Tofu je chutné a má milión podôb. To bola hlavná myšlienka, ktorú značka LUNTER predstavila a najmä spolu s novinármi vyskúšala, v priestoroch školy varenia Chefparade Bratislava.
Hlavnou hviezdou menu bolo Lunter Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“. Vychádzal z neho hlavný chod s názvom Smoky BBQ pulled tofu hot dog doplnený vegan mayo, šalotkou, rajčinou, bazalkou, ľadovým šalátom, opraženou cibuľkou, soľou, korením, citrónovou šťavou, balzamikovým octom a olivovým olejom.
Menu odštartovalo brusnicovo-bylinkové paté s orieškami, preliate hruškovým chutney, a o dozvuk sa postaral vanilkový mousse ako dezert.
Lahodná chuť
Menu presvedčilo, že tofu si skutočne nezaslúži prípadné opomínanie v dôsledku nezvyku, neznalosti alebo predsudkov. Je nesmierne variabilné v zmysle spôsobu spracovania, dochutenia i kombinovania pri vytváraní akéhokoľvek menu.
„Jedna kocka tofu prináša milión spôsobov využitia. Je možné ho krájať, drviť, strúhať, mixovať, vyprážať, piecť, grilovať, dusiť, použiť na sladko aj na slano. Je to tak univerzálna surovina, že keby neexistovala, žiadalo by sa ju vymyslieť. My sme mysleli aj na tých, ktorí chcú v kuchyni tráviť čo najmenej času, a na trh sme priniesli hneď niekoľko druhov marinovaných tofu či iných produktov, ktoré z neho vyrábame,“ oskonštatovala Natália Gaberová, manažérka komunikácie značky Lunter.
Šéfkuchár Lukáš Kováč na to nadviazal: „Práve s ohľadom na šírku sortimentu, ale aj kvalitu produktov je veľkou chybou vnímať tofu len ako efemérnu hmotu na zaplnenie žalúdka pri stravovacích obmedzeniach zdravotného typu a cielených režimoch vo forme rôznych diét. Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v pôvodnej alebo spracovanej podobe je základom pre kulinárske kreácie, ktoré sa vďaka variabilite zakaždým stávajú novým originálom.“
Hviezda záhradnej grilovačky
Tofu je jedno z najľahšie spracovateľných jedál. Pripravuje sa jednoducho a rýchlo a dá sa použiť na rôzne spôsoby. Vďaka tomu je ideálnou surovinou v prevádzkovom i nutričnom význame. Málokto vie, že tofu plnohodnotne dokáže prevziať úlohu aj pri zostavovaní racionálnejšej verzie tradičného štedrovečerného menu vrátane podkovičiek, spoľahlivo, bez kostí, varenia gulášu, pečenia „škvarkovníkov“ i donutov, servírovania ovocného kokteilu.
Prispôsobivá konzistencia a textúra optimálne vychádza v ústrety jednoduchým i komplexnejším receptom. Tofu vždy flexibilne vyhovie potrebám sprievodných ingrediencií pri príprave i dochucovaní, časovým možnostiam v danej situácii a ladeniu konkrétnej príležitosti.
Tofu bez kompromisov zahviezdi ako večera v najužšom kruhu blízkych uprostred zhonu každodennosti, stane sa kľúčovou súčasťou slávnostného obeda s viacerými chodmi v početnom rodinnom kruhu, ale môže byť aj hlavným hrdinom záhradnej grilovačky s kamarátmi či kolegami.
Lokálne tofu = menšia ekologická stopa
Až 94 % vypestovanej sóje je určenej na kŕmenie dobytka. Stále však v spoločnosti panujú obavy, či sú sójové výrobky v súlade s „ekologickým poriadkom“. Produkty značky Lunter sú vyrobené z bôbov, ktoré necestovali cez pol zemegule. Spoľahlivým lokalizujúcim znamením je certifikát Donau Soja.
Rovnomenná nezávislá nadnárodná nezisková organizácia združuje 318 farmárov z oblasti povodia rieky Dunaj. Kontroluje a potvrdzuje spĺňanie prísnych regulácií Európskej únie, dodržiavanie najvyšších ekologických štandardov a absenciu genetickej modifikácie v pestovateľských i spracovateľských procesoch. Sójové výrobky od značky Lunter sú teda bez výnimky lokálne. Obsahujú iba sóju z nášho regiónu a gro tvorí sója od slovenských farmárov.
Okrem certifikátov sa značka Lunter oprávnene môže pochváliť aj mnohými oceneniami. Najnovšie je to honor „Voľba spotrebiteľov 2024“ za najlepšiu novinku medzi rastlinnými produktami. Cenu získala nová produktová línia inšpirovaná oceánom - SEAFOO.