StoryEditor

AI špekulanti

30.05.2023, 00:00

Takí sme. Hneď ako sa na trhu objaví nová technológia, my ľudia z rodu špekulantov sa ju snažíme zneužiť. AI nie je výnimkou a ako sa ukazuje, najšikovnejší už obchodujú s fiktívnymi článkami či s hudbou. Tu sa znova ukazuje, že technólogia sama osebe nie je zlá, záleží na tom, ako s ňou ľudia pracujú.

# Kto je umelec v roku 2023?

Po tom, čo sa skladba vytvorená pomocou fake AI hlasov Draka a The Weekenda stala virálnou, vydavateľstvám začali blikať všetky kontrolky. Budeme ešte potrebovať skutočných spevákov? Dokonca existuje Discord Server AI Hub, ktorý krok za krokom poskytuje návod, ako môžete odkopírovať svojho obľúbeného interpreta.

# AI mozog nenahradí

Toto nevymyslíte. Rodina pretekárskej legendy Formuly 1 Michaela Schumachera pripravuje právne kroky proti nemeckému bulvárnemu magazínu Die Aktuelle za zverejnenie AI-čkom vygenerovaného „rozhovoru“ s hviezdou s titulkom Prvé interview (po nehode). Tento prípad otvára ďalšiu otázku ohľadom umelej inteligencie. Kto a ako určí, čo už je za hranicou morálnosti?

# Deepfake reklama

Wombo, Zao a Reface sú jedny z mnohých nástrojov na tvorbu deepfakes dostupných pre bežných používateľov, dokonca aj v aplikáciách a často bezplatne. Vďaka tomu môžete na TikToku vidieť, ako sa Joe Rogan snaží propagovať kávu na zvýšenie libida (celkom on-brand btw).

Inštitúcie monitorujúce dezinformácie sa už teraz pripravujú na vlnu digitálnych „falšov”, ktoré môžu klamať divákov. Ak sa s tým nič neurobí, budeme mať problém o niekoľko rokov rozoznať, čo je skutočné.

# Nechceme strašiť, ale…

„Krstný otec AI“ Geoffrey Hinton opúšťa Google a varuje pred nebezpečenstvom dezinformácií. Hintonova aktuálne najväčšia obava sa postupne stáva realitou - ako sme spomenuli, ľudia už nebudú schopní rozoznať, čo je pravda, keď internet zaplavia fotografie, videá a texty vygenerované AI.

Ďalším aktuálnym problémom v súvislosti s AI je, že mu skrátka vykvákame hocičo. Z tohto dôvodu Samsung pristúpil k zákazu používania ChatGPT. Stalo sa tak po tom, čo sa zistilo, že zamestnanci poskytovali chatbotovi senzitívne informácie a citlivé dáta zvnútra spoločnosti.

Connecting the Dots je pravidelný oh my DOT newsletter o stratégii, kreativite a všetkom zaujímavom, čo sa k nám dostane. Viac o týchto témach, ale aj o ďalších novinkách nájdete na https://ohmydotagency.com/sk/connecting-the-dots/.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 00:50