Duel kandidátov v diskusii Prezident 2024.
StoryEditor

Prišlo to, čo avizoval Michelko. Jančkárová a Makara končia v relácii o 5 minút 12

13.08.2024, 13:08
Autor:
redred

Túto informáciu priniesol portál Aktuality.sk. Potvrdil to aj samotný Makara. 

Zemetrasenie vo verejnoprávnej Slovenskej televízii a rozhlase pokračuje. Portál Aktuality.sk dnes prišiel s informáciou, že od septembra končia s moderovaním hlavnej politickej diskusie o 5 minút 12 Marek Makara a Marta Jančkárová. 

„S vedením som sa dohodol, že O 5 minút 12 od septembra nebudem moderovať, bolo to na moju žiadosť s tým, že sa presuniem na kanál 24, kde budem moderovať spravodajský prúd,“ priznal pre Aktuality.sk Makara.

Jančkárová tieto informácie nechcela komentovať, najskôr sa chce stretnúť so šéfkou spravodajstva Máriou Hlucháňovou. 

Je dlhodobo známe, že vládni politici, hlavne zo Slovenskej národnej strany a Smeru majú s týmito moderátormi problém.  O tom,  že Makara a Jančkárová skončia v o 5 minút 12 už dávnejšie hovoril Roman Michaelko z SNS, ktorý je aj predsedom parlamentného výboru pre kultúru a médiá. „V septembri a októbri už Jančkárku a Makaru neuvidíte,“ povedal. 

Dnes prišiel do redakcie spravodajstva, kde sa vyostrujú konflikty a zaznievajú hlasy o cenzúre, aj zastupujúci generálny riaditeľ STVR Igor Slanina. 

„My v STVR očakávame, že výsledky práce našich redaktorov budú objektívne, nestranné a založené na korektnom overení faktov zo všetkých zainteresovaných strán. Na dnešnom stretnutí sme sa dohodli, že budeme pokračovať v konštruktívnej diskusii so zástupcami štrajkového výboru. Verím, že výsledkom bude dosiahnutie vzájomného pochopenia a v konečnom dôsledku tvorba kvalitných spravodajských výstupov."

image

Redaktori STVR obviňujú vedenie z cenzúry, riaditeľ žiada objektívne a nestranné overovanie faktov

Opakovanie vyjadril dôveru šéfke Sekcie spravodajstva Márii Hlucháňovej. Slanina tvrdí, že chce stabilizovať situáciu a zabezpečiť tvorbu profesionálneho, nestranného a odborné spravodajstva, ktoré si bude ctiť pravidlá žurnalistiky.  

Minulý týždeň sa na Instagrame ozvala redaktorka Barbora Šišoláková s tým, že vedenie spravodajstv najskôr oklieštilo reportáž o ministrovi životného prostredia a Tomášovi Tarabovi a následne jej pokračovanie stoplo. 

„V reportáži chýbala pasáž o tom, že pod legislatívnymi dokumentami bol podpísaný Patrik Podhorský. Ukázalo sa totiž, že s jeho advokátskou kanceláriou uzatvoril rezort a jeho dve organizácie (Vodohospodárska vystavba a vodohospodársky podnik) dokopy päť zmlúv za vyše pol milióna eur behom dvoch mesiacov.

Keď som s okresaním reportáže nesúhlasila, dostala som od vedenia prísľub, že sa môžem téme venovať samostatne ďalší deň, lebo p. Patrik Podhorský bude mať dlhší čas na vyjadrenie. To som samozrejme akceptovala a ďalší deň som sa téme venovala. Napísanú a editorom schválenú reportáž však vedenie do vysielania opäť nepustilo," napísala na svojom Instagrame Šišoláková. 

Včera na proteste proti krokom Ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej vystúpili aj zástupcovia Štrajkového výboru RTVS. Redaktor Vladimír Amrich, ktorý ku koncu augusta odchádza z televízie, potvrdil, že sa buduje redakcia, ktorá má byť servilá. "Na chodbách počuť frflanie, ale z vedenia spravodajstva sa nikto neohradil."

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. september 2024 09:39