Aj takýto umelo vytvorený záber poslúži tvorcom ako meme.
StoryEditor

Budú rozhodovať v súboji Bidena a Trumpa o Biely dom internetové meme?

24.06.2024, 12:34
Autor:
ČTKČTK

Či už je to usmievajúci sa Joe Biden v úlohe Dark Brandona alebo tvár Donalda Trumpa zapracovaná do scény zo seriálu Hra o tróny. Štáby oboch hlavných kandidátov na amerického prezidenta tento rok tlačia na meme ako prostriedok digitálnej kampane. Môžu to byť pre nich údernejším a rýchlejším spôsobom, ako vyjadriť politický argument a tiež to, ako môžu protikandidáta poškodiť, či rozvíriť kontroverzie.

V čase, keď desiatkam miliónov ľudí slúžia sociálne siete ako hlavný zdroj informácií, by súboj "memečiek" mohol výsledok novembrových volieb ovplyvniť. Mnohí Američania nie sú z opakovania duelu medzi Bidenom a Trumpom nadšení a v dôsledku silnejúcich digitálnych návykov je ťažšie ľudí osloviť cez tlačené médiá alebo televíziu.

Kampane prezidenta z Demokratickej strany a republikánskeho exprezidenta na internete vo veľkom vytvárajú a zdieľajú obsah v snahe utvárať obraz oboch mužov. Bidenov štáb dokonca nedávno zverejnil ponuku práce na pozícii správcu stránok s memeškami.

image

Bidenov tím si privlastnil postavu Dark Brandona.

Tie majú často podobu vizuálneho obsahu, ako je obrázok alebo video, s určitým odkazom, ktorý medzi ľuďmi rezonuje vďaka náležitosti k istej skupine alebo špecifickým vedomostiam. Meme nemusia byť politické alebo satirické, ale zvyšuje to pravdepodobnosť, že budú hojne zdieľané. A zatiaľ čo politici dnes meme zámerne vytvárajú a preposielajú, niektoré z tých najznámejších začali neúmyselne.

Jedným z najskorších memečiek modernej éry bol nadšený výkrik guvernéra Vermontu Howarda Deana počas primárok v roku 2004, ktorý politikovi priniesol posmech a poškodil jeho už tak nefungujúcu prezidentskú kampaň. O päť rokov neskôr, keď sa do Bieleho domu sťahoval prezident Barack Obama, mnohí stúpenci odchádzajúceho Georgea Busha mladšieho zdieľali jeho fotografiu s textom: "Už sa vám po mne cnie?"

image

Meme Trumpa v spojitosti so seriálom Game of thrones.

"Keď to urobíte dobre, trefíte sa do niečoho, na čom sa daná skupina zhodne alebo čo jej príde podozrivé, trefíte sa do niečoho. A to na publikum zapôsobí," povedala odborníčka na marketing Rebecca Ortizová, ktorá pôsobí na vysokej škole Syracuse University a zaoberala sa úlohou memov v budovaní politickej identity.

Bidenova kampaň si vytvorila vlastnú zásobu fotiek a videí pre distribúciu na oficiálnych kanáloch spojených s prezidentom. Podľa jedného z pracovníkov štábu Bidenovi poradcovia uvažujú aj o spolupráci s nezávislými tvorcami v snahe osloviť cieľové skupiny, ktoré sa už zdajú byť prezidentovej rétorike naklonené. Kampaň dúfa, že niektorých nerozhodnutých voličov presvedčí, keď k nim jej posolstvo doputuje od iného zdroja, ktorý už sledujú.

Trump, ktorý bol už pred kandidatúrou na prezidenta častým používateľom sociálnych sietí, už dlhší čas meme sleduje a zdieľa, podobne ako jeho poradcovia alebo niektoré z jeho dospelých detí. Jeho najstarší syn Donald mladší ich preposiela často a na instagrame sa označuje za "generála vo vojne memečiek".

image

Aj takýto umelo vytvorený záber poslúži tvorcom ako meme.

Kampaň žiadne detaily o svojom digitálnom tíme a užívaní meme neposkytla. Hovorca Steven Cheung vo svojom vyjadrení zosmiešňoval Bidena za jeho prešľapy v prejavoch alebo momenty, kedy sa zdal byť zmätený. "Joe Biden je chodiacim, hovoriacim memečkom, kedykoľvek sa prišúcha na verejnosť," uviedol Cheung.

Bidenov tím si privlastnil postavu Dark Brandona, čím prevzal meme pravicových konšpiračov vykresľujúcich prezidenta ako nebezpečnú silu a zároveň aj prezývku Brandon, ktorá sa na konzervatívnej scéne stala maskovanou urážkou Bidena. Dark Brandon ho pôvodne zobrazoval ako hrozbu, demokrati ale šablónu prejali a používajú ju ako meme, ktoré zosmiešňuje konšpiračné teórie o Bidenovom údajnom vplyve na udalosti ako Super Bowl alebo prezidenta vykresľuje ako mocného hráča pri prezentovaní jeho výsledkov.

Prezidentova kampaň teraz predáva cedule, hrnčeky, dupačky aj kávu, na ktorých je Biden vyobrazený ako Dark Brandon s červenými lasermi v očiach.

image

Bidenov tím si privlastnil postavu Dark Brandona.

Trump a jeho tím zase pravidelne zdieľajú meme, ktoré exprezidenta glorifizujú inými spôsobmi, napríklad ho ukazujú ako lídra skupiny tancujúcich vojakov z indického filmu. A tak Bidenova, ako aj Trumpova kampaň rýchlo vystrihávajú potenciálne trápne zábery svojho oponenta a do pár minút ich nahrávajú na internet, kde sa dostávajú do krvného obehu sociálnych sietí a často ovplyvňujú spravodajstvo tradičných médií.

Trumpov štáb často zdieľa obsah od tvorcov, ktorí nie sú súčasťou kampane, a niekedy sa dištancuje od príspevkov, ktoré neskôr vyvolajú pobúrenie. V roku 2016 exprezident šíril meme o svojej vtedajšej súperke Hillary Clintonovej, kde bol nad hromadou bankoviek obrazec pripomínajúci Davidovu hviezdu, čo evokovalo antisemitský stereotyp. Trump potom obrázok zmazal, ale dodal, že išlo o "jednoduchú hviezdu často používanú šerifmi".

image

Meme Trumpa v spojitosti so seriálom Game of thrones.

Minulý mesiac Trump zožal kritiku za zdieľanie memu vo forme videa, ktoré zahŕňalo odkaz na "zjednotený Reich" v sérii hypotetických novinových titulkov reagujúcich na jeho znovuzvolenie. Obsah vytvorila skupina, ktorá podľa denníka The New York Times spolupracuje s Trumpovou kampaňou. Hovorí si Dilley Meme Team a prezentuje sa okrem iného ako "Trumpova mašinéria internetovej vojny".

Koho meme majú väčší dosah, ťažko povedať. Trump ale má viac sledujúcich ako Biden na instagrame, tiktoku aj X, akokoľvek na platforme predtým známej ako twitter nie je aktívny. Od odomknutia jeho účtu, ktorý bol zablokovaný po útoku na Kapitol zo 6. januára, pridal jediný príspevok. Obsahoval jeho policajnú fotografiu, z ktorej sa už tiež stalo často používané meme.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. september 2024 11:34