Hans Mahr, redakčná rada CME
StoryEditor

Člen Redakčnej rady CME: Som presvedčený, že Na telo sa vráti s moderátorom, ktorý sa chová profesionálne

30.05.2024, 17:27
Autor:
ČTKČTK

Podľa Hansa Mahra je využívanie vysielacieho času na presadzovanie osobných ambícií nielen porušením redakčných pravidiel, ale aj ohrozením zásad slobody médií.

Súčasný stret zamestnancov a vedenie Markízy je vyvrcholením sporov vo vnútri televízie, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov. Nespokojní redaktori tvrdili, že nový šéf spravodajstva, český novinár Michal Kratochvíl, presadzuje menší dôraz na politické správy a od redaktorov chce, aby sa vyhýbali konfrontácii s vládnymi politikmi. 

Konflikt eskaluje od nedele, kedy Michal Kovačič v živom vysielaní relácie Na telo obvinil vedenie televízie z cenzúry, nátlaku a hovoril aj o boji o orbanizáciu médií. Televízia všetky jeho obvinenia odmietla a najnovšie vyhlásila, že nepristúpi na žiadne ultimáta. 

Približne stovka zamestnancov napísala otvorený list, v ktorom podporujú kolegu. Dnes sa do práce na protest obliekli do čierneho a sú v štrajkovej pohotovosti. Od Markízy chcú do piatich dní zagarantovanie niekoľkých povinností: 

1. Politickým témam bude venovaná relevantná pozornosť a budú spracované slobodne, objektívne, nestranne a vo verejnom záujme. 

2. Budú môcť klásť respondentom otázky, ktoré im nie sú príjemné. 

3. Nebude dochádzať k neštandardným a mimoriadnym zásahom do obsahu už schválených reportáží. 

 

Redakčná rada CME stojí za vedením televízie  

Hans Mahr bol šéfredaktorom rakúskeho denníka Kronen Zeitung aj nemeckej RTL. V súčasnosti pôsobí ako člen Redakčnej rady skupiny CME, kam patrí aj televízia Markíza. 

„Vo svetle tejto udalosti plne podporujem rozhodnutie TV Markíza pozastaviť program na letnú sezónu. Nikdy nebolo plánované a ani uvedené, že program Na telo bude zrušený. Po rozhovoroch s manažmentom TV Markíza a vedením redakcie som presvedčený, že po tejto prestávke sa program Na telo vráti, aj keď v trochu inom formáte a samozrejme s moderátorom, ktorý sa chová profesionálne a nezneužíva svoje moderátorské úlohy,“ uviedol Mahr v liste Medzinárodného tlačového inštitútu. Ten v minulých dňoch situáciu v Markíze označil za stret o zachovaní princípov kritickej a slobodnej žurnalistiky.

Mahr podľa svojich slov verí, že TV Markíza ani CME nepodľahnú vonkajšiemu politickému tlaku a tlaku jednotlivých novinárov, ktorí presadzujú svoju osobnú či politickú agendu. Redakčná rada CME bude podľa neho situáciu v redakcii TV Markíza naďalej veľmi starostlivo sledovať a dbať na to, aby sa redakcia spravodajstva riadila zásadami, ktoré sú obsiahnuté v redakčných smerniciach CME.

„Skupina PPF ani jej vedenie nehrajú žiadnu úlohu v redakčnej politike. Vždy ale podporovali snahu Redakčnej rady presadzovať dodržiavanie redakčných zásad a zabezpečiť, aby každé médium bolo riadené zodpovedne a nestranne," uzavrel.

Redakčná rada CME je skupina odborníkov, ktorá kontroluje dodržiavanie spravodajských štandardov v redakciách skupiny CME, pod ktorú patrí aj slovenská televízia Markíza. Dohliada okrem iného na pravidlá tvorby vyváženého spravodajstva v portfóliu skupiny. 

 

01 - Modified: 2024-06-28 13:40:01 - Feat.: - Title: Kovačič dostal v Markíze výpoveď. Televízia hovorí o najhrubšom porušení povinností 02 - Modified: 2024-06-05 05:35:39 - Feat.: - Title: Vyzývať akcionárov Markízy na obranu demokracie je absurdné (komentár) 03 - Modified: 2024-05-30 09:47:09 - Feat.: - Title: Vedenie Markízy odkazuje zamestnancom: Nemienime ustupovať ultimátam 04 - Modified: 2024-05-28 08:57:21 - Feat.: - Title: Robert Kaliňák reaguje na moderátora Na telo: Obviňovanie vlády z cenzúry a orbanizácie médií je vrcholom zavádzania 05 - Modified: 2023-12-15 11:26:54 - Feat.: - Title: Ceny za športové licencie sú za hranicou únosnosti, tvrdia zástupcovia 3 najsilnejších slovenských televízií
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
01. júl 2024 08:15