TASR
StoryEditor

Robert Kaliňák reaguje na moderátora Na telo: Obviňovanie vlády z cenzúry a orbanizácie médií je vrcholom zavádzania

28.05.2024, 10:07
Autor:
lezlez

V Markíze je po nedeľnej debate Na telo vzbura. Vedenie televízie stoplo reláciu a jej moderátor Michal Kovačič má zostať doma. 

Markíza prijala nekompromisný verdit. Podľa nej Kovačič zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára. „,Preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS,“ napísalo vedenie televízie včera vo svojom stanovisku. Téme sme sa podrobne venovali v tomto článku: 

image

Markíza reaguje na prejav Kovačiča. Okamžite prerušuje vysielanie relácie Na telo

Medzitým napísali zamestnanci otvorený list, v ktorom viac ako stovka kolegov podporila Kovačiča a pohrozila aktívnym odporom. 

Reakcie na vzniknutú situáciu, ktorá na Slovensku nemá obdobu, pribúdajú. Najnovšie k nej ostré stanovisko priniesol minister obrany Robert Kaliňák. Vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku označil slová o orbanizácii a cenzúre za vrchol zavádzania: „S jasným motívom burcovať vlnu nenávisti bez jediného argumentu a štipky pravdy." 

„Za 25 rokov sme zviedli stovky konfrontačných rozhovorov s politickými oponentami, ale odmietame zaujatosť politických aktivistov, ktorí sa snažia tváriť ako novinári. Rozumiem súkromným televíziám Markíza, TA3 a Joj, že nevyváženosť v ich diskusiách sa už nedala prehliadať." 

Pravda ale je, že televízie Joj a Markíza niekoľko mesiacov bojujú  s bojkotom koaličných politikov. Tí sa totiž dohodli, že relácie Na hrane a Na telo budú ignorovať, čím de facto naštartovali ich stiahnutie z obrazovky. Žiadna z televízií totiž dlhodobo neustojí prázdne kreslo a debatu iba so zástupcami opozície. Čiže nie neobjektívnosť, ako to hovorí Kaliňák, ale dramaturgické problémy s obsadením relácií, boli dôvodom na ich stopku. 

Novinári podľa neho nemôžu byť tvorcami politiky, ale jej kritickými konzumentami. „Žiadame len to, čo je základným imperatívom demokracie - objektívne a vyvážené informácie pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky bez rozdielu. Ako vláda nemôžeme akceptovať, aby si akýkoľvek novinár, ktorý nie je schopný rešpektovať pravidlá vyváženosti, liečil nezhody so svojim zamestnávateľom cez pirátsky výstup, v ktorom sa usiloval zo svojho osobného problému vyrobiť celospoločenský. Za  ktorý môže, ako inak, vláda Slovenskej republiky. A presne takto pracovali títo politickí aktivisti v médiách posledné roky." 

Kaliňák vo svojom statuse viackrát spomenul atentát na predsedu vlády Roberta Fica a kritizoval médiá, že v nich komentovali situáciu iba jeho kritici. Televízie však vysielali všetky tlačové konferencie Smeru, Hlasu aj SNS. Vyzval médiá, aby si spoločne sadli a dohodli sa na návrhoch opatrení, ktoré budú smerovať k skvalitneniu novinárskej práce na Slovensku. 

 

01 - Modified: 2024-06-05 05:35:39 - Feat.: - Title: Vyzývať akcionárov Markízy na obranu demokracie je absurdné (komentár) 02 - Modified: 2024-05-30 15:41:58 - Feat.: - Title: Člen Redakčnej rady CME: Som presvedčený, že Na telo sa vráti s moderátorom, ktorý sa chová profesionálne 03 - Modified: 2024-05-30 09:47:09 - Feat.: - Title: Vedenie Markízy odkazuje zamestnancom: Nemienime ustupovať ultimátam 04 - Modified: 2023-12-15 11:26:54 - Feat.: - Title: Ceny za športové licencie sú za hranicou únosnosti, tvrdia zástupcovia 3 najsilnejších slovenských televízií 05 - Modified: 2023-10-06 07:37:00 - Feat.: - Title: Český televízny líder už ohlásil zdražovanie reklamy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. jún 2024 15:02