StoryEditor

Po USA stopol Netflix zdielanie prístupu aj ďalším krajinám. Príde na rad aj Slovensko?

24.05.2023, 12:47
Autor:
michmich

Na trhu streamovacích spoločností nastal ďalší zaujímavý fenomén. Streamovacie spoločnosti sa začínajú vo veľkom spájať.

Streamovacia služba Netlix oznámila, že užívatelia v niektorých krajinách budú musieť nanovo platiť za zdieľanie prístupu k službe s ľuďmi mimo ich domácnosti. Týka sa to zatiaľ hlavne užívateľov v Spojených štátoch a asi stovke ďalších krajín.

„Váš účet Netflix je pre vás a ľudí, s ktorými žijete – vašu domácnosť,“ uviedla spoločnosť v e-maile, ktorý v utorok zverejnila na svojom blogu. V e-maile sa ďalej uvádza, že členovia mimo domácnosti ich predplatitela, ktorí ale využívajú jeho prístupové údaje, si budú musieť spustiť svoj vlastný platený účet, alebo majiteľ účtu bude musieť zaplatiť dodatočný poplatok – 7,99 USD mesačne – za osobu mimo svojej domácnosti. Poplatok za zdieľanie sa môže v rôznych štátoch líšiť.

Zdielať môžete, ale zaplatíte za to

V Portugalsku, kde už Netflix tiež nové opatrenie zaviedol, vyjde zdieľanie prihlasovacích údajov na štyri eurá. Za zdieľanie prístupových údajov k službe s ľuďmi mimo domácnosti musia už rok platiť napríklad užívatelia v Kanade.

Netflix varoval, že sprísni svoje pokyny pre zdieľanie hesiel v snahe zvýšiť príjmy a počet predplatiteľov, krátko potom, čo spoločnosť začala zaznamenávať stagnáciu rastu.

Streamovacia spoločnosť uviedla, že účty zdieľa viac ako 100 miliónov domácností, čo je približne 43 percent jej globálnej používateľskej základne. Podľa Netflixu práve to výrazne ovplyvnilo jeho schopnosť investovať do nového obsahu.

Už začiatkom tohto roka Netflix načrtol aké môžu byť pokyny na zdieľanie hesiel v štyroch ďalších krajinách a to Nový Zéland, Kanada, Portugalsko a Španielsko. Streamer požiadal svojich predplatiteľov v týchto krajinách, aby si pre svoje účty nastavili „primárne umiestnenie“ a umožnil im založiť si dva podúčty pre tých, ktorí nežijú s nimi v jednej domovskej. Ale to už za dodatočné poplatky.

Netflix, ktorý má vyše 232 miliónov predplatiteľov, koncom minulého roka zaviedol aj lacnejšie predplatné s reklamami. Na Slovnesku takáto lacnejšia verzia zatiaľ dostupná nie je.

Dá sa ale očakávať, že s rovnakými pravidlami proti zdieľaniu prístupu príde Netflix aj do strednej Európy a zdielané prístupy spoplatní aj u nás. 

Spájanie streamovacích služieb

Mediálne streamovacie spoločnosti už dlhšie hľadajú spôsoby, ako dosiahnuť, aby ich streamovanie bolo ziskové. Opierajú sa o metódy, ako je znižovanie nákladov na obsah, pridanie reklamy do vysielania, ale hľadajú aj iný spôsoby, ako na svoje platformy prilákať viac zákazníkov. Napríklad zľučovením stremovacích služieb. 

Dôkazom toho je napríklad aj Warner Bros. Discovery, ktorý spustil svoju vynovenú streamovaciu službu Max. Tá je kombináciou služieb HBO Max a Discovery+.

Paramount Global zas oznámil, že jeho Paramount+ sa spája s aplikáciou Showtime a budú tak dokopy k dispozícii koncom júna. Gigant Disney tiež nedávno oznámil, že pridáva obsah menšej streamovacej služby Hulu do svojej streamovacej paltformy Disney+.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 23:02