StoryEditor

Tajné životy skončili. Pre RTVS znamenal seriál úspech

03.05.2017, 13:47
Autor:
hrnhrn
Ďalšiu sériu už RTVS neplánuje.

Seriál Tajné životy priniesla verejnoprávna televízia na obrazovky v roku 2015. Už prvá séria príbehov z azylového domu pre ženy a deti v núdzi divákov zaujala a pritiahla k obrazovkám každý týždeň takmer pol milióna divákov. Tajné životy sa tak stali najúspešnejším seriálom RTVS v ére peoplemetrov a Jednotka bývala v čase vysielania prvej série zvyčajne najsledovanejšou televíziou na trhu. Seriál bol aj divákmi hodnotený ako najlepší seriál na trhu (v porovnaní s Búrlivým vínom, Divokými koňmi alebo Chlapi neplačú).

RTVS

​Po úspechu prvej série sa RTVS rozhodla pokračovať aj ďalšou sériou. Odštartovala ju 5. februára tohto roka a poslednú aprílovú nedeľu seriál dospel do svojho konca. Tajné životy II dosiahli priemernú sledovanosť 411-tisíc divákov v cieľovej skupine divákov nad 12 rokov a hostí, televízia zaznamenala trhový podiel 17,2 percenta. Prvá séria odvysielaná v roku 2015 bola výkonnejšia. Dosiahla priemernú sledovanosť 498-tisíc divákov a trhový podiel 19,9 percenta.

Hoci druhá séria dostala od začiatku marca silnú konkurenciu v programe komerčných televízií, dosahovali jednotlivé časti Tajných životov konštantný výkon s miernym nárastom. Najnižšiu sledovanosť zaznamenala epizóda z 5. marca, kedy odštartovali komerčné televízie svoje nové projekty: JOJ nový detektívny seriál 1890 a Markíza ďalšiu sériu šou Tvoja tvár znie povedome. Najvyššiu sledovanosť dosiahla predposledná a posledná časť Tajných životov. Záverečná, trinásta epizóda zaznamenala najvyššiu hodnotu podielu na trhu.

RTVS

​Druhá séria seriálu sa nakrúcala počas štyroch horúcich mesiacov roku 2016. Prvá klapka padla 23. 5. 2016 a posledná 20. 9. 2016. Nakrúcalo sa v prostredí kaštieľa a parku v Malinove, ale aj na súde, v centrále streetworkingu, herni, na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici, v katolíckom kostole či v ubytovni na okraji Bratislavy. V seriáli účinkovalo 131 hercov, 686 epizódnych postáv a komparzistov. Niektoré náročné scény si vyžiadali aj účasť kaskadérov. Dokončovacie práce na seriáli prebiehali od septembra do decembra 2016.

RTVS

Ústredným motívom druhej série boli, tak ako v prvej sérii, osudy zamestnancov azylového domu Druhá šanca a jeho starých i nových klientok, ktoré sa snažia začať nový život bez násilia a utrpenia. Autorka námetu a scenáristka Biba Bohinská o seriáli povedala: „Význam Tajných životov je v tom, že ľudia, ktorí trpia problémami ako hrdinovia seriálu, sa za svoje problémy hanbia. Snažili sme o to, aby žena, ktorá trpí, mohla povedať ´Dostala som sa do bludného kruhu a potrebujem pomoc.´ Veľa žien sa totiž z rôznych príčin hanbí otvorene o svojich problémoch rozprávať. Chceli sme, aby téma týrania žien prestala byť v spoločnosti tabu a aspoň trochu sa nám to vďaka seriálu podarilo.“

Režisérom seriálu bol Ján Sebechlebský. Rodák zo Žiaru nad Hronom pôsobí ako režisér a scenárista v Čechách. Režíroval viacero častí sérií GEN, Jak se žije, Cestománie či 70 dokumentárnych filmov pre Českú televíziu. Je aj režisérom úspešného seriálu RTVS a ČT Kriminálka Staré mesto.

Hudbu k seriálu skomponoval skladateľ Jan Maxián, obidve série sprevádzala ústredná pieseň speváčky Simy Martausovej „Dobrý deň, to som ja“.

Tajné životy získali viacero ocenení: hlavnú cenu Zlatý ledňáček 2015 za najlepší televízny projekt v kategórii cyklická dramatická tvorba a trikrát cenu IGRIC 2015 za scenár, hlavnú postavu a hereckú rolu.

RTVS

01 - Modified: 2024-09-18 14:50:39 - Feat.: - Title: Televízna jeseň 2024: Ktoré programy vstupujú do boja o diváka a čo očakávajú zadávatelia? 02 - Modified: 2024-08-05 12:56:28 - Feat.: - Title: Polročná sledovanosť televízií: Šport absolútne valcoval, pridala sa len politika 03 - Modified: 2024-05-15 12:57:14 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS vyhlasujú štrajkovú pohotovosť 04 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 05 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. september 2024 07:35