StoryEditor

Ignorovaním ESG vznikajú firmám náklady za nečinnosť

Firmy čelia v aktuálnych časoch jednej z najväčších transformačných výziev, ktorej odignorovanie bude mať miliónové, ale aj existenčné následky. V nadväznosti na Európsku zelenú dohodu (European Green Deal) musia reagovať na nové regulácie a legislatívu v súvislosti s ESG.

S nárokmi, ktoré „zelená transformácia“ na firmy kladie, sa čoraz častejšie spomína dôležitý faktor – takzvané náklady za nečinnosť (COI, z angličtiny Cost of Inaction). Zjednodušene povedané, ide o finančné straty alebo iné negatívne dôsledky vznikajúce v dôsledku nečinnosti a nevykonaných aktivít.

Čo znamená Cost of Inaction?

Sú to náklady za nečinnosť firiem s dosahmi a príčinami vo viacerých hľadiskách. Analýza bližšie rozoberá dve najzásadnejšie, ktoré sú finančné a sociálne. Tieto dva aspekty sú pre podnikateľov kľúčové, pričom platí, že nedostatky v sociálnej oblasti fungovania sa odrazia aj na finančnom zdraví firmy. Cieľom analýzy je poukázať na zanedbané aktivity, ktoré ohrozujú konkurencieschopnosť firiem na trhu, najmä s prihliadnutím na výzvy v oblasti udržateľnosti. Agenda týkajúca sa týchto výziev sa nazýva ESG (Environmental, Social, Governance) a v európskej legislatíve ju právne definuje smernica CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančnom reportingu v oblasti vplyvu firiem na životné prostredie, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. september 2024 14:36