StoryEditor

Mobily s Androidom najčastejšie napadajú nevyžiadané reklamy

11.03.2020, 07:39
Autor:
čtkčtk
Podľa Avastu je pravdepodobné, že sa početnosť kyberzločinu ešte zvýši.

Mobilné zariadenia s operačným systémom Android najviac v poslednom minuloročnom štvrťroku napadali škodlivé programy s nevyžiadanou reklamou. Tzv. adware tvoria 72 percent všetkých útokov, čo predstavuje medziročný nárast o 38 percent. Zvyšok tvorili bankové trójske kone, falošné aplikácie, a tzv. Lockery a downloaderi. Uviedla to antivírusová firma Avast.

Mobilný adware je softvér, ktorý sa zmocní vybavenia za účelom spamovania používateľa nežiaducimi reklamami. Berie na seba často podobu hier alebo iných populárnych typov aplikácií, ktoré majú potenciál sa rýchlo šíriť. Samotné aplikácie vyzerajú neškodne, ale akonáhle infikujú nejaké zariadenie, začnú tajne klikať na reklamy na pozadí. V niektorých prípadoch môže adware tiež generovať reklamy so škodlivým obsahom.

"Nikto nemá rád, keď sa mu ustavične zobrazujú reklamy. Často sú nežiadúce a môžu narušiť náš pôžitok z používania aplikácií. Okrem toho, že sú reklamy nepríjemné, môžu pre používateľov tiež predstavovať hrozbu. Kyberzločinci môžu adware využiť ako zadné vrátka do zariadenia - či už kvôli zarobenie peňazí od inzerentov alebo pre krádež vašich osobných údajov. To je problém, ktorý v posledných niekoľkých rokoch vídame stále častejšie, a je pravdepodobné, že sa jeho početnosť ešte zvýši," uviedla spoločnosť.

Avast používateľom odporučil, aby sťahovali aplikácie len z oficiálnych obchodov, ako je Google Play, pretože tie majú bezpečnostné opatrenia na kontrolu aplikácií pred tým, než ich vývojári nahrajú. Pred stiahnutím odporúča skontrolovať hodnotenie aplikácií ostatnými používateľmi a tiež oprávnenie, ktorá aplikácia vyžaduje. Ak aplikácia požaduje prístup k dátam, ktoré pre svoju funkciu nepotrebuje, môže ísť o podvodnú aplikáciu. Ľudia by tiež mali skontrolovať svoje výpisy z bankových a kreditných kariet a identifikovať platby, ktoré nepoznajú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. september 2024 19:28