Vizuál Bratislava Design Week 2022.
StoryEditor

Bratislava Design Week 2022: Na Slovensko prídu svetoví dizajnéri. Pozrite si kompletný program

07.12.2022, 11:44

Témou najväčšieho medzinárodného podujatia venovaného dizajnu je pre tento rok Krehkosť. Slávnostné otvorenie bude dnes o 17. hodine v Českom dome.

 

Hlavnými hosťami tohtoročného BADW 2022 budú dizajnéri mischer’traxler studio z Rakúska, BCXSY a ThusThat z Holandska, Soft Baroque z Veľkej Británie a Roman Šedina z Českej republiky. Inštalácie a performancie budú aj v Staromestskej galérii Zichy na Ventúrskej 9 a v Divadle K, kde sa odprezentujú výsledky projektu Kolabo, organizovaného platformou Čerstvé ovocie. Na výstave Kolabo 2022 v priestoroch bratislavského Divadla K budete môcť vidieť 19 prác, z ktorých odborná porota vyberie víťazky či víťazov troch hlavných cien. Viac o programe nám povedala riaditeľka BADW, Ľubica Hustá.

 

Vráťme sa na začiatok. Ako Bratislava Design Week vznikol a prečo vôbec?

Bratislava Design Week vznikol už v roku 2009. Celé to začalo tým, že na Slovensku som videla absenciu nejakého relevantného podujatia, kde by sa mohol prezentovať súčasný slovenský dizajn. Taktiež sme chceli vytvoriť platformu, kde by sa mohol spájať slovenský dizajn s tým zahraničným. 

 

S ktorými dizajnérmi za tie roky už BADW stihol spolupracovať?

Toto je už vlastne náš 13.ročník, takže za tie roky sme ich stihli naozaj veľa. Vystavovala u nás napríklad francúzska dizajnérka Inga Sempé, ktorej dizajny môžete vidieť aj pre firmu Alessi alebo Hay. Taktiež napríklad nórsky dizajnér Daniel Rybakken alebo Holanďanka Sabine Marcelis, ktorá je známa svojim špecifickým používaním farieb. Skvelý bol kultový Jerzsy Seymour, ale celkovo ich bolo veľmi veľa. Ťažko sa mi vyberá iba pár.

 

Na čo sa môžu návštevníci BADW tešiť tento rok?

Pre návštevníkov sme tento rok pripravili zážitkové výstavy. Tento rok bude design week po prvýkrát v priestoroch Galérie mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci. Urobili sme intervenciu do stálej zbierky barokových grafických kabinetov. Musím povedať, že je to skutočne zážitok a všetkých srdečne pozývam.

 

Môžete nám o otvorenej výzve BADW povedať viac?

Výber tvorcov, ktorí sa prihlásili do otvorenej výzvy, si tento rok môžete pozrieť v Zoya Gallery. Nájdete tu expozície produktových dizajnérov, študentov dizajnérskych škôl aj nezávislých značiek. Okrem iného dizajnérske inštalácie nájdete aj v štúdiu lavish či dizajnovom obchode slávica. 

 

Ako by ste nám priblížli výstavu Zlaté české ručičky v Českom dome?

Česká republika je známa svojim sklárskym priemyslom, remeslom a umením. Českí sklári totiž dokážu nielen čokoľvek vyrobiť, ale aj uvádzať na trh novinky, ktoré ich zásadne odlišujú od konkurencie. Výstava preto predstavuje české inovačné vklady do pokladnice svetového sklárstva od jeho počiatkov po súčasnosť. Výstavu otvorí komentovanou prehliadkou kurátor výstavy Petr Nový.

 

Kompletný program BADW 2022 si môžete pozriet tu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. september 2024 03:23