Prvý samit premiérov Vyšehradskej štvorky po vstupe do EÚ sa konal 12. mája 2004 v Kroměříži. FOTO: TASR/P. Neubauer
StoryEditor

Zlatá česká koruna a forint na veky vekov. Prečo máme z krajín Vyšehradskej štvorky euro ako jediní?

27.05.2024, 16:07
  • Ani 20 rokov po vstupe do Únie sa Česi, Maďari a Poliaci nepriblížili k vstupu do eurozóny.
  • Príliš sa tam nechce ľuďom ani politikom. Odpor voči euru majú hlavne Česi.
  • Maďari majú problémy s naplnením Maastrichtských kritérií.

Jar 2003. V krajinách Vyšehradskej štvorky sa konajú referendá o vstupe do Európskej únie. Vo všetkých štyroch sú úspešné – najvýraznejšie sa v prospech začlenenia do EÚ vyslovia voliči na Slovensku. „Áno“ zakrúžkuje takmer 94 percent Slovákov. A v Maďarsku, Poľsku či Česku podpora vstupu do Únie dosiahne minimálne tri štvrtiny odovzdaných hlasov.

Podpisom prístupovej dohody a prijatím pravidiel Maastrichtskej zmluvy, ktorá položila základy EÚ, sa krajiny Vyšehradu zaviazali prijať v budúcnosti euro. Dvadsať rokov od vstupu do Únie však z regionálnej štvorky platíme spoločnou európskou menou iba my – naše slovenské koruny sme za eurá vymenili príchodom roku 2009. Ostatní sa nechcú vzdať svojej českej koruny, maďarského forintu ani poľského zlotého.

Prečítajte si, ako sú na tom momentálne s procesom prijatia eura naši traja susedia.

1. V Česku rozvíril debatu prezident Petr Pavel

Česi patria medzi najväčších euroskeptikov v celej Európskej únii. A týka sa to aj vzťahu voči samotnému euru. Prakticky vo všetkých prieskumoch majú jeho odporcovia prevahu nad podporovateľmi. Napríklad januárový prieskumu agentúry Median pre Radiožurnál ukázal, že proti je až 58 percent Čechov.

Ostro sa voči euru vyhraňoval už muž, ktorý bol v čase vstupu našich západných susedov do EÚ českým prezidentom – Václav Klaus. A v tejto rétorike pokračuje dosiaľ. „Dnešná umelá debata o vstupe do eurozóny je pre nás ekonomicky úplne neaktuálna a nepotrebná. V žiadnom prípade nie je prijatie eura cestou, ako sa vymaniť z našej – bohužiaľ, už chronickej – ekonomickej stagnácie, ktorá sa stala definičnou charakteristikou súčasnej nafialovalej Českej republiky,“ cituje exprezident na svojej stránke klaus.cz z jedného zo svojich rozhovorov pre médiá.

Klaus tým reaguje na vyjadrenia súčasnej hlavy štátu Petra Pavla, ktorý sa začiatkom tohto roka vyslovil za začatie odbornej debaty na tému prijatia európskej meny. „Je načase, aby sme po rokoch začali robiť konkrétne kroky, ktoré nás k naplneniu tohto záväzku dovedú,“ vyhlásil Pavel vo svojom prvom novoročnom prejave.

image

Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu

A pred pár dňami zašiel ešte ďalej. „Pokiaľ budeme zdržiavať prijatie eura, i naďalej budeme čeliť všetkým rozhodnutiam eurozóny sprostredkovane, pretože aj dnes zostávame na týchto rokovaniach za zatvorenými dverami. Veľká časť firiem už pritom s eurozónou obchoduje v eurách,“ vyhlásil tento mesiac prezident na ekonomickej konferencii reVize Česka 2024.

Česi dlhodobo nemajú väčšie problémy s tým, aby splnili takzvané Maastrichtské kritériá, ktoré sú pre vstup do eurozóny potrebné. Konkrétne ide o limitovanú mieru inflácie, dlhodobú úrokovú mieru, deficit štátneho rozpočtu a veľkosť verejného dlhu. Mena krajiny navyše musí byť minimálne dva roky pred hodnotením zapojená do Európskeho mechanizmu výmenných kurzov. Jej kurz sa pritom počas celého obdobia v ERM II musí pohybovať v prísne stanovených hraniciach. Teda presne tak, ako to zvládla slovenská koruna, ktorá do spomínaného systému vstúpila 26. novembra 2005.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 54% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-26 13:28:13 - Feat.: 0 - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 02 - Modified: 2024-05-24 13:20:50 - Feat.: 0 - Title: Chcete zažiť niečo nové? Blízko Portlandu si zalyžujete na spiacej sopke, odkazuje Slovákom Rakúšanka v USA 03 - Modified: 2024-05-23 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Trenčín ako európska kultúrna metropola? Odporúčam zapojiť celý región, tvrdí pre HN Mihály Müller z Veszprému
01 - Modified: 2024-06-26 21:11:27 - Feat.: - Title: Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu maďarského predsedníctva v Rade Únie na posilnenie hospodárstvo 02 - Modified: 2024-06-26 21:28:34 - Feat.: - Title: EURO: Slovensko preveria Angličania. Pozrite si prehľad osemfinalových dvojíc 03 - Modified: 2024-06-26 21:19:15 - Feat.: - Title: Česi skončili v skupine poslední, Gruzínsko porazilo Portugalsko a senzačne postupuje 04 - Modified: 2024-06-26 21:01:07 - Feat.: - Title: Haraslínovi nechýbalo veľa ku gólu v zápase proti Rumunsku. Blížim sa tam, povedal 05 - Modified: 2024-06-26 18:43:26 - Feat.: - Title: Úrad vlády kritizuje Fialu za jeho výrok k medzivládnym konzultáciám, spomenul aj Fica
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. jún 2024 00:03