StoryEditor

Poľsko môže byť do roku 2030 bohatšie ako Británia. S úspechom čerpá eurofondy a posilňuje armádu

21.05.2023, 23:59
  • Po páde železnej opony boli Poliaci prvou bývalou sovietskou krajinou, ktorá obnovila demokraciu, voľný trh a právny štát. 
  • Od začiatku milénia sa reálny HDP na obyvateľa v Poľsku viac ako zdvojnásobil.
  • HDP na obyvateľa v Británii, Francúzsku a Nemecku vzrástol za rovnaké obdobie o 15 až 24 percentuálnych bodov.

Poľsko je na najlepšej ceste stať sa do roku 2030 bohatším ako Veľká Británia vďaka postkomunistickému hospodárskemu zázraku. „Krajina sa stala centrom priemyselných odvetví zameraných na budúcnosť, ako je výroba batérií a technológie,“ píše denník The Telegraph.

Voľný trh a stabilný rast

Za úspechom krajiny sú viaceré dôvody. Ekonomické aj spoločenské. Po páde železnej opony boli Poliaci prvou bývalou sovietskou krajinou, ktorá obnovila demokraciu, voľný trh a právny štát. Od začiatku milénia sa reálny HDP na obyvateľa v Poľsku viac ako zdvojnásobil, pričom HDP na obyvateľa v Británii, Francúzsku a Nemecku vzrástol za rovnaké obdobie o 15 až 24 percentuálnych bodov.

Tri desaťročia stabilného rastu priniesli pokrok. Hospodárske rozdiely sa v krajinách zmenšili. Po zohľadnení parity kúpnej sily je HDP na obyvateľa v Poľsku 28 200 britských libier v porovnaní s 35 000 v Spojenom kráľovstve, 34 200 libier vo Francúzsku a 39 800 libier v Nemecku. Pri súčasnom tempe vývoja Poľsko do roku 2030 predbehne Spojené kráľovstvo.

Potvrdzuje to aj analytik. "Podľa dlhodobých trendov HDP na osobu v parite kúpnej sily sa britské a poľské výkony ekonomiky na hlavu približujú a vyrovnať by sa teoreticky mohli už do 10 rokov," vraví Michal Lehuta, makroekonóm VÚB banky. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 10:46