Bratislava – Broskyne, marhule alebo nektárinky v čoraz severnejších oblastiach, papriky, ktoré ešte pred dvoma či troma desaťročiami boli výsadou skleníkov, dnes pestované voľne v záhradke, ale tiež výrazne menšie plody než po minulé roky. Toto všetko zažívajú pestovatelia a záhradkári v stredoeurópskom regióne. Príčinou je najmä dlhotrvajúce teplo a sucho, ktorého intenzita sa zvyšuje každý rok. K problémom prispieva aj nedostatok vody. Kým u nás je jej aspoň zatiaľ dostatok, v iných kútoch sveta sa schyľuje k boju o vodu.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako klimatické zmeny vplývajú na pestovanie ovocia a zeleniny, s akými problémami sa potýkajú záhradkári aj kde hrozia ozbrojené konflikty o vodu.
1. Ako sucho a teplo prekresľuje mapy pestovateľov?
Zostáva vám 88% na dočítanie.