Vždy si všímajte personál. Správanie a nálada personálu = kvalita a úroveň reštaurácie.pixabay
StoryEditor

Chýbajú ľudia

29.11.2018, 15:54
Prakticky všetky spoločnosti na Slovensku pociťujú nedostatok pracovných síl.

No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.

Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.

A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.

„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.

01 - Modified: 2024-09-05 08:02:30 - Feat.: - Title: Záujem o predčasné dôchodky ochladol, ďalšia vlna žiadostí je však za rohom. Lákadlom budú dva dôvody 02 - Modified: 2024-09-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov v priemysle zostáva vysoký. Podnikatelia sú však v napätí, čo prinesie úsporný balíček vlády 03 - Modified: 2024-08-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako môže India vytvoriť viac pracovných miest 04 - Modified: 2024-08-12 17:30:00 - Feat.: - Title: Malý Rím láka turistov z celého sveta. Do júna sme dosiahli 95-percentnú návštevnosť, hovorí pre HN manažér 05 - Modified: 2024-08-06 07:14:46 - Feat.: - Title: Tržby v maloobchode od začiatku roka rastú, v júni sa zvýšili o percento
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. september 2024 02:34