StoryEditor

Legendárne fotoaparáty vstali z mŕtvych

18.12.2013, 09:29
Autor:
pafpaf
Dnes už takmer kultového výrobcu fotoaparátov Leica zachránil bývalý učiteľ pred bankrotom.

Je to ako príbeh z rozprávky: Bývalý učiteľ waldorfskej školy zdedil obrovský majetok. Peniaze vzal a investoval do firmy, ktorá stála tesne nad priepasťou bankrotu. Všetko sa podarilo a značku s viac ako storočnou históriou nakoniec zachránil. A teraz predaje rastú tak rýchlo, že firma nestíha vyrábať.

Rozprávkový príbeh je súčasná realita nemeckého výrobcu fotoaparátov a ďalekohľadov Leica. Andreas Kaufmann, kedysi učiteľ a teraz väčšinový majiteľ Leica, dokázal, že kultová značka má dostať ešte šancu.

V roku 2004 začal za svoje dedičstvo postupne skupovať akcie spoločnosti, ktorá stratila krok s konkurenciou a ktorej hospodárske výsledky išli niekoľko rokov vytrvalo dole bez nádeje na zlepšenie. Počas dvoch rokov navýšil Kaufmann svoj ​​podiel na viac ako 96 percent a pustil sa do práce.

Keď vraj zamestnancom nemeckej Leica povedal, že s čiernobielymi fotoaparátmi bez objektívu za najmenej šesť tisíc eur prerazí opäť do sveta, nikto mu neveril.

Do roku 2009 dokázal vytvoriť niekoľko inovatívnych výrobkov, "poistených" slávnym Made in Germany. A pustil sa do ofenzívy. Ako píše časopis Manager-Magazin, hneď ďalší rok stúpli tržby na trojnásobok a dosiahli 325 miliónov eur.

Vzápätí získal podporu investičnej spoločnosti Blackstone, ktorá kúpila posledné akcie a spoločne stiahli Leicu z burzy. Teraz kontroluje Kaufmann 55 percent spoločnosti, zvyšný podiel drží práve Blackstone. Ten musel pri začatí investície potvrdiť, že najmenej päť až desať rokov bude v Leice svoj ​​podiel držať. Až táto doba uplynie, je jednou z možností, s ktorou sa teraz už počíta, opäť vstup spoločnosti Leica na burzu.

Kaufmannovi sa potvrdilo, že silný príbeh tradičnej značky môže obstáť aj v technologicky nadupanej konkurencii.

Slávna značka teraz dosahuje úspechy na celom svete. Firma postupne buduje sieť vlastných predajní v Európe, Ázii i Amerike. A záujemcovia o čiernobiele fotoaparáty sa musia mnohokrát pripraviť na mesiace čakania na nové výrobky.

"Keď dopyt rastie každý rok o sto percent, museli by sme permanentne zvyšovať produktivitu. To tiež robíme, v minulých rokoch sme ročne zvýšili výrobu až o 80 percent. Teraz staviame dve dielne," povedal k vysokému dopytu Kaufmann pred rokom v rozhovore pre Wirtschaftsblatt .

Leica tak má teraz okrem dvoch tovární v Nemecku tiež jednu novú v Portugalsku. Aj napriek novej fabrike s vyššou kapacitou ale trvá dodacia lehota niektorých špeciálnych objektívov až pol roka. "Ideme na tri smeny, a napriek tomu nestíhame s výrobou pokryť dopyt," cituje Manager-Magazin Alfreda Schopf, predsedu predstavenstva Leica.

Aj keď Leica vsádza veľa na tradíciu a starú značku a jej fotoaparáty fotia čiernobielo, nepopiera a nebráni sa moderným trendom. Ročne investuje okolo 12 miliónov eur na výskum a vývoj. A pracuje napríklad aj na vlastných konceptoch pre chytré telefóny, ktoré by tak podľa Kaufmanna mohli mať konečne skutočne dobré kamerové systémy.

ihned.cz

 

01 - Modified: 2005-10-30 21:47:56 - Feat.: 0 - Title: Svojská Alfa nezaprie športové srdce
01 - Modified: 2024-07-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zmizol neoceniteľný „Excalibur“ opradený legendami. Posvätný meč bol v skale zapichnutý 1300 rokov 02 - Modified: 2024-06-18 09:05:29 - Feat.: - Title: Samsung sa rozhodol správne a vytvoril model, ktorý sa stal legendou 03 - Modified: 2024-05-10 09:13:56 - Feat.: - Title: Kultúrna ikona sa vracia. Slávna Nokia prichádza po 25 rokoch v novom prevedení 04 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 05 - Modified: 2023-06-06 09:21:16 - Feat.: - Title: Stál dva ročné platy. Legendárny „maluch“ má už 50 rokov​, pôvodom siaha do Talianska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 12:34