Ľuboš Pástor, člen bankovej rady NBS. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Špičkový slovenský expert pre HN: Stále nám hrozí recesia, krajina má jeden hlavný problém

V rozhovore s profesorom financií a členom bankovej rady NBS Ľubošom Pástorom sa dočítate:

  • Čo považuje za aktuálne najväčšie ekonomické výzvy pre domácu či svetovú ekonomiku.
  • Ako vníma potreby Slovenska, aby sa stalo atraktívnejšou krajinou a zastavilo odlev mozgov.
  • Aké kroky očakáva od novej vlády odborníkov Ľudovíta Ódora.
  • Prečo sa s infláciou darí bojovať úspešnejšie v USA ako v EÚ.
  • Čomu sa venovala štúdia, za ktorú dostal spolu s kolegami prestížnu Moskowitzovu cenu.

V súvislosti s migráciou kvalifikovaných ľudí medzi krajinami poznáme dva fenomény, takzvaný brain drain, teda emigráciu vysokokvalifikovaných ľudí do zahraničia, a brain gain, keď sa takíto ľudia vrátia do krajiny pôvodu a prinášajú so sebou nové zručnosti alebo kapitál. Vy ste tiež zo Slovenska odišli ako mladý, usadili ste sa v USA, avšak bez tých skúseností, ktoré ste nadobudli v zahraničí, či už pracovne, alebo na akademickej pôde, by ste možno nemohli pomáhať Slovensku takým spôsobom, ako pomáhate. Ako sa na to pozeráte?

Sčasti patrím k obom fenoménom, ten celkový efekt by som však vo svojom prípade nazval brain gain. V USA som strávil už vyše 25 rokov, niečo som sa tam naučil a veľmi rád sa o to podelím aj s ľuďmi tu na Slovensku.

Pýtame sa na to aj preto, že v posledných týždňoch sa na Slovensku táto téma dostáva do popredia. Veľa sa rozpráva o odleve mozgov či odchode vysokokvalifikovaných pracovných síl do zahraničia. Riešenie tohto problému si ako jednu z priorít stanovila aj nová vláda odborníkov. Aké má podľa vás tento fenomén vplyvy na ekonomiku?

Podľa mňa ide o prirodzený jav, že ľudia odchádzajú a prichádzajú. Nikto neviní slovenských alebo švajčiarskych hokejistov z toho, že chodia hrávať do NHL. Švajčiarsko je bohatá krajina, napriek tomu chodia hrávať do USA, pretože tam majú lepšie podmienky na to, pre čo majú vášeň. Takisto si myslím, že je v poriadku, keď slovenskí študenti idú za štúdiom na nejakú dobrú univerzitu v zahraničí. Na Slovensku by sme však potrebovali, aby aj k nám chodilo študovať viac študentov z iných krajín. Či už z Ukrajiny, z Poľska alebo akýchkoľvek ďalších štátov. S týmto cieľom je nutné, aby sme zvýšili úroveň nášho vysokého školstva. Nemusíme sa hanbiť za to, že naši študenti odchádzajú na najlepšie školy do USA alebo Veľkej Británie, mohli by sme však robiť niečo s tým, že hromadne odchádzajú za vzdelaním aj do Česka. Pokojne by sme mohli tú situáciu otočiť, aby viac českých študentov prichádzalo k nám.

Snaha by teda mala byť v tom, aby sme si tu udržali našich vysokoškolákov, aby neodchádzali napríklad do Brna či Prahy, kde nakoniec väčšinou ostanú aj po štúdiu?

Skôr by som to otočil. Nemali by sme brániť ľuďom v tom, aby odchádzali. To sa dialo za minulého režimu, že sa ľuďom bránilo odchádzať do zahraničia. Dôležitejšie je vytvoriť podmienky, aby sa chceli vrátiť a aby k nám chceli chodiť aj ľudia z iných krajín. Potrebujeme tu vytvoriť kvalitné prostredie na podnikanie, vedu, výskum či inovácie, ktoré ich sem pritiahne.

Ako by mohli podľa vás vyzerať určité konkrétne riešenia, ako ich pritiahnuť?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-15 15:03:49 - Feat.: 1 - Title: Kažimír o jeho kauze: V pokoji ma držia dve skutočnosti. Poslednou zárukou je Európsky súdny dvor (rozhovor) 02 - Modified: 2023-05-11 13:32:53 - Feat.: 1 - Title: Najväčšej výzve v horúcom kresle zatiaľ čelil Mikloš. Nový minister financií to bude mať teraz ešte ťažšie 03 - Modified: 2022-12-24 22:55:58 - Feat.: 1 - Title: Šéfekonóm NBS varuje: Vláda miliardami uchráni domácnosti a firmy, ale realita nám raz zaklope na dvere 04 - Modified: 2023-05-20 17:23:38 - Feat.: 1 - Title: Po Česku je v hre zdanenie vína aj na Slovensku. Aké uťahovanie opaskov odporučí Ódorova vláda?
01 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:01 - Feat.: - Title: Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude vzťahovať aj na elektronické cigarety či nikotínové vrecúška 04 - Modified: 2024-04-19 09:49:43 - Feat.: - Title: Ceny benzínov v minulom týždni mierne zdraželi, viac zaplatíme aj za naftu 05 - Modified: 2024-04-19 08:04:04 - Feat.: - Title: Revízia ekonomiky priniesla dobré správy, HDP v minulom roku vzrástol výraznejšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:58