StoryEditor

Kažimír o jeho kauze: V pokoji ma držia dve skutočnosti. Poslednou zárukou je Európsky súdny dvor (rozhovor)

14.05.2023, 00:00
  • V rozhovore s guvernérom NBS Petrom Kažimírom sa dozviete, aká je situácia v centrálnej banke po tom, čo kľúčové osobnosti banky prešli do úradníckej vlády.
  • Guvernér NBS tiež prezradil, ako vníma súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku. Hovoril aj o tom, aký hospodársky rast banka prognózuje v krátkodobom a strednodobom horizonte, a kedy prestanú ceny tak prudko rásť.
  • Peter Kažimír tiež pootvorí okno do myslenia v Rade guvernérov ECB a predstaví svoju predstavu, kam až môžu úrokové sadzby v eurozóne rásť.
  • Guvernér NBS sa tiež vyjadril ku korupčnej kauze, ktorej čelí.

Predsedom úradníckej vlády bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor a pravdepodobným ministrom financií hlavný ekonóm banky Michal Horváth. Ako to hodnotíte?

Oboch pánov veľmi dobre poznám. S Ľudom Ódorom profesionálne viac ako 20 rokov, spolupracovali sme na významných projektoch a dvakrát som ho navrhoval do významných pozícií. Prvýkrát do zakladateľskej zostavy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a potom do pozície viceguvernéra NBS.

Michala Horvátha sme presvedčili, aby prišiel na Slovensko z Veľkej Británie, kde bol etablovaným akademikom na Oxforde pred zavedením eura v roku 2007, potom sme ostali v kontakte a po mojom nástupe do NBS robí veľmi úspešne hlavného ekonóma.  Dokáže polopatisticky a jednoduchým jazykom vysvetľovať veci, ktoré nie sú veľmi pochopiteľné, ale on má talent, že veci vie podať tak, aby sme ich lepšie všetci chápali. Pre NBS je to vyznamenanie, lebo sme dobrou personálnou zásobárňou, a nechcem predbiehať, ale možno to nie sú jediní ľudia, ktorí na čas z NBS odídu. Beriem to tak, že je to služba vlasti, aj keď to predstavuje istý diskomfort. Ale to zvládneme.

A k úradníckej vláde len toľko, že počul som, že to nie je ústavnoprávne správny výraz, lebo to je vláda ako každá iná, ktorá sa bude uchádzať o dôveru svojím programovým vyhlásením. Mal som tú česť s oboma pánmi hovoriť o tom, čo chcú v najbližších mesiacoch robiť, a aj keď vám to určite povedia aj sami, sú to veci, ktoré krajina určite potrebuje a o ktorých sa budeme zrejme dnes rozprávať v tomto rozhovore.

Aká je perspektíva týchto pánov na prípadný návrat do NBS?

Čo sa týka Ľuda Ódora, a pre mňa to vždy bude Ľudova vláda, post viceguvernéra nie je kompatibilný s výkonom funkcie predsedu vlády, takže je v procese vzdávania sa funkcie. Zo svojho postu odchádza deväť mesiacov pred vypršaním mandátu. A všetci ostatní sú ako keby na neplatenej dovolenke. To znamená, že budú mať nárok sa vrátiť a my budeme veľmi radi, keď sa vrátia.

image

Prečo je Michal Horváth výrazne lepšia voľba na ministra financií ako Igor Matovič

Máte v mysli mená kandidátov, s ktorými by ste chceli spolupracovať, alebo budete držať flek pôvodným ľuďom?

Flek im budeme držať v každom prípade. Ľudo Ódor a Michal Horváth sú moji najbližší spolupracovníci, to vám potvrdia všetci ľudia zvnútra. A my sme sa posledné roky venovali tomu, aby do banky prišla nová krv, aby sme ju internacionalizovali. Na poste šéfa výskumu máme Nemca, aj keď má stály kontrakt s ECB. Stiahli sme ho z Viedenského inštitútu.

Máme analytikov rôznych národností, a to nielen z Európy, ale aj z iných častí sveta. A zároveň máme starých dobrých kolegov, ktorí pracujú v NBS desiatky rokov. Takže na tých niekoľko mesiacov máme dostatočné kapacity na to, aby sme nahradili ľudí, ktorí sa budú venovať inej činnosti.

Vízia ekonomickej budúcnosti podľa NBS

Prejdime k ekonomike. V jarnej prognóze ste revidovali hospodársky rast na tento rok výrazne smerom nadol, ale upravili ste budúce roky smerom hore. Ak to rozmeníme na drobné, čo to znamená pre našu ekonomiku, naše platy a ceny?

Prognózu robia analytici, nie guvernéri. A tí, keď prišli s novými číslami, tak sa tešili, že nie je až taká odlišná od predošlej prognózy. Lebo v tomto období zásadných zmien to nie je jednoduché prognózovať a netešia sa z toho ani analytici, ani verejnosť. Uberá to na dôveryhodnosti a hlavne to zvyšuje neistotu. Jarná prognóza však nezväčšuje neistotu, naopak, potvrdzuje niektoré trendy, no nie najlepšie trendy. Bohužiaľ.

Relatívne výrazne sme znížili odhad rastu na tento rok, ale posunuli sme ho do budúcich rokov. Ak hovoríme o inflácii, tak tam sú trendy, s ktorými nemôžeme byť spokojní, pretože stále hovoríme o raste cien okolo desiatich percent v tomto roku, okolo siedmich percent budúci rok a až v roku 2025 sa začíname tešiť z čísla 4,8 percenta. Čo je, samozrejme, dvojnásobne vyššie v porovnaní s cieľom.

Prečo je to tak?

Domáca spotreba začína pokrivkávať. Úplne prirodzene, lebo vysoké ceny znamenajú obrovský útok na naše peňaženky. Ľudia vyčerpávajú svoje vklady a svoje úspory. Ako na prvé úspory siahli ľudia na takzvané vynútené úspory.

Tie z lockdownov?

Áno. Je to odložená spotreba. Keď nebolo dovolené míňať peniaze. Tieto peniaze sú už dávno preč a vysoké ceny energií, potravín a vecí na každodenný život znamenajú, že ľudia siahajú na svoje úspory. Vidíme to v štatistikách, banky to vidia a prejavuje sa to aj v ochote brať si úvery a vidíme to aj na realitnom trhu.

Slabšia domáca spotreba po relatívne pozitívnych číslach priemyslu a obchodu v poslednom štvrťroku minulého roka a následne pokles v prvom a druhom štvrťroku tohto roka. Potom čakáme oživenie v dôsledku zahraničného, nie domáceho dopytu. Po zmene prístupu ku covidu sa všetci v Európe tešíme, že Čína príde s novými objednávkami a novými impulzmi pre svetovú ekonomiku. To znamená bázický pokle...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-09 10:50:08 - Feat.: 1 - Title: Prečo je Michal Horváth výrazne lepšia voľba na ministra financií ako Igor Matovič 02 - Modified: 2023-05-04 14:13:14 - Feat.: 1 - Title: Vieme, aká je cena Lagardovej záhadného úškrnu 03 - Modified: 2023-04-27 14:39:20 - Feat.: 1 - Title: Priznanie strát je súčasťou taktiky kruhovej obrany NBS 04 - Modified: 2023-04-25 10:20:47 - Feat.: 0 - Title: Miera úspor na Slovensku padla na rekordné minimum 05 - Modified: 2023-04-24 09:07:52 - Feat.: 1 - Title: Prečo sa nožnice medzi výrobou a službami eurozóny roztvárajú 06 - Modified: 2023-04-19 07:12:34 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je na dlhovej hrane, ale náklady mu narástli najrýchlejšie za poslednú dekádu (trhový brífing) 07 - Modified: 2023-04-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čo má spoločné staroveký Riman s moderným Slovákom 08 - Modified: 2023-04-14 14:50:28 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Kolotoč nevedomosti rozdúchava plamene inflačného pekla 09 - Modified: 2023-04-04 22:01:04 - Feat.: 1 - Title: Pri dvojitom údere drahoty a recesie pôjde o samotné prežitie 10 - Modified: 2023-03-29 11:50:09 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Nad Tatrami sa kopia temné mračná
01 - Modified: 2024-04-16 04:29:18 - Feat.: - Title: Všetko je pripravené 02 - Modified: 2024-04-15 18:26:00 - Feat.: - Title: Inflácia v Izraeli sa v marci mierne zrýchlila, spotrebiteľské ceny rastú 03 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 04 - Modified: 2024-04-15 17:23:58 - Feat.: - Title: Spojené štáty poskytnú Samsungu dotácie na jeho závody na výrobu čipov v Texase 05 - Modified: 2024-04-15 16:50:33 - Feat.: - Title: Štrajky spôsobili nemeckej Lufthanse v prvom štvrťroku stratu takmer 850 miliónov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/blackjackonomix, menuAlias = blackjackonomix, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 07:12