Spoločnosť Dr. Oetker Slovensko oznámila, že v polovici roka 2023 zatvorí svoj závod v Boleráze. Zároveň sa zaviazala poskytnúť intenzívnu podporu svojim 75 zamestnancom. Dostanú osobitný balík odstupného, ktorý presahuje zákonné požiadavky, ako aj odborné pracovné poradenstvo a pomoc pri plánovaní ďalšej kariéry.
Limitované kapacitné možnosti
„S každým zamestnancom absolvujeme individuálne sedenie a prediskutujeme ďalší postup," vyjadril sa generálny riaditeľ spoločnosti Jozef Debrecký. Toto opatrenie sa nedotkne celkovej distribúcie a Dr. Oetker bude naďalej zabezpečovať dostupnosť svojich výrobkov na slovenskom trhu.
Dôvodom zatvorenia závodu v Boleráze sú obmedzené kapacitné možnosti prenajatého výrobného objektu, v ktorom spoločnosť pôsobí.
Situácia v maloobchode s potravinami sa v uplynulých rokoch skomplikovala vplyvom pandémie covid-19 a rastúcej konkurencie. Dr. Oetker bude výrobky, ktoré sa dosiaľ vyrábali v Boleráze, naďalej produkovať, avšak v iných závodoch. To by malo priniesť celkové zefektívnenie produkcie.
Zvyšovanie efektívnosti výroby
„Toto rozhodnutie nevrhá zlé svetlo na kvalitu práce a nasadenie zamestnancov v Boleráze," upozornil Jozef Debrecký. „Aby spoločnosť Dr. Oetker mohla byť naďalej konkurencieschopná, musíme zvýšiť efektívnosť výroby, čo v Bolerázi, žiaľ, nie je možné,“ vysvetlil.
Tradícia spoločnosti na slovenskom území siaha až do roku 1908, keď bola založená prvá zahraničná pobočka firmy v Rakúsko-Uhorsku. Ďalším významným krokom bolo založenie firmy na území Československa v Brne v roku 1923.
Posledným zásadným medzníkom bol opätovný vstup na československý trh v roku 1991 a založenie spoločnosti pre Slovenskú republiku v roku 1993, uvádza web spoločnosti.