StoryEditor

Sladký deň

11.02.2014, 22:03
Autor:
(dia)(dia)
Keď však na vás príde maškrtná chvíľa, je možnosť použiť zdravú alternatívu.

 

 

U nás doma všetci milujú sladké, ale nikto nie je kvôli tomu ochotný jesť nezdravé veci. Keby som mala chuť maškrtiť jeden celý deň v kuse, viem si presne predstaviť, čo by som jedla. Je otázne, či sa vôbec dá celý deň vydržať len na sladkom jedle, ale je dobré vedieť, že keď na vás príde maškrtná chvíľa, je možnosť použiť zdravú alternatívu.

 

Ríbezľové raňajky
Suroviny:

• ½ šálky prosa
• za hrsť čerstvých alebo mrazených ríbezlí (prípadne čučoriedok)
• 1 PL postrúhaných orechov
• 1 PL sirupu z agáve
• 1ČL slnečnicového oleja lisovaného za studena

Postup:
Proso večer namočíme a necháme vo vode až do rána. Ráno všetky suroviny jednoducho zmiešame.

Posilnite imunitu
Proso nie je len pre vtáky, ale aj pre ľudí. A kombinácia chrumkavého prosa a ríbezlí je naozaj čarovná. Navyše, každá ríbezľová bobuľka obsahuje 2 miligramy vitamínu C. 35 - 40 ríbezlí teda stačí na pokrytie jeho odporúčanej dennej dávky. Ríbezľové farbivo obsahuje karotény, z ktorých pri látkovej premene vzniká vitamín A - ďalší dôležitý ochranca imunity. Veľmi zdravé sú aj orechy. Pomáhajú pri osteoporóze, vypadávaní vlasov a ekzémoch. U nás doma ich konzumujeme denne, takže mlynček na orechy ani neschovávame.

Desiatový koktail
Suroviny:

• ½ šálky lúpaných mandlí
• 1 PL sezamových semien
• 1 ½ šálky vody
• 1 banán
• ryžový slad alebo sirup z agáve

Postup:
Mandle a sezam necháme na noc napučať vo vode. Ráno vodu zlejeme a mandle zmixujeme v troche čistej vody. Pridáme zliatu vodu z mandlí, banán a mixujeme ďalej. Podľa chuti dosladíme.

Obed: Jablkové palacinky
Suroviny:

• 2 HR celozrnnej múky (napr. kombinácia špaldovej, amarantovej a pohánkovej)
• 1 vajce
• štipka soli
• 1 PL ryžového alebo jačmenného sladu
•  štipka morskej soli
• 1 a ½ HR vody
• olivový olej na varenie (pomácový)
Plnka:
• jablká
• biely jogurt
• škorica

Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto ako pri klasických palacinkách a potom ich upečieme na panvici. Jablká postrúhame a krátko podusíme. Ak treba, prisladíme. Plníme nimi palacinky, pokvapkáme jogurtom a posypeme škoricou.

Voda je dobrá
Možno sa vám to zdá čudné, ale palacinky z vody chutia rovnako dobre, ako z mlieka, len sú diétnejšie a zdravšie. Sú o niečo jemnejšie, ak do nich pridáme namiesto časti vody mlieko z mandlí alebo iných orechov. Orechové mlieko sa pripravuje rovnako, ako v recepte na koktail, len do neho nevmixujeme banán. Celozrnné palacinky majú v našej rodine veľký úspech. A chutia aj mainstreamovo sa stravujúcim návštevám. Len raz sa jedno malé dievčatko, ktoré ich u nás chutnalo, s typickou detskou úprimnosťou spýtalo: „Palacinky mi chutia, ale prečo sú také špinavé?“ Celozrnné palacinky sú totiž trochu tmavšie ako palacinky z mlieka a bielej múky.

Guľatý olovrant
Suroviny:

• 1 Š ryže natural
• štipka morskej soli
• trocha špaldovej múky
• 2 PL sušených pšeničných klíčkov
• 2 PL pomácového olivového oleja
• 3 PL hrozienok
• oriešky a slnečnicové semienka
• sirup z agáve podľa chuti
• kokos

Postup:
Ryžu hodinu povaríme, necháme vychladnúť a zmiešame s ostatnými surovinami. Na panvici nasucho opražíme múku a zmes zahustíme, aby sme z nej mohli formovať guličky. Tie nakoniec vyváľame v kokosovej múčke a necháme odstáť v chladničke.

TIP: Guličky sú výbornou maškrtou na cesty, do školy alebo do práce. Ľahko ich zbalíte do škatuľky, a keď máte chuť, dáte si z nich.

Večerný ovocný šalát
Suroviny:

• 2 pomaranče
• 1 červené jablko
• 1 zelené jablko
• 1 hruška
• niekoľko listov ľadového šalátu
• 2 PL bieleho jogurtu
• 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
• 1 PL ryžového sladu
• 1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)

Postup:
Pomaranče rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy). Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, šalát nakrájajte na kúsky. Všetko zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, sladom a zázvorom. Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.

Aspoň 1 jablko denne!
Prečo by ste sa tejto rady mali držať? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak. Dobrú chuť!

(tot)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi riadkami Olega Pastiera
01 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 05 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. november 2024 05:43