(30 porcií)
SUROVINY:
400 g lístkového cesta
10 hrušiek
2 vajcia
šťava z 1 citróna (50 ml)
200 ml kyslej smotany
prášková stévia – množstvo podľa sladkej chuti hrušiek
1 vanilka
mletá škorica (na špic noža)
POSTUP: Lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na tenko na silikónovej podložke a potom ho premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Umyté hrušky očistíme, pokrájame na tenké plátky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a rozložíme na cesto. Vajcia vymiešame so stéviou do peny, pridáme kyslú smotanu, vanilku, škoricu a zalejeme hrušky krémom. Prikryjeme druhou časťou cesta, ktoré sme rozvaľkali rovnako ako prvú časť. Vrch popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre asi pol hodinu pri teplote 200 °C. Po vychladnutí pokrájame na veľkosť porcie tak, aby 1 porcia zodpovedala 1 SJ.
Energetická a výživová hodnota celej dávky: 2624 kcal / 10967 kJ, 38,8 g bielkovín, 145,8 g tukov, 30 SJ
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 87 kcal / 365 kJ, 1,3 g bielkovín, 4,9 g tukov