Napriek vedeckému a medicínskemu pokroku je dôležitou súčasťou správneho manažmentu pacientov s cukrovkou ich životospráva a dodržiavanie liečebného plánu. „Medzi základné piliere optimálnej liečby cukrovky patria strava, pohyb a dodržiavanie liečby,“ hovorí diabetológ MUDr. Jozef Lacka.
Posledné roky ukazujú, že ľudia viac jedia a menej sa pohybujú, čo je dôvodom mnohých chronických ochorení, medzi ktoré patrí aj cukrovka. „Za ostatných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 percent, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej!“ upozorňuje lekár.
Návyky preberáme od rodičov
MUDr. Lacka vysvetľuje, že už podľa jedla sa dá povedať, k akým ochoreniam sa človek dopracuje. „Povedz mi, čo jedávaš, a ja ti poviem, aké budeš mať choroby,“ uvádza odborník, ktorý pripomína svojim pacientom, že sú zodpovední za to, aké zdravie budú mať deti či vnúčatá, pretože preberajú návyky od svojich rodičov.
„My lekári vieme dať svojim pacientom lieky, ale na výslednú hodnotu cukru vplýva to, čo zjeme a ako sa pohybujeme,“ hovorí Lacka s tým, že hladinu cukru v krvi do značnej miery ovplyvňujeme naším životným štýlom.
Bryndzové halušky ako vysokokalorické jedlo
MUDr. Lacka ďalej upozorňuje, že už naše národné jedlo patrí medzi vysokokalorické bomby.
„Viete, akú majú výživovú hodnotu? Koľko majú kalórií? Jedna 380-gramová porcia má 979 kcal. Pritom normálny energetický príjem za celý deň je 1 400 kcal,“ dodáva. Takže už len jedna porcia halušiek uberá veľkú časť z denného energetického príjmu, a čo ešte ostatné jedlá? „To znamená, že jeme strašne veľa,“ prízvukuje lekár.
Naši prastarí rodičia si podľa neho mohli dovoliť také vysokokalorické jedlo, pretože ťažko pracovali na poliach. „Najedli sa sýtej stravy, ale všetky kalórie spálili svojou celodennou prácou,“ povedal Lacka.