Kyslé jedlo, tablety, inzulín
Požívanie veľmi kyslých potravín alebo prekyslených jedál a nápojov môže nahradiť liečbu tabletami alebo inzulínom.
Fakt
Niektorí diabetici, žiaľ, skutočne veria, že kyslé potraviny ako pravidelná súčasť jedla môžu spomaliť vstrebávanie sacharidov a pomôcť im udržať dobrú glykémiu po jedle. Je absolútne vylúčené, aby takéto stravovanie nahradilo diabetikovi liečbu tabletami alebo inzulínom. Treba si uvedomiť, že po sacharidových jedlách glykémia stúpa pre obsah sacharidov v nich. Keď sa jedia v kombinácii s kyslými potravinami, môže glykémia stúpať o niečo pomalšie, ale predsa. Diabetici, ktorí takto experimentujú, klamú iba seba. Kompenzáciu cukrovky dnes už vôbec neurčuje len jedna glykémia odmeraná v diabetologickej ambulancii, ale hodnota glykovaného hemoglobínu, ktorá sa oklamať nedá.