Vysoký obsah vody a vláknina v hrozne si poradia s lenivými črevami a zápchou...FOTO: Pixabay
StoryEditor

Hrozno je zdrojom antioxidantov, diabetikom však môže rozhádzať glykémie

24.10.2022, 09:00
Autor:
TASRTASR

„Hrozno je zdrojom silných antioxidantov najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu, ktorý je prítomný v šupke hroznových bobúľ. Preto by sme mali konzumovať hrozno celé," uvádza to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Resveratrol má podľa odborníkov protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zlepšuje stav akné. „Vysoký obsah vody a vláknina v hrozne si poradia s lenivými črevami a zápchou," doplnil úrad.

 

Plný vitamínov a stopových prvkov

Okrem vitamínov A, B, C a E v sebe hrozno ukrýva minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Obsahuje tiež sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor. „Je dôležitý pre mozog a dodáva energiu. Draslík pôsobí na odstraňovanie škodlivín z tela, zlepšuje činnosť obličiek, zmierňuje zadržiavanie vody, podporuje správnu funkčnosť čriev a pôsobí na regulovanie vylučovania stresových hormónov," vysvetlil RÚVZ.

 

Diabetici by si mali dať pozor

V závislosti od odrody môže byť farba hroznovej šupky svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. „Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody hrozna, najmä ich šupka a jadierka. Obsahujú viac antioxidantov ako biele hrozno," ozrejmil úrad s tým, že tmavé hrozno v porovnaní s bielym tiež obsahuje vyšší podiel sacharidov.

Pri konzumácii hrozna by mali byť podľa RÚVZ opatrní diabetici, ktorým môže rozhádzať ich hladinu cukru. „Avšak vzhľadom na vysoký obsah cukru je hrozno zdravším variantom sladkej maškrty," dodali odborníci.

01 - Modified: 2022-10-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dúhové potraviny. Viete, ktoré to sú? 02 - Modified: 2022-09-08 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÄŤ znakov nezdravého čreva 03 - Modified: 2022-09-05 05:38:55 - Feat.: 0 - Title: Dôverujte potravinám. Viete, ktorým? 04 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín
01 - Modified: 2024-03-25 14:07:53 - Feat.: - Title: Gaštan jedlý: Lieči dráždivý kašeľ 02 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 03 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 04 - Modified: 2022-12-20 15:44:17 - Feat.: - Title: Chrípka naberá na sile. Začala epidémia 05 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
08. august 2024 13:22