Potrebná je k tomu sebakontrola, veľká dávka disciplinovanosti a chuť zmeniť to, čo sa zmeniť ešte dá. Ak ste aj vy diabetici, ktorým lekár odporúčal len diétu, očakáva sa od vás, aby ste sa snažili zmeniť alebo poopraviť stravovanie, spôsob života a aby ste v prípade nadváhy schudli.
Rešpekt pred ochorením
Rešpektujte zásady na úpravu stravovania. Majte aj istú dávku rešpektu pred svojím ochorením a pracujte na sebe tak, aby sa váš zdravotný stav a glykémie dostali do normálnych hodnôt. K tomu je potrebné zmeniť niektoré nesprávne životné návyky.
Vyhľadávajte informácie
Získajte potrebné informácie o potravinách, ktoré zvyšujú glykémiu. Mali by ste vedieť, ktoré potraviny zvyšujú glykémiu rýchlo, ktoré pozvoľna a ktoré majú len zanedbateľný vplyv. Základné informácie získate v diabetologickej ambulancii. Nestačí letáčik, mali by ste sa naučiť, čo vám prospeje, aby ste dosahovali glykémie ako zdravý človek. Mali by ste spoznávať seba, svoje trávenie a na základe toho si budete vedieť kontrolovať glykémie.
O sacharidoch
Diabetes nie je len o sacharóze, o cukre ako ho poznáme, ale o sacharidoch. O potravinách, ktoré nemusíte cítiť na jazyku sladko a predsa potrebujú inzulín, aby sa glykémia rýchlo nezvýšila. Aby glukóza, vytvorená z týchto potravín, bola jeho vlastným inzulínom, hormónom produkovaným pankreasom, prepravená do buniek, kde tvorí zdroj energie.
Vyraďte sacharózu
V prvom rade je potrebné vylúčiť zo svojho jedálneho lístka sacharózu. Keď túžite po sladkej chuti, používajte neenergetické sladidlá, ktoré nemajú vplyv na glykémiu. Cukor napríklad zameňte za stéviu. Je sladká, dokonca oveľa sladšia ako bežný cukor, telu však nedodá energiu. Postupne si môžete zvyknúť nesladiť a tak si na sladkú chuť čím skôr odvyknete. Možno je to z rešpektu pred diabetom a ďalšou liečbou, napríklad tabletkami alebo inzulínom.
Rady na redukciu hmotnosti
Keď sa zameriate na redukciu hmotnosti, zmeňte nielen stravovanie, ale aj životný štýl. Častejšie sa pohybujte a k tomu sa primerane stravujte.
Jedzte pravidelne 4 až 5-krát denne primerané množstvá.
Jednoduchá rada: jedzte menej ako doposiaľ
Denne chodievajte pešo, nepoužívajte výťah, prechádzajte sa, choďte vystretí a aj za pracovným stolom sa nehrbiť. Správne dýchajte.
Konzumujte nemastné pokrmy. Ideálne sú ryby, hydina a chudé druhy mäsa v primeranej porcii.
Myslite na technologickú úpravu pokrmov: duste, pečte bez tuku alebo len s malým množstvom oleja.
Pokrmy málo soľte, dochucujte bylinkami a pikantnými koreninami (napr. chilli papričkami a pod.).
Jedzte neúdené výrobky v primeranom množstve, pozerajte na kvalitu.
Vyberajte celozrnné potraviny (naturálnu ryžu namiesto bielej, celozrnné cestoviny a chleboviny).
Uprednostňujte rastlinné bielkovinové potraviny (všetky druhy známych strukovín).
Denne si doprajte 2 – 3 porcie ovocia.
To isté platí pre zeleninu, a to čerstvú alebo mrazenú. Menej vhodná je sterilizovaná, ktorá je konzervovaná soľou.
Namiesto dezertu si dajte po štipkách orechy, oriešky a semiačka, nie solené a pražené. Pozor, nie za hrsť.
Dodržiavajte pitný režim, ideálna je voda. Nepite dochucované nápoje.
Orientačné pomôcky
Keď evidujete sacharidové jednotky (SJ) ako orientačnú pomôcku pre lepšie zvládnutie glykémií, tieto informácie vám pomôžu zorientovať sa medzi potravinami. Nemali by ste podceniť ani možnosť rozpoznávať potraviny podľa glykemického indexu (GI). Ten zohľadňuje, ako rýchlo sa glykémia zvýši po konzumácii potravín.
Porovnávajte a nahrádzajte
Keď vylúčite cukrom sladené nápoje, kolu, pivo, čiže potraviny s vysokým GI, porovnávajte ostatné bežne konzumované potraviny. Rýchlejšie sa vám zvýši glykémia po bielom pečive, zemiakovej kaši, predvarenej bielej ryži, pečených zemiakoch či hranolčekoch. Môžete ich však zameniť za iné, podobné, ale pre postprandiálnu glykémiu (glykémiu po jedle) vhodnejšie. Prednosť dajte celozrnným chlebovinám, zemiakom vareným v šupke, naturálnej ryži a nejedzte hranolčeky. Glykémiu najpomalšie zvyšuje surová zelenina, pomaly strukoviny a tiež škrupinovité plody (napr. orechy). Porcia ovocia tiež patrí do skupiny s nižším GI, ale je potrebné vyberať nie prezreté druhy a zároveň zjesť len primeranú porciu.
O 500 kalórií menej
Pri zostavovaní jedálneho lístka a usmernení pri objeme porcii by bolo najvhodnejšie postupovať podľa výsledkov stravovacej anamnézy, ktorá odhalí, ako sa obézny diabetik stravoval doposiaľ. Potom jedálny lístok zmeniť tak, aby energetická hodnota celodennej stravy bola nižšia aspoň o 500 kcal (prípadne o 1000 kcal), podľa predchádzajúceho prejedania.
500 kcal si môžete upraviť aj odhadom, keď zjete denne o 1 rožok menej, pri obede a večeri len o 2 lyžice menej zemiakov alebo ryže, porciu mäsa mierne zmenšíte a nebudete sladiť cukrom svoju obľúbenú kávu alebo čaj. Predpokladám, že nebudete jesť mastné druhy mäsa a výrobky z neho a tiež mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku.
Slová nestačia
Každému diabetikovi záleží na dobrých glykémiách a chce sa vyhnúť diabetickým komplikáciám. S týmto zámerom žite, stravujte sa, meňte to, čo zmeniť dokážete. Na nový rok máme všetci plány a vnútorné sľuby, čo všetko by sme chceli dosiahnuť. Je len na nás, ako sa nám to podarí a aká bude analýza nášho snaženia na konci roka 2015. Slová nestačia, ale disciplinovanosťou a pevnou vôľou, vedomosťami prenesenými do každodenného života sa to každému môže podariť. K tomu vám prajem veľa šťastia, zdravia a dobré glykémie počas celého roka.
Príklad jedálneho lístka pre obézneho diabetika pri liečbe diétou
Tepelná úprava jedál má byť zameraná na nižší príjem tukov, z čoho vyplýva, že vysmážané pokrmy nie sú vhodné. Dochucovať pokrmy je vhodné menej soľou, ale o niečo viac pikantnými koreninami (napr. chilli papričkami a pod.)
PONDELOK
Raňajky: kakao bez cukru (200 ml), celozrnný chlieb (75 g), sardinková nátierka (50 g), cibuľa alebo paprika.
Desiata: jablko
Obed: nemastná hovädzia polievka so zeleninou, plnená paprika v paradajkovej omáčke (dochutená neenergetickým sladidlom), 5 lyžíc zemiakov
Olovrant: zelenina alebo 1 ovocie
Večera: dusené chudé mäso (80 g), dusená naturálna ryža (6 lyžíc), zeleninový šalát (napr. cviklový so zelerom).
UTOROK
Raňajky: čaj bez cukru, 2 grahamové rožky, chudý šunkový nárez (50 g), paradajka
Desiata: broskyňa
Obed: nemastná gulášová polievka, dusené mäso v keli, celozrnný chlieb (25 g)
Olovrant: biely jogurt a krajček chleba
Večera: sójové plátky (20 g) na zelenine, varené zemiaky (5 lyžíc), 1 ovocie
STREDA
Raňajky: pohár mlieka (200 ml), chlieb so slnečnicovými semiačkami (70 g), tvarohová nátierka (50 g), reďkovky
Desiata: pomaranč a plátok ryžového chleba
Obed: mrkvová polievka so závarkou, pečené bravčové stehno (80 g) s dusenou sudovou kapustou, 5 lyžíc zemiakov
Olovrant: grahamový rožok so šunkovým nárezom, paprika
Večera: zeleninové rizoto s mäsom, za lyžicu kečupu, zeleninový šalát
ŠTVRTOK
Raňajky: čaj bez cukru s citrónom, 2 celozrnné rožky, rastlinný tuk (10 g), paradajka, salámový nárez (50 g)
Desiata: grapefruit
Obed: paradajková polievka s ryžou (nie cukrom), varený párok, dusený špenát, 3 plátky zemiakovej knedle
Olovrant: 1 ovocie
Večera: celozrnná cestovina so zeleninou a hubami (8 lyžíc), zeleninový šalát s jogurtovým dressingom
PIATOK
Raňajky: čaj bez cukru, 2 grahamové rožky, bryndzová nátierka (50 g), paprika
Desiata: jablko alebo hruška
Obed: karfiolová polievka s cestovinou, pečené rybie filé (100 g), dusená naturálna ryža (6 lyžíc), mrkvový šalát s citrónom
Olovrant: 2 kivi
Večera: dusené chudé mäso (80 g) so zelenou fazuľkou, varené zemiaky (6 lyžíc)
SOBOTA
Raňajky: biela káva bez cukru (250 ml), celozrnný chlieb (75 g), nízkotučný tavený syr a 2 plátky šunky, reďkovka
Desiata: 2 očistené topinambury alebo kaleráb
Obed: zeleninová polievka s krupicovými haluškami, mäsový závin (810 g mäsa), dusená tarhoňa (5 lyžíc), zeleninový šalát
Olovrant: porcia ovocia a tenký obložený chlebíček
Večera: sójové kocky (20 g) s dusenou brokolicou, 3 malé varené zemiaky
NEDEĽA
Raňajky: kakao (200 ml) alebo čaj bez cukru, 2 grahamové rožky, avokádová pochúťka, zelenina Desiata: 3 malé mandarínky
Obed: polievka z kuracích drobkov s cestovinou, kurací perkelt (100 g kuracích pŕs), halušky (6 lyžíc), kyslá uhorka
Olovrant: acidofilné mlieko (250 ml) a grahamový rožok
Večera: mäsový puding, varené zemiaky (6 lyžíc), zeleninový šalát, 1 jablko
Energetická hodnota stravy v priemernom dennom príjme zodpovedá cca 1700 kcal/1690 kJ.
Pravidelnosť sa vypláca
Konzumáciu jedla je potrebné prispôsobiť k energetickému výdaju. Ak ste liečení len diétou, mali by ste jesť pravidelne, no nemusíte zjesť celú uvedenú porciu v prípade, keď vás dostatočne zasýti aj menšia porcia.
Úprava stravy, keď diétne opatrenia nestačia a prechádzate sa na liečbu tabletkami
naďalej dodržiavajte striedmosť v jedení
väčší dôraz sa kladie na pravidelnú konzumáciu primeranej porcie počas dňa
poznať sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ; orientačné SJ mu pomôžu lepšie zvládnuť glykémiu
pri liečbe tabletkami môže glykémia klesnúť do stavu hypoglykémie, z toho dôvodu je vhodné počítať SJ v jedle
Z tabletiek na inzulín
Úprava stravovania, keď prechádzate z liečby tabletkami na liečbu inzulínom
záleží od typu inzulínovej liečby a podľa toho prispôsobiť nielen množstvo jedla, ale aj čas konzumácie porcií jedál počas dňa
pri liečbe rýchlo pôsobiacim regulár inzulínom (Humulín R, Actrapid) je potrebné počet SJ na deň rozdeliť na 6 porcií jedla
jesť pravidelne a dojedať sa do 2 - 2,5 hod. po hlavnom jedle
vyšší energetický výdaj je potrebné včas pokryť príjmom 1 – 2 SJ na hodinu energetického vydaja pohybom, prácou, aby ste si nespôsobili hypoglykémiu
pri liečbe inzulínovým analógom (Humalog, Novorapid, Apidra) sa strava konzumuje len v troch hlavných jedlách, keď je aj glykémia po jedle v norme
medzi hlavnými jedlami môže byť doplnená porcia voľnej zeleniny, ktorá vás zbaví pocitu hladu alebo sa napite vody
Zásady stravovania:
Mať primeraný počet SJ na deň a podľa glykémie ich rozdeľte na porcie jedla
Strava s primeranou energetickou a výživovou hodnotou
Naučte sa počítať SJ v jedle
Mali by ste vedieť, že tabuľky SJ sú orientačným materiálom, ktorý v prípade nezhody s glykémiou si môžete prispôsobiť svojej glykémii. Množstvo potraviny pre 1 SJ zvýšte alebo znížte.
Pri nadváhe sa viac hýbte, jedzte viac zeleniny a zeleninových jedál, čím sa zvýši príjem vlákniny a zabezpečí sa dlhší pocit zasýtenia. Zelenina je voľná sacharidová potravina a do množstva 200 g v porcii sa nepočíta do počtu SJ v jedle
Koľko SJ je potrebných na deň pri vyššej hmotnosti a liečbe inzulínovým analógom?
V pokojnom režime od 15 do 21 SJ na deň (závisí od príjmu sacharidov v predchádzajúcom období).
Úprava stravovacieho režimu
primeraná strava čo do množstva
pravidelná strava čo do času konzumácie
potraviny s nižším GI
viac pohybu
pitný režim
Mária Štefáková, edukačná diétna sestra, NEDÚ n.o. Ľubochň