Stalo sa vám, že ste si po jedle namerali opakovane vyššiu hladinu cukru v krvi? My vám poradíme, ako ju opäť dostať do normy a mať, ako sa slangom hovorí „dobrý cukor“.
Pred jedlom si aplikujete bolusovú dávku analóg Humalog alebo Novorapid, stravujete sa pravidelne, vždy v rovnakom čase a stabilnou dávkou inzulínu. Viete o cukrovke všetko, poznáte výmenné jednotky sacharidových potravín (SJ), vypočítať ich vám nerobí problém. Jete len trikrát denne - raňajky, obed a večeru a medzi hlavnými jedlami nič iné nekonzumujete. Pred jedlom máte obvykle dobré glykémie, no po raňajkách, približne po 2-2,5 hod. sú zvýšené. Čo robiť, aby boli opäť v norme?
Návrh na zlepšenie glykemického profilu:
● Do hlavného jedla zaraďte potraviny s nízkym glykemickým indexom, napríklad strukoviny (pomazánka zo strukovín alebo z Tofu). K raňajkám pridajte 2-3 oriešky (toto množstvo nemusíte započítať do obsahu SJ v jedle).
● Obohaťte raňajky o vlákninu, ktorá je v zelenine a ovocí.
● Vhodné sú ovsené vločky opečené nasucho. SJ doplňte celozrnou chlebovinou.
● Dajte si na raňajky pohár mlieka alebo jogurt (obsahuje bielkovinu a tuk).
Pozor!
● Aj keď si viete biele pečivo započítať do obsahu SJ a máte primeranú hmotnosť, nemali by ste ho konzumovať.
● Nápoj neslaďte energetickým sladidlom, ale neenergetickým.
● SJ si nedopĺňajte burizónmi, krekrami, knackebrotom, krehkým pečivom, keksíkmi (ani s označením DIA).
Odporúčame:
● Podľa možnosti pridajte malú porciu rastlinného tuku, pretože spomaľuje vstrebávanie sacharidov a ich premenu na glukózu. Ak máte vyššiu telesnú hmotnosť, použite ďalšie ponúkané varianty.
● Bielkoviny spomaľujú vstrebávanie sacharidov a môžu ovplyvniť výšku glykémie po jedle. Obsah bielkovín v celodennej strave by však nemal byť vyšší ako 20 % z energetického obsahu.
● Jedzte pomaly, pretože aj rýchlosť konzumovania môže mať negatívnu odpoveď na glykémiu po jedle.
● Dodržiavajte pitný režim.
● Celodenný obsah SJ doposiaľ prerozdelený na tri hlavné jedlá upravte. Časť SJ na raňajky prerozdeľte - 1/3 SJ určených na raňajky dojedzte po jedle (podľa výšky glykémie po hlavnom jedle ukončite raňajšie jedlo do 2-2,5 hod.). Doteraz 5-6-7-8-9-10 SJ odporúčame prerozdeliť podľa rozpisu:
RAŇAJKY | 3 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 7 SJ |
Mlieko | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Celozrná chlebovina | 2 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 6 SJ |
Tuk (rastlinný) | - | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 |
Bielkovinová potravina | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 | 75 g/0 | 75 g/0 |
Zelenina voľná | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
DESIATA | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 3 SJ |
Jogurt | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Porcia ovocia | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Chlebovina | - | - | - | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Zelenina voľná | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
Čo robiť v prípade, keď máte regulár inzulín a aj tak musíte niečo zjesť po raňajkách?
- Znížte obsah SJ na raňajky o 1 až 2 SJ a pridajte ju k porcii na dojedenie.
Napríklad:
RAŇAJKY | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 6 SJ |
Mlieko | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Celozrná chlebovina | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 5 SJ |
Tuk (rastlinný) | - | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 | 10 g/0 |
Bielkovinová potravina | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 | 50 g/0 |
Zelenina voľná | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
DESIATA | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 4 SJ |
Jogurt | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Porcia ovocia | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Chlebovina | - | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ |
Bielkovinová potravina | - | - | - | 25 g/0 | 25 g/0 | 25 g/0 |
Zelenina voľná | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
Ak si aj napriek prerozdeleniu po raňajkách nameriate vyššiu glykémiu, obsah SJ prerozdeľte ďalšou SJ na dojedenie.
Trpezlivosťou a postupnou úpravou stravy môžete zmeniť aj skladbu raňajok. Ako?
Chutné sú raňajky s ovsenými vločkami. Opražte ich nasucho a zmiešajte s jogurtom alebo ich namočte do teplého mlieka. SJ doplňte postrúhaným ovocím a dochuťte 3-4 kúskami orieškov. Vločky neuvarte v mlieku, len ich na krátku dobu (15 minút) namočte.
Prečo treba presunúť SJ z raňajok na dojedenie?
1 SJ zvýši glykémiu asi o 2 mmol/l. Znížením raňajok o 2 SJ môžete očakávať glykémiu o 4 mmol/l nižšiu. Ak vaša glykémia pred ďalším hlavným jedlom bola pred úpravou uspokojivá, navrhovaným prerozdelením by ste ju nemali ovplyvniť. Ak sa vaše očakávanie nepotvrdí a glykémia pred obedom sa oproti predchádzajúcim dňom zvýši, potom porciu jedla (počet SJ) na dojedenie znížte o 1 SJ.
Pri vyššej glykémii po obede alebo večeri nezabudnite na voľnú zeleninu (700 g denne, v tom sú započítané aj 3 porcie ovocia). Mrkvu, cviklu, kukuricu a hrášok nezabudnite započítať do počtu SJ. Zeleninu rozdeľte na rovnomerné porcie počas dňa. K racionálnemu stravovaniu patrí zelenina pre obsah vlákniny a nízky glykemický index.
Ktoré jedlá si vybrať, ak máte vyššiu glykémiu po obede alebo večeri?
● Vhodnou prílohou sú zemiaky, strukoviny, cestoviny.
● Nevhodné sú knedle, zemiaková kaša a pokrmy s omáčkou.
● Ryžu uprednostnite skôr na obed. Na večeru si radšej pripravte varené zemiaky alebo ryžu Natural.
Aj technologická úprava pokrmov a rýchlosť jedenia má vplyv na glykémiu!
Tipy, ako si pomôcť
● Pri úprave stravovania zvýšte obsah polysacharidov, ktoré patria do skupiny vhodných potravín pre diabetikov. Glykémia po nich stúpa pozvoľna. Obsahujú vlákninu, ktorá telo opúšťa nestrávená.
● Vyššiu glykémiu si neupravujte alkoholom, hoci ju znižuje. Príležitostne si môžete dať 1-2 dl suchého vína po obede alebo večeri. Vypite ho na zdravie a nie ako liek na úpravu glykémie.
● Glykémiu znižuje aj pohybová aktivita. Pri hodnote vyššej ako 16-17 mmol/l sa neodporúča vyššia fyzická záťaž.
● Najvhodnejšou kontrolou je pravidelné meranie glykémie glukometrom.
● Máte strach pred vznikom diabetických komplikácií? Glykémie si udržiavajte v medziach normy a nemusíte mať obavy.
● Cesta k zdraviu a uspokojivým glykémiám vedie aj cez racionálne stravovanie a striedmosť v jedení.
Rešpektovaním týchto zásad môžete docieliť uspokojivé glykémie nielen pred hlavným jedlom, ale aj po jedle.