Oválne ovocie s piatimi až šiestimi cípmi, vďaka ktorým vyzerá v priereze ako hviezda, pochádza z Malajského poloostrova. Jedlá je nielen dužina, ale aj mierne vosková koža. Dreň jantárovej farby je osviežujúca, šťavnatá, sladkokyslá, krehká, pevná a voňavá ako jazmín. Konzistenciou sa podobá na hrozno. Hviezdne ovocie je zrelé vtedy, keď má žltú farbu, prípadne aj s hnedými ryhami na okrajoch.
Pozor!
Nezrelé karamboly obsahujú veľa kyseliny šťavelovej, ktorá nie je vhodná pre ľudí s obličkovými ťažkosťami alebo pri žalúdočných vredoch.
Do šalátov
Karambola sa hodí na dochutenie ovocných šalátov, dezertov, krémov či zmrzliny. V Austrálii ju pridávajú do džemov, v Číne ju dusia s rybami, v Thajsku ju varia spolu s krevetami, na Filipínach ju využívajú ako korenie.
Blahodarné účinky:
podporuje zdravý spánok
bojuje proti rakovine
zvyšuje plodnosť
posilňuje imunitný systém
znižuje horúčku
pomáha pri močových ťažkostiach
zmierňuje nevoľnosť
znižuje hladinu cholesterolu
eliminuje voľné radikály
Energetická hodnota 100 g: 150 kJ, 31 kcal
Nutričné hodnoty 100 g karamboly:
Sacharidy – 6,73 g
Bielkoviny – 1,04 g
Tuky – 0,33 g
Vláknina – 2,8 g
Vitamín C – 34,4 mg
Vitamín A – 61 IU
Sodík – 2 mg
Vápnik – 3 mg
Železo – 0,08 mg
Magnézium – 10 mg
Zinok – 0,12 mg
Tropické smoothie
Potrebujete 1 karambolu, 1 papáju, ¼ šálky kokosu, polovičku ananásu, 1 kokosový alebo vanilkový jogurt.
Všetky ingrediencie rozmixujte dohladka. Okamžite podávajte.