StoryEditor

Penta čistí podnik lukratívny pre Enel

10.05.2006, 00:00
Finančná skupina Penta zbavuje Paroplynový cyklus zlých pohľadávok. Upratovanie prichádza v čase, keď Enel kúpil Slovenské elektrárne, s ktorými má paroplyn podpísané lukratívne zmluvy.

Spoločnosť Paroplynový cyklus sa ozdravuje. Firma sa rozhodla predať svoje pohľadávky voči spoločnosti Bratislavská teplárenská v hodnote tristo miliónov korún. Manažment paroplynu spoločnosť čistí v čase, keď taliansky Enel vstúpil do Slovenských elektrární, minoritného vlastníka a hlavného odberateľa elektriny z paroplynu. Paroplyn cez dcérsku spoločnosť PPC Holding kontroluje skupina Penta.

Penta: predávať zatiaľ nechceme
Čistenie podniku obyčajne predchádza správam o jeho predaji. "Penta ako spoločnosť podnikajúca v oblasti private equity má vždy záujem o uskutočnenie úspešnej reštrukturalizácie predať danú spoločnosť strategickému investorovi. Hovoriť však o predaji Paroplynového cyklu pokladáme v tejto chvíli za predčasné, keďže proces reštrukturalizácie nie je ukončený," povedala hovorkyňa Penty Andrea Straková.
Podľa Penty sa o predaji pohľadávok rozhodlo už minulú jeseň, teda dávno pred vstupom Enelu do Slovenských elektrární. Už vtedy sa však vedelo, že privatizačný tender vyhral Enel. To, že inzerát s ponukou na predaj pohľadávok paroplynu vyšiel práve teraz, označila Penta za náhodu.
"Hlavným dôvodom predaja je skutočnosť, že zmluvné strany (paroplyn a Bratislavská teplárenská, pozn. red.) vedú od roku 2001 viaceré spory v súvislosti so zaplatením týchto pohľadávok a zatiaľ sa nepodarilo žiadny vyriešiť," povedal Jozef Sekerka z Paroplynového cyklu.
Stanovisko Slovenských elektrární ani ich strategického investora Enelu nebolo do termínu včerajšej uzávierky známe.

O predaji už rokovali
Bratislavský Paroplynový cyklus je plynová elektráreň, ktorá vyrába aj teplo. V roku 2004 sa cez tender dostalo 90 percent akcií pod kontrolu Penty, zvyšok patrí Slovenským elektrárňam. Predstavitelia Penty v tom čase avizovali, že paroplyn vnímajú ako strednodobú investíciu, na štyri až päť rokov.
Penta už s elektrárňami rokovala o predaji balíka akcií vlani v júni. "Iniciatíva vyšla od Slovenských elektrární a je za tým Enel," oznámila vtedy Penta. Rokovania nakoniec neviedli k dohode.

Výhodný obchod, nevýhodná zmluva
Predaj paroplynového cyklu by bol pre obe strany výhodný. Penta, ktorá akcie kúpila pred dvoma rokmi za vyše dve miliardy korún, bude pravdepodobne požadovať oveľa vyššiu sumu.
Elektrárne potrebujú paroplyn ako nezávislý zdroj a vyrovnávač výkonu. Zároveň by sa elektrárne zbavili nevýhodnej zmluvy, ktorá platí už niekoľko rokov a je aj terčom kritiky Európskej komisie. Slovenské elektrárne musia od paroplynu odobrať ročne približne jednu terrawatthodinu elektriny.
Paroplyn vyrába elektrinu len deväť mesiacov do roka, elektrárne vtedy musia obmedziť lacnejšiu výrobu v jadrových reaktoroch. Paroplyn predáva elektrárňam jednu megawatthodinu približne za dvetisíc korún, pričom elektrárne ju ďalej predávajú za trhovú cenu, teda za necelých 1 400 korún.

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Truksa a Frťalová majstrami Slovenska 02 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Belasí" na čele už s jedenásťbodovým náskokom 03 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: LYŽOVANIE
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 19:34