StoryEditor

V košickej nemocnici ako prví využili techniku, ktorá predlžuje životnosť obličky

27.08.2024, 00:00
Autor:
redred

Lekári v Transplantačnom centre Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach použili po prvýkrát na Slovensku novú metódu.

Lekári v Transplantačnom centre Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach použili po prvýkrát na Slovensku metódu hypotermickej mechanickej perfúzie pri odbere obličky od darcu. Táto technika umožňuje uchovávať darované obličky v lepšom stave pred transplantáciou. V skratke, ide o to, že oblička sa po odobratí z tela darcu pripojí na špeciálne zariadenie - čerpadlo, ktoré cez obličku prečerpáva špeciálny konzervačný roztok s teplotou 4°C. Tento prístroj zabezpečuje, že oblička zostáva "v chode", aj keď už nie je v tele, a zároveň sa ochladzuje, čo spomaľuje jej poškodenie. 

„Oblička je pripojená k perfúznemu zariadeniu pomocou jednorazovej sterilnej súpravy a obličková tepna je k prístroju pripojená pomocou špeciálnej kanyly. Orgány môžu byť počas perfúzie okysličené za pomoci membránového oxygenátora, ktorý je integrovaný v perfúznom okruhu. Hodnoty prietoku a tlaku je možné počas perfúzie sledovať a ich hodnoty sa zobrazujú na displeji zariadenia,“ vysvetľuje technologickú novinku primár Transplantačného oddelenia MUDr. Igor Gaľa, PhD., MPH.  

Až 48 hodín

Štandardne by sa mala oblička po vybratí z tela darcu transplantovať čím skôr, maximálne do 24 hodín. Vďaka novému postupu však môžu lekári uchovávať obličku až 48 hodín pred samotnou transplantáciou. „Dáva nám to viac času na prípravu pacienta na transplantáciu a zabezpečenie čo najlepšieho priebehu transplantácie. Týmto spôsobom sa znižuje riziko, že by oblička po transplantácii nefungovala správne,“ hovorí primár. 

image

Slováci vyvinuli diagnostický systém na zlyhávanie srdca

Novinka je obzvlášť užitočná pri darcoch, ktorí majú vyšší vek alebo u ktorých sa očakáva, že ich obličky budú dlhšie mimo tela, než sa dostanú k príjemcovi. Tiež je veľmi nápomocná, ak je potrebná kombinovaná transplantácia, napríklad obličky spolu so srdcom alebo pečeňou. Použitie mechanickej perfúzie je ideálne u marginálnych darcov, u ktorých sa výrazne zlepšuje potransplantačný priebeh. Okrem toho hypotermická mechanická perfúzia vytvára priestor na posúdenie životaschopnosti a kvality transplantovaného orgánu. „Vďaka inovatívnej metóde sa výrazne zvyšuje šanca, že darované obličky budú po transplantácii fungovať správne a pacienti, ktorí ich dostanú, budú mať lepšie vyhliadky na uzdravenie,“ uzatvára I. Gaľa.

Najmodernejší spôsob uchovávania orgánov

„Mechanická perfúzia predstavuje najmodernejší spôsob uchovávania orgánov pred ich transplantáciou, doteraz sme obličky po ich odobratí uchovávali v 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 50% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-25 07:02:12 - Feat.: - Title: Každého tretieho pacienta s cukrovkou trápia obličky 02 - Modified: 2024-05-20 07:13:28 - Feat.: - Title: UNLP Košice ponúkla záujemcom bezplatné preventívne vyšetrenia 03 - Modified: 2024-05-13 06:53:09 - Feat.: - Title: Zomrel prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky 04 - Modified: 2024-03-26 12:49:49 - Feat.: - Title: Prvý človek dostal v Bostone geneticky modifikovanú prasaciu obličku 05 - Modified: 2024-03-08 08:16:35 - Feat.: - Title: Pre požiar evakuovali z košickej univerzitnej nemocnice stovky pacientov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. október 2024 02:30