Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a nový riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michal Plesník počas tlačovej konferencie v NR SR. TASR
StoryEditor

Kardiologické oddelenie v Trenčíne funguje len vďaka požičanému lekárovi, v nemocnici pracuje na dohodu celý týždeň bez prestávky

21.08.2024, 10:00

V nemocnici pracuje na dohodu, slúži celý týždeň bez prestávky.

Poslanec a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Peter Stachura (KDH) po svojej minulotýždňovej návšteve kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne opakovanie upozornil, že oddelenie nefunguje tak, ako by malo. „Celé kardiologické oddelenie funguje len vďaka jednému lekárovi požičanému zo Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici, ktorý tu slúži nepretržite už niekoľko dní,“ uviedol Stachura minulý týždeň na tlačovej konferencií.

Poslanec uviedol, že ich prijal aj riaditeľ nemocnice Michal Plesník, ktorý potvrdil, že lekár pracuje na dohodu od pondelka rána celý týždeň. „Zabezpečuje kardiologické intervencie do 13. hodiny a rovnako potom zabezpečuje aj chod jednotky intenzívnej starostlivosti a všetky konziliárne vyšetrenia týkajúce sa kardiológie pre túto nemocnicu,“ poznamenal Stachura. Ministerka by podľa neho mala vyvodiť politickú zodpovednosť, odvolať riaditeľa Plesníka a stabilizovať oddelenie. „Namiesto toho iba „zatĺka“,“ dodal.

Riaditeľ Plesník podľa poslanca odvolal primára kardiologického oddelenia MUDr. Petra Blaška, ktorý to oddelenie vybudoval, a to spustilo kaskádu výpovedí jednotlivých zdravotníkov. „De facto rozložil jedno fungujúce oddelenie,“ poznamenal. Ministerka by podľa neho urobila lepšie, keby oddelenie dočasne zatvorila, kým sa situácia stabilizuje. „Pacienti sú zneistení, nevedia, či oddelenie funguje, kto ich bude vyšetrovať, kedy budú prevezení do inej nemocnice, či sa môžu spoľahnúť, či dostanú zdravotnú starostlivosť,“ dodal. Stachura doplnil, že sa mu to zdá nefér aj voči zdravotníkom, ktorí tu takto musia „lopotiť“ každý deň, 24 hodín. „Lekár predsa potrebuje aj pauzu, nemôže robiť nepretržite od pondelka do piatku,“ povedal.

Stachura potom na tlačovej konferencií uviedol, že sa obrátili aj na inšpektorát práce. „Chceme, aby sa prešetrilo konanie riaditeľa nemocnice a nemocnice, lebo tu dochádza k porušeniu zákonníka práce. Jeden lekár nemôže fungovať nepretržite,“ uviedol.

Vytĺka politický kapitál

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uvádza, že Stachura iba vytĺka politický kapitál z trenčianskej nemocnice. „Behá s kameramanom po oddeleniach a znervózňuje pacientov. Vyzvala som opozičných poslancov, aby nešírili chaos a paniku medzi ľuďmi, ale pán poslanec Stachura pokračuje ďalej,“ uviedla Dolinková na sociálnej sieti. Ministerka ďalej vyzýva poslanca Stachuru, aby sa vrátil k politike vecnej argumentácie a prestal sa hrať na šaša. „Ľudia od nás očakávajú serióznu prácu a nie lacné pouličné divadlo,“ dodala.

Zdravotnícky výbor nebol

Opoziční poslanci Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH) kritizujú súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Žiadali o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre zdravotníctvo s tým, aby ministerka a nový riaditeľ Plesník vysvetlili situáciu na oddelení.

Mimoriadny zdravotnícky výbor sa mal okrem situá­cie na kardiologickom oddelení venovať aj kauze zákazky výmeny vodovodného potrubia. Opoziční poslanci uviedli, že majú k dispozícií odborný posudok, ktorý dokazuje, že potrubie bolo len premaľované a faktúra podľa nich nemala byť preplatená. Riaditeľ Plesník uviedol, že si dal vypracovať vlastnú analýzu, keď bude výsledok, potom sa k tomu vyjadrí.

Zdravotnícky výbor nakoniec nebol uznášaniaschopný. Ďalšie rokovanie zdravotníckeho výboru by sa podľa jeho šéfa Vladimíra Baláža (Smer-SD) mohlo uskutočniť v septembri. O zvolanie mimoriadneho výboru požiadali opoziční poslanci, podľa ktorých je zdravotná starostlivosť v regióne ohrozená.

Odvolanie ministerky

Situácia v trenčianskej nemocnici je podľa opozičnej SaS jedným z dôvodov, pre ktorý by mala Dolinková na poste skončiť. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej finančná situácia v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, omeškanie v plnení míľnikov plánu obnovy, stále viac nedostupný ambulantný sektor pre pacientov či chýbajúce vízie rezortu zdravotníctva do budúcnosti. Podobne reagovalo aj KDH. Ministerka podľa poslancov rezort nezvláda a mala by zvážiť podanie demisie. „Budeme hľadať podporu na odvolanie ministerky,“ dodal Stachura.

(ben)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. október 2024 12:26