StoryEditor

Nielen sestry a lekári. V zdravotníctve chýbajú aj nové povolania

04.07.2024, 00:00

Viacerí odborníci tvrdia, že v našom zdravotníctve chýbajú aj rôzne nové profesie, a to aj nezdravotnícke.

Zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti definuje 26 zdravotníckych povolaní. Viacerí odborníci však tvrdia, že v našom zdravotníctve chýbajú nielen sestry či lekári, ale aj rôzne nové profesie, a to aj nezdravotnícke.

Zdravotnícke povolania podľa zákona č. 578/2004 Z. z.

lekár

zubný lekár

farmaceut

sestra

pôrodná asistentka

fyzioterapeut

verejný zdravotník

zdravotnícky laborant

nutričný terapeut

dentálna hygienička

rádiologický technik

zdravotnícky záchranár

zubný technik

technik pre zdravotnícke pomôcky

optometrista

farmaceutický laborant

masér

očný optik

ortopedický technik

praktická sestra – asistent

zubný asistent

sanitár

logopéd

psychológ

liečebný pedagóg

fyzik alebo laboratórny diagnostik v zdravotníckom zariadení

Podľa Mgr. Ing. Romana Mužika, PhD. MSc., manažéra Odboru stratégie a inovácií v zdravotníctve zo ZP Dôvera, sa pod potrebu nových povolaní podpíše hlavne pandémia civilizačných ochorení. „Bude potreba ľudí na prácu s dátami a telemedicínou. To znamená, že si nebudeme môcť dovoliť luxus, aby lekár alebo sestra inštalovali pacientovi zariadenie na telemonitoring, spravovali takzvané digitálne terapeutiká alebo sledovali v telemedicínskom centre množstvo dát,“ uviedol.

Doplnil, že v ich poisťovni je veľmi cenený človek, ktorý rozumie princípom zdravotníctva na úrovni organizácie, financovania či regulácie, má základný prehľad o špecifikách jednotlivých klinických odborov a diagnóz, ale zároveň rozumie dátam z pohľadu matematiky či matematickej štatistiky.

„Chýba nám typ zdravotníka, ktorý by pracoval s dátami, ktoré zbierame pri telemedicínskych meraniach,“ súhlasí MUDr. Pavol Martanovič, medicínsky riaditeľ Ružinovskej polikliniky. „Legislatívne potrebujeme vytvoriť iný typ zdravotníka, nazvime ho zatiaľ zdravotnícky analytik. Ten by mal oprávnenie pracovať s dátami, vedel by ich spracovať a mohol by napríklad pracovať v servisných medicínskych centrách. Takúto profesiu zatiaľ v zdravotníctve nemáme a mali by sme mať,“ dodal.

DRG kodéri

MUDr. Jakub Rybár, riaditeľ Nemocnice AGEL Bratislava a zástupca medicínskeho riaditeľa AGEL SK, upozorňuje, že v systéme potrebujeme DRG kodérov. „Tých by mohli vzdelávať 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 50% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-27 11:39:54 - Feat.: - Title: Aj desaťnásobne predražujú hospitalizáciu. Ako sa s nemocničnými nákazami vyrovnávajú naše zariadenia? 02 - Modified: 2024-09-27 09:34:12 - Feat.: - Title: Ak parlament schváli konsolidačný balíček, tak lekárski odborári začnú zbierať výpovede 03 - Modified: 2024-09-27 07:08:46 - Feat.: - Title: Do hry sa dostávajú riešenia exministra Zajaca. Čo všetko vieme o balíku finančných opatrení v zdravotníctve? 04 - Modified: 2024-09-26 07:54:46 - Feat.: - Title: Ozdravné opatrenia zatiaľ nepredstavila. Dolinková nemá indície, že by mala byť odvolaná 05 - Modified: 2024-09-25 08:38:48 - Feat.: - Title: Ocenili sme TOP sestry na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. september 2024 00:02