MAFRA, Pavol Funtál
StoryEditor

Zdravotné poisťovne očakávajú stratu vyše štvrť miliardy eur

03.07.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou víta úmysel Ministerstva zdravotníctva SR zriadiť radu pre rozpočet zdravotníctva.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur. Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Michal Palkovič to považuje za naliehavé a požiadal o predloženie opatrení. 

"Vec je naliehavá, ak sa neprijmú účinné protiopatrenia, môže dôjsť k nenaplneniu očakávaní na strane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Za úrad môžem povedať, že sme pripravení aktívne sa zúčastňovať na riešeniach, ktoré pomôžu celému sektoru," uviedol Palkovič. Požiadal vedenie VšZP o predloženie opatrení, ktorými sa vo VšZP dá zvrátiť nežiaduci hospodársky vývoj bez toho, aby to negatívne pocítili poistenci alebo poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Opakujúci sa problém s chýbajúcimi zdrojmi je podľa hovorkyne čiastočne spôsobený aj nedostatkami pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov, ktoré treba riešiť do budúcna. Úrad preto víta, že Ministerstva zdravotníctva SR zriadilo radu pre rozpočet zdravotníctva, ktorá sa týmito otázkami bude systematicky zaoberať na pravidelnej báze a situáciu priebežne vyhodnocovať.

image

MZ SR zriadi Radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia

Nedostatok zdrojov sa však podľa úradu netýka všetkých troch zdravotných poisťovní (ZP). Hovorkyňa úradu Monika Beťková podotkla, že tie súkromné taktiež očakávajú v roku 2024 straty, Dôvera 70 miliónov eur, Union ZP 17 miliónov eur. Majú však podľa nej dostatok prostriedkov na pokrytie všetkých nárokov poistencov i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Hovorkyňa doplnila, že na konci tohto roka by mali mať na účtoch dostatok peňažných prostriedkov, Dôvera 138 miliónov eur a Union ZP 82 miliónov eur. Podľa úradu by tak debate o dofinancovaní zdravotníctva nad rámec už schváleného rozpočtu mali predchádzať aktivity smerujúce k hľadaniu vnútorných rezerv a zlepšeniu efektívnosti.

Opatrenia na stabilizáciu

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) očakáva, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v lehote dní predstaví opatrenia na stabilizáciu jej hospodárenia. Uviedla to v stanovisku po tohtotýždňovom zasadnutí Rady pre tvorbu rozpočtu v oblasti zdravotníctva, kde sa venovali aj hospodáreniu zdravotných poisťovní.

image

Analýza: Nespokojnosť Európanov so zdravotníctvom rastie, Slováci nadpriemerne veria alternatívnym spôsobom liečby

Rada pre tvorbu rozpočtu v oblasti zdravotníctva zasadala v utorok (2. 7.) na ministerstve zdravotníctva (MZ). Zúčastnili sa na nej zástupcovia rezortu financií, všetkých troch zdravotných poisťovní aj vedenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Diskutovali najmä o výdavkoch verejného zdravotného poistenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj o limite výdavkov na zdravotnú starostlivosť na tento rok, ktorý predstavuje sumu vo výške 7.682.169.080 eur. Prítomní sa dohodli, že budú hľadať systémové opatrenia na zlepšenie výhľadu hospodárenia zdravotných poisťovní. Ďalšie stretnutie sa má uskutočniť koncom júla.

Nemocnice nevedia, čo bude

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) Anton Szalay vyzýva akcionára VšZP, ktorým je Ministerstvo zdravotníctva SR, aby situáciu riešilo. „Je možné, že VšZP jednoducho nemá peniaze, ale dlhodobo je to neudržateľná situácia, aby sa každý mesiac podpisovali zmluvy. Nemocnice nevedia, aké budú mať finančné krytie."

V takejto situácii sa podľa neho nič nedá plánovať a nič sa nedá dohodnúť. "Nemocnice idú na báze mesačných zmlúv so VšZP. Dlhodobo nevedia, koľko peňazí dostanú, preto sa nechcú k ničomu zaväzovať. V podstate nevedia čo bude na budúci mesiac.“

(tasr, red)

01 - Modified: 2024-05-22 08:08:24 - Feat.: - Title: Dve zdravotné poisťovne ukončili prvý štvrťrok so stratou 02 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový šéf VšZP: Zdravotníctvu pomôže regulácia platieb 03 - Modified: 2024-05-14 17:14:33 - Feat.: - Title: Riaditeľ IT z Dôvery: eRecept sme pripravili a spustili za pol roka, zbavili sme sa miliónov papierov 04 - Modified: 2024-05-09 07:39:13 - Feat.: - Title: Súkromné zdravotné poisťovne si vyplatili dividendy vyše 24 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. júl 2024 11:31