Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach.TASR
StoryEditor

Košická UN oslavuje 100 rokov, ocenil ju aj prezident SR

29.06.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

Štátnu nemocnicu v Košiciach slávnostne otvorili 24. júna 1924.

V jej začiatkoch bola najväčšou a najmodernejšou nemocnicou na Slovensku. Súčasná Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice je druhá najväčšia nemocnica na Slovensku a koncová nemocnica pre re­gión východného Slovenska. Aktuálne má viac ako 1350 lôžok a takmer 4 000 zamestnancov.

Ocenenie od prezidenta

Činnosť a význam Uni­verzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach vyzdvihol slovenský prezident Peter Pellegrini pri príležitosti osláv jej 100. výročia vzniku. „Verím, že práve nasadenie zamestnancov, ich ochota pomáhať a láska k svojmu povolaniu sú silnými stránkami nielen vášho zariadenia, ale celého slovenského zdravotníctva,“ povedal na slávnostnej benefícii v Košiciach.

Svojím doterajším pôsobením a súčasnou vybavenosťou i praxou Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura podľa prezidenta potvrdzuje, že patrí k špičkovým zdravotníckym zariadeniam na Slovensku. „Snúbi sa v nej dlhoročná tradícia s najmodernejšími trendmi, či už v oblasti medicíny alebo aj manažmentu,“ uviedol v príhovore Pellegrini. Ocenil nemocnicu aj ako špičkové vedecko-výskumné pracovisko a poďakoval za všetko, čo robí pre občanov.

Dotácia desať miliónov eur

Význam UNLP pripomenula aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). „Je nám jasné, že pre zabezpečovanie zvyšovania kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti v tomto zdravotníckom zariadení budú nevyhnutné ešte ďalšie rekonštrukcie aj postupná modernizácia tejto nemocnice. Aj preto sa snažíme poskytnúť košickej univerzitnej nemocnici potrebné financie prostredníctvom kapitálových výdavkov,“ uviedla. Rezort podľa nej tento rok vyčlenil na rekonštrukcie, modernizáciu a nákup nového prístrojového vybavenia viac ako 6 miliónov eur, na ďalší rok je na investičné projekty plánovaných minimálne 4,5 milióna eur. Ďalšie financie na rekonštrukcie a modernizáciu pavilónov pôjdu pre UNLP z plánu obnovy prostredníctvom rezortu dopravy.

image

Nemocniciam sa menia pravidlá nakupovania, ktoré obstarávajú najviac?

Riaditeľ UNLP MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD. uviedol, že 100 rokov znamená z pohľadu nemocnice státisíce zachránených životov a vyliečených pacientov, pričom ocenil lekárov, sestry a ďalší personál nemocnice. „Naša stará nemocnica, ako ju dodnes volajú všetci Košičania, je tou kolískou košickej medicíny, ktorá dávala a dáva impulzy k vzniku ďalších košických nemocníc a predstavuje dnes ako UNLP v spolupráci s partnerskými nemocnicami kľúčového poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na východe Slovenska,“ skonštatoval.

Na slávnosti odovzdali pamätné medaily spolupracujúcim zdravotníckym zariadeniam a vzdelávacím inštitúciám. Pripomenuli a ocenili aj osobnosti košickej medicíny vrátane významného chirurga a vysokoškolského pedagóga Jána Kňazovického.

(tasr)

01 - Modified: 2024-06-28 08:26:05 - Feat.: - Title: Mimoriadna situácia v Nových Zámkoch: Nemocnicu zatvorili, operácie zrušili 02 - Modified: 2024-06-26 07:39:26 - Feat.: - Title: Nemocniciam sa menia pravidlá nakupovania, ktoré obstarávajú najviac? 03 - Modified: 2024-06-25 09:18:06 - Feat.: - Title: Niektoré štátne nemocnice si rozdelia 27,6 milióna eur na rôzne investičné projekty 04 - Modified: 2024-06-11 11:32:12 - Feat.: - Title: V Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom sa začalo s plánovanou rekonštrukciou 05 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. jún 2024 00:02