MUDr. Jaroslava OrosováPavol Funtál, MAFRA
StoryEditor

Zdravotnícke organizácie odmietli dištanc Slovenska od nových postupov WHO

11.06.2024, 14:00
Autor:
TASRTASR

MUDr. Peter Kotlár z SNS na postoji trvá. Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Lekárnici aj ambulantní poskytovatelia kritizujú, že sa Slovensko dištancovalo od prijatia aktualizovaných medzinárodných zdravotníckych predpisov. Poukazujú na to, že SR sa so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) nedohodla ako jediná. Slovenská lekárnická komora označila krok za odborne nesprávny. Asociácia súkromných lekárov SR a Zväz ambulantných poskytovateľov ho vnímajú ako ohrozenie zdravia občanov. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 MUDr. Peter Kotlár (SNS) na postoji trvá, namieta okrem iného neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd.

"Vnímajúc Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) nielen vo farmaceutickom profesionálnom kontexte ako kľúčovú a mienkotvornú inštitúciu vo všetkých situáciách, ktoré môžu viesť k ohrozeniu života a zdravia obyvateľov SR a pri ktorých predstavujú Reakciverejných a nemocničných lekární súčasť základnej personálnej infraštruktúry, považujeme z odborného hľadiska tento postoj reprezentácie SR za nesprávny," uviedla Slovenská lekárnická komora v stanovisku.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje dištancovanie sa od nových predpisov za medzinárodnú blamáž a ohrozenie občanov SR. "Medicínske postupy, odporúčania a liečebné možnosti sú pre každú krajinu sveta vrátane Slovenska závislé od medzinárodnej spolupráce a globálnych dohôd, ktoré v prvom rade reprezentuje najvyššie postavená WHO," podotkla prezidentka ZAP MUDr. Jaroslava Orosová. Zväz vyzval vládu a rezort zdravotníctva na urýchlené zjednanie nápravy.

image

Modernizácia infraštruktúry eZdravia môže začať. Čo podľa lekárov (ne)funguje?

Aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR namieta postoj Slovenska v danej veci. Považuje ho za ohrozenie pacientov a zdravotníkov. Poukázala na to, že predpisy sa prijali s cieľom zabezpečiť komplexné systémy na ochranu zdravia ľudí na celom svete pred rizikom prepuknutia ďalších epidémií či pandémií. "Nechceme čeliť komplikovanému prístupu k nákupu liekov, vakcín, výmeny najnovších poznatkov, informácií a skúseností potrebných na zvládnutie krízových situácií, ako aj znižovaniu liečebných možností pre našich občanov," reagovala ASL na sociálnej sieti.

Opozícia chce mimoriadny výbor

S rozhodnutím nesúhlasia ani opoziční politici. Poslanci Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS) a Jana Bittó Cigániková (SaS) za to skritizovali Kotlára aj šéfku rezortu zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). "Ministerka by po tomto fiasku mala položiť svoju funkciu na stôl. Nie pre svoje vlastné pochybenia. Ale preto, že by takýmto politickým gestom ukázala, že nemôže a nebude akceptovať takéto anomálie," skonštatovala poslankyňa na sociálnej sieti. Ministerstvo zdravotníctva na otázky TASR nereagovalo.

Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať aj mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Dištanc SR od prijatia predpisov považuje za medzinárodnú hanbu aj ohrozenie zdravia občanov SR. Žiada krok zvrátiť. Uviedli to poslanci z PS, KDH a hnutia Slovensko na utorkovej tlačovej konferencii.

image

Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia

Kotlár na postoji SR trvá. Nové predpisy podľa neho uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Odmietnutie odôvodnil nedovolenými zásahmi do zvrchovanosti suverénnych členských štátov. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd. "Viaceré záväzky sú obsahovo neurčité a predstavujú bianco šek, pretože ich obsah bude známy až v budúcnosti. Neurčité a vágne formulácie viacerých ustanovení poskytujú značný priestor pre subjektívne posudzovanie a svojvôľu generálneho riaditeľa pri rozhodovaní s celosvetovými dôsledkami," skonštatoval v stanovisku.

Reakcia ministerky

Ministerka zdravotníctva reagovala, že pozorne vníma vnútropolitickú aj odbornú diskusiu, ktorú postoj vyvolal. "Rozhodla som sa, aby tento úzko odborný problém preto zanalyzovali a posúdili všetci tí, ktorí k nemu majú čo povedať - odborníci. Preto posilním súčasnou vládou schválenú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných a stále platných medzinárodných zdravotníckych predpisov, a to o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami." uviedla. 

"Jej úlohou bude v najbližšom období detailne a odborne vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré WHO pripravila a následne budem jej zistenia prezentovať  na rokovaní vlády," doplnila. Podľa Dolinkovej sme právoplatným členským štátom WHO a ako ministerka zdravotníctva považuje za kľúčové, aby sme svoje členstvo vnímali v kontexte všetkých svojich práv a aj povinností.

01 - Modified: 2024-06-07 12:19:42 - Feat.: - Title: Nozokomiálnym nákazam a ich dôsledkom sa venovala pilotná konferencia vo Vígľaši 02 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo 03 - Modified: 2024-05-24 10:25:36 - Feat.: - Title: Všeobecná lekárka: Odľahčil by nás softvér na prepisovanie reči 04 - Modified: 2024-05-24 10:45:47 - Feat.: - Title: Nové ambulancie v Prešove a v Kežmarku 05 - Modified: 2024-05-15 08:31:05 - Feat.: - Title: Chceli by ste predať alebo kúpiť fungujúcu ambulanciu či lekáreň? Na toto myslite
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. jún 2024 10:47