unsplash
StoryEditor

Okuliare, šošovky alebo operácia očí

29.05.2024, 00:00

Poznáte ich výhody a nevýhody? Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorá z troch možností korekcie zraku je pre vás najvhodnejšia.

Zhoršil sa vám zrak a očný lekár vám diagnostikoval krátkozrakosť (teda zhoršený zrak do diaľky), ďalekozrakosť (zhoršený zrak do blízka) alebo astigmatizmus (nesprávne zakrivenie rohovky spôsobujúce zhoršené videnie)? Dobrá správa je tá, že máte na výber niekoľko možností ako si s refrakčnou chybou, teda poruchou zraku poradiť. Správny výber podmieňuje viacero faktorov - váš vek, výška dioptrickej chyby, povolanie, životný štýl, potreby a v neposlednom rade vaše osobné preferencie a predstavy.

Krátkozrakosť, ďalekozrakosť a astigmatizmus sa konzervatívne korigujú dioptrickými okuliarmi či kontaktnými šošovkami. Obe možnosti majú svoje plusy a mínusy a nie sú vhodné pre každého.

Dioptrické okuliare: Módny doplnok s nevýhodami

Dioptrické okuliare sú módne, štýlové a vhodne zvolený rám dokáže efektne podčiarkovať váš imidž. Keďže sú trendy, mnohí ľudia nosia okuliare aj vtedy, keď ich vlastne nepotrebujú len preto, že v nich vyzerajú atraktívnejšie. Nevýhodou dioptrických okuliarov na dlhodobé nosenie je však ich krehkosť a nepraktickosť. Ľahko sa rozbijú, hrozí, že si ich niekde zabudnete, prisadnete. Ani nehovoriac o tom, že sa zahmlievajú, špinia, pri športe zavadzajú a ak sa spotíte, šmýkajú sa z nosa. Sú vhodným - najmä imidžovým doplnkom - ale často nie tou najlepšou - a jedinou - možnosťou. Najmä ak máte príliš vysokú refrakčnú chybu. A je tu ešte jedna nezanedbateľná nevýhoda dioptrických okuliarou a to je ich cena. Za kvalitné sklá a rovnako kvalitný, pekný rám, ktorý vám skutočne pristane, si priplatíte.

Kontaktné šošovky: Praktické, no nie pre každého

Kontaktné šošovky boli dlhú dobu pre mnohých ľudí vytúženou alternatívou k dioptrickým okuliarom, pretože na rozdiel od dioptrických okuliarov nezavadzajú a nehrozí, že by spadli z oka a rozbili sa. Sú praktické, diskrétne a komfortné. Na trhu existujú mesačné, dvojtýždňové či jednodenné, ktoré si ráno nasadíte a večer zahodíte do koša. Sú však pomerne drahé, ani nehovoriac o ekologickom aspekte.

Kontaktné šošovky vo všeobecnosti nie sú príliš vhodné pre tínedžerov, u ktorých hrozí nedôsledné dodržiavanie hygienických pravidiel pri manipulácii so šošovkami. Najmä ak nosia dvojtýždenné či mesačné šošovky. A rovnako nie sú najlepšou voľbou ani pre staršie ročníky, pretože s pribúdajúcim vekom sa vysušuje očná sliznica. Kontaktné šošovky sú položené na oku a takpovediac „plávajú” na tenučkej vrstve sĺz. Ak je však oko nezvyčajne suché, nosenie kontaktných šošoviek môže byť nepríjemné. Šošovka na oku omína, reže či páli. Platí to aj u ľudí, ktorí dlhodobo vystavovaní umelému osvetleniu alebo pracujú celé dni za počítačom. Umelé svetlo z monitorov zobrazovacích zariadení tiež vysušuje sliznicu oka a môže nosenie šošoviek robiť nekomfortným.

Dobrý sluha, zlý pán

„Nosenie kontaktných šošoviek vyžaduje zodpovedný prístup k manipulácii s nimi, dôkladnú starostlivosť a hygienu. Mnohí ľudia sú na začiatku opatrní, no čím dlhšie ich nosia, tým sa stávajú nedbanlivejšími a prestanú dôsledne dodržiavať hygienické pravidlá, ktoré sú pre zdravé nosenie kontaktných šošoviek nevyhnutné. To kráča ruka v ruke s rizikom vzniku rozličných zápalových ochorení a iných komplikácií, ktoré človeka nezriedka stoja oko,” upozorňuje oftalmológ MUDr. Pavol Veselý z VESELY Očná Klinika.  Rizikové je podľa neho kúpanie v bazénoch či jazerách s kontaktnými šošovkami, pretože hrozí riziko infekcie v dôsledku kontaminácie šošoviek baktériami.

MUDr. Veselý zároveň prízvukuje, že kontaktné šošovky by nemali byť jediným a konečným riešením refrakčnej vady vašich očí.Dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek zvyšuje riziko deformity očnej rohovky. Keď sa kontaktná šošovka položí na oko, chtiac- nechtiac prichádza do kontaktu s povrchom oka. Aby šošovka na oku držala, musí byť menšia než oko a takpovediac sa na neho „prisaje”. To v praxi znamená, že v okrajových častiach na oko tlačí, a tento tlak môže spôsobovať neprimeraný rast ciev v rohovkovom tkanive, ktoré by malo byť číre. A to časom môže viesť k ochoreniam rohovky. Preto by mali byť len príležitostným, resp. doplnkovým riešením korekcie zraku.” Lekár dodáva, že ak nosíte kontaktné šošovky napríklad viac než dva roky, mali by ste si od nich urobiť dlhšiu zdravotnú prestávku.

V kontaktných šošovkách by ste určite nemali spať, hoci oftalmológ z praxe vie, že niektorí nositelia šošoviek to tak robia. „Keď spíte s nasadenými šošovkami, bránite očiam v prístupe ku kyslíku, a tak sa stávajú oveľa náchylnejšie na vznik rôznych infekcií, najmä infekcie rohovky. Preto odporúčam si ich nasadiť ráno na odchode do práce alebo do školy a po návrate domov ich zasa vymeniť za okuliare. Ak sa po práci ešte vyberiete napríklad športovať, ponechajte si ich ešte aj na túto aktivitu, no večer ich vymeňte za dioptrické okuliare a nechajte oči odpočinúť.” Dodáva, že ak ich nosíte celý pracovný týždeň, cez víkend by ste mali dopriať očiam aspoň dva dni oddych.

Tretia - najjednoduchšia voľba

Nepozdáva sa vám predstava striedať kontaktné šošovky s okuliarmi? Našťastie existuje riešenie, vďaka ktorému nemusíte riešiť žiaden diskomfort a peripetie s okuliarmi ani šošovkami a nadobro vás od nich oslobodí. Laserová operácia očí je tretím riešením na odstránenie refrakčnej vady, na ktoré nedajú dopustiť už milióny ľudí na celom svete. Sú alternatívou, pre ktorú sa rozhodujú najmä športovci, aktívni a mladí ľudia, ktorí sa nechcú obmedzovať. Vďaka širokému spektru rôznych laserových zákrokov vykonávaných rozličnými metódami sú prakticky vhodné pre každého, kto má ustálenú výšku dioptrií.

Dokážu si poradiť nielen s krátkozrakosťou, ale aj astigmatizmom a ďalekozrakosťou a to dokonca už od minimálnych po vysoké dioptrie. Vďaka najmodernejším a extrémne precíznym technológiám sú laserové operácie očí mimoriadne šetrné, rýchle, bezbolestné a účinné. Vykonávajú sa v lokálnej anestézii, ihneď po zákroku môžete ísť domov a na druhý deň sa môžete vrátiť do bežného života, dokonca čítať či šoférovať. O ich bezpečnosti svedčí aj fakt, že jeden zo zákrokov - iLASIK je pre svoju bezpečnosť a certifikovaný aj americkou vesmírnou agentúrou NASA.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. júl 2024 04:50