StoryEditor

Modernizácia infraštruktúry eZdravia môže začať. Čo podľa lekárov (ne)funguje?

29.05.2024, 01:00

Jedno oddelenie nemocnice správy odosiela, druhé nie, hoci je to povinnosť vyplývajúca z legislatívy.

Po takmer šiestich rokoch od prvých štúdií a takmer dvoch rokoch od vyhlásenia súťaže sa začína modernizácia národného elektronického zdravotníckeho systému eZdravie. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré za eZdravie zodpovedá, pred pár dňami podpísalo zmluvy so spoločnosťou DATALAN, a.s.. Proces zdržala pandémia, personálne rošády či námietky a odvolacie konania vo verejnom obstarávaní. NCZI od januára vedie Mgr. Pavol Vršanský.

DATALAN vyhral zákazku „Rozšírenie portfólia služieb a inovácia služieb elektronického zdravotníctva (RISEZ)“. Subdodávateľom s 30 % podielu má byť spoločnosť TEMPEST, a. s.. Tieto spoločnosti sú vlastnícky prepojené, majú aj rovnaké sídlo. Projekt RISEZ má okrem iného zabezpečiť celkový redizajn eZdravia, otvorenie systému pre rozhrania API, zníženie administratívnej záťaže zdravotníkov, rozšírenie množstva zbieraných dát či zvýšenie ich zabezpečenia. Projekt má byť hotový do roka a pol, vyplýva zo zmluvy. 

Celková hodnota zákazky je viac ako 14 miliónov eur, pričom 6,68 milióna eur má ísť na nový informačný systém a takmer 8 miliónov eur na služby prevádzky a údržby. Riaditelia NCZI opakovane upozorňovali na potrebu obnovy infraštruktúry eZdravia. "V prvom rade je potrebná sanácia aktuálnej infraštruktúry. Projekt RISEZ rieši práve vybudovanie infraštruktúrneho prostredia pre "nové ezdravie", uviedla pre ZdN Mgr. Alena Krčová, hovorkyňa NCZI.

Čo sa najviac využíva?

Štátny systém eZdravie je nasadený od 1. januára 2018. Odvtedy bolo napríklad predpísaných viac ako 265 miliónov elektronických receptov. „Najviac využívanými službami sú eRecept, ePN a eNarodenie. Aktuálne NCZI rozširuje svoje služby o eČakačky, teda uverejňovanie konsolidovaného zoznamu čakajúcich osôb, a o eDohody, teda elektronizáciu dohôd o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Zároveň prebiehajú analytické práce v súvislosti s plánovanými projektami a prinesú zmeny najmä v službách eVyšetrenia," uviedla pre Zdravotnícke noviny hovorkyňa NCZI, Mgr. Alena Krčová. 

Podľa rezortu zdravotníctva je nad rozvojom každej domény pracovná skupina zložená hlavne z interného projektového tímu NCZI ako aj zástupcov odborných sekcií MZ SR. „V riadiacom výbore eZdravia sú okrem NCZI aj zástupcovia z MZ SR, zo sekcie digitalizácie a sekcie zdravia," odpovedalo nám ministerstvo.

Zapojiť viac zdravotníkov

Všeobecná lekárka MUDr. Adriana Šimková, PhD., by rozšírila kompetencie v eZdraví aj sestrám alebo iným zdravotníkom, inak podľa nej eZdravie funguje dobre: „Ale my lekári ho musíme naplno využívať, pretože my zadávame údaje, robíme eRecepty či ePN. Riešili sme aj ťažkosti, ako pri všetkom, čo sa rozbieha, ale postupne sa odstraňujú. eRecept už funguje na jednotku a do eZdravia sa pripája stále viac poskytovateľov, postupne vidím aj viac správ z nemocníc. To mi uľahčuje administratívnu prácu, nemusím toľko manuálne prepisovať.”

Podľa MUDr. Šimkovej je ale zvláštne, keď jedno oddelenie nemocnice správy odosiela a druhé nie, hoci je to povinnosť vyplývajúca z legislatívy. Takéto prípady v systéme potvrdzuje aj PhDr. Jozef Mintál, MBA, viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ nemocnice v Dolnom Kubíne: „Musíme to lekárom trpezlivo vysvetľovať, pretože niektorí majú názor, že ich poslaním je liečiť pacienta a elektronické zdravotníctvo vnímajú ako administratívnu záťaž, hoci to častokrát môže pomôcť práci. V každej nemocnici musíme na tom postupne pracovať, aby lekári prijali zmeny súvisiace s rozvojom informačných technológií. Myslím si, že príkazy v tomto nefungujú, skôr je to o edukácii,” uviedol pre ZdN.

„Menšia časť lekárov nie je naklonená elektronickému zdravotníctvu a trvá na používaní papierov. Reforma na Slovensku vždy trvá minimálne 10 rokov, aby sa udomácnila do praxe, už som si to odsledovala,” doplnila MUDr. Šimková. Pozitívne hodnotí aktivity NCZI ako webináre o elektronickom zdravotníctve či nadviazanie spolupráce s lekárskymi fakultami.

image

Riaditeľ ZP Union: Posuňme telemedicínu ďalej. Spúšťame diaľkový monitoring pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním

Podľa pneumologičky MUDr. Kataríny Dostálovej treba robiť osvetu a prieskumy u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či vedia ako postupovať alebo aké funkcionality potrebujú. „Denne počúvam, že lekári do eZdravia neodosielajú ambulantné nálezy, napriek zákonnej povinnosti. Často ide zrejme o to, že v ambulantnom softvéri nemajú nastavené odosielanie nálezov. Mnoho lekárov je v dôchodkovom veku a ak nedostanú jasný a prehľadný manuál alebo inštrukciu, ako odosielanie nastaviť, tak to nebudú robiť, lebo skrátka nevedia ako,” povedala pre ZdN.

Počet lekárov zapojených do eZdravia a ich percentuálny podiel z celkového počtu lekárov

zdroj: NCZI

2018      15 174      70 %

2019      17 384      78 %

2020      18 457      81 %

2021      19 252      83 %

2022      20 386      84 %

2023      21 481      86 %

*zapojenie je podľa využitia domén eVyšetrenie a eRecept

NCZI minulý rok uviedlo, že nemá v rukách represie voči lekárom a cestu vidí v ich motivácii. Podľa aktuálnych dát z NCZI sa v roku 2023 percentuálny podiel lekárov zapojených v eZdraví zvýšil už na 86 %. „Vo svete sa venuje veľká pozornosť tomu, aby ambulancie znižovali svoju uhlíkovú stopu. V tomto sme dosť popredu aj v porovnaní s niektorými vyspelými krajinami. Napríklad v októbri som sa na kongrese v Austrálii dozvedela, 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 25% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-14 14:17:38 - Feat.: - Title: Ministerstvo chystá centrálne riadenie nemocníc a duálne vzdelávanie 02 - Modified: 2024-06-13 10:38:15 - Feat.: - Title: Konferencia Telemedicína 2024: Odpoveď na demografickú krízu? 03 - Modified: 2024-06-06 12:27:13 - Feat.: - Title: UNM podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice v Martine 04 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo 05 - Modified: 2024-06-06 12:03:06 - Feat.: - Title: Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. jún 2024 03:59