Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) MUDr. Peter Visolajský.TASR
StoryEditor

LOZ vyzýva vládu, aby neschválila zmeny týkajúce sa nemocnice Rázsochy

15.05.2024, 10:15
Autor:
TASRTASR

MUDr. Visolajský vyzval premiéra, aby vrátil do zdravotníctva sociálny rozmer namiesto biznisu.

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj celú vládu, aby neschválili medializované zmeny týkajúce sa výstavby novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Šéf lekárskych odborárov MUDr. Peter Visolajský apeluje na to, aby bol projekt postavený na bratislavských Rázsochách tak, ako bolo plánované. Informoval o tom minulý týždeň po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD).

„Projekt Rázsochy je pri­pravený, chýba pár základných povolení a o pár mesiacov sa môže začať stavať,“ podotkol. Skritizoval, že namiesto toho chce ministerka podľa medializovaných informácií zrekonštruovať nemocnicu v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Poukázal tiež na to, že v ružinovskej nemocnici štátu chýbajú pozemky, pravidelne ju zaplavuje, nie sú v nej rozbehnuté žiadne stavebné procesy a je tam tiež problém s dopravou pre sanitky.

V zdravotníctve chýba sociálny rozmer

Avizovanými zmenami podľa neho ministerka robí všetko preto, aby zabránila výstavbe nemocnice na Rázsochách. Tvrdí, že tak koná v prospech investičnej skupiny Penta, pre ktorú by podľa jeho slov bola výstavba novej nemocnice na Rázsochách prekážkou. Zároveň podotkol, že Dolinková za šesť mesiacov svojho pôsobenia neurobila nič v prospech pacientov, ale len v prospech oligarchov.

image

Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur

Ministerka zdravotníctva Dolinková tvrdenia LOZ odmieta. Zároveň dodala, že na spoločnom stretnutí s LOZ si prešli niektoré body plnenia odpočtu memoranda uzavretého medzi vládou a lekárskymi odborármi. „Vydiskutovali sme si, v čom sme sa pohli a v čom budeme ešte pokračovať,“ spresnila.

(tasr)

01 - Modified: 2024-06-25 09:07:31 - Feat.: - Title: Výpovedné lehoty zdravotníkov by sa mohli predĺžiť, navrhuje KDH 02 - Modified: 2024-06-11 11:46:53 - Feat.: - Title: Rezorty zdravotníctva a financií rokujú o systéme oddlžovania nemocníc 03 - Modified: 2024-06-06 12:03:06 - Feat.: - Title: Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia 04 - Modified: 2024-05-17 11:38:17 - Feat.: - Title: Analytik Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie 05 - Modified: 2024-05-10 14:04:00 - Feat.: - Title: Štát môže na Rázsochy ešte doplatiť, kritizujú rozhodnutie MZ odborári
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. júl 2024 11:00