UNLP Košice - nový analyzátor
StoryEditor

Nový analyzátor pomôže rýchlo diagnostikovať tuberkulózu

02.04.2023, 08:00
Autor:
redred

Tuberkulóza nebude v čase zvyšujúcej sa migrácie trvalo odstránená v žiadnej krajine, pokiaľ nebude eliminovaná v celosvetovom meradle, varujú odborníci.

Situácia s výskytom tuberkulózy na Slovensku je stabilizovaná. Počet prípadov dokonca klesol, hoci sa pred rokom objavili obavy kvôli migračnej vlne utečencov z Ukrajiny.

V roku 2022 bolo do Národného registra tuberkulózy vo Vyšných Hágoch nahlásených 155 prípadov TBC, čo znamená chorobnosť 2,86 na 100 000 obyvateľov. Pred štyrmi rokmi to bolo 281 prípadov, čo predstavovalo 5,18 na 100 000 obyvateľov.

Tuberkulóza však nebude v čase zvyšujúcej sa migrácie trvalo odstránená v žiadnej krajine, pokiaľ nebude eliminovaná v celosvetovom meradle, varujú odborníci.

Situácia s TBC na Slovensku pod kontrolou

„Situáciu sa podarilo udržať pod kontrolou, či dokonca zlepšiť, aj napriek riziku, ktorého sme sa obávali nielen my na Slovensku, ale komplexne Svetová zdravotnícka organizácia po vypuknutí vojny na Ukrajine,“ povedal prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Košice doc. MUDr. Pavol Joppa, PhD.

Podľa neho migrácia ľudí z Ukrajiny predstavovala potenciálne zvýšené riziko TBC, pretože výskyt tohto závažného respiračného ochorenia je u nášho východného suseda takmer 20-násobne vyšší ako u nás. Zároveň je na Ukrajine vysoký výskyt liekovej rezistencie.

„Približne každý piaty nakazený je nositeľom rezistentného kmeňa, teda takého, ktorý nereaguje na bežnú liečbu. Je dôležité, aby sa nám aj naďalej darilo prichádzajúcich ľudí podchytiť, aby osoby so zatiaľ nezisteným ochorením, ale už aj s príznakmi mali prístup k adekvátnej diagnostike a následnej liečbe,“ uviedol prednosta. 

Cudzincov s tuberkulózou sme podľa údajov NCZI mali v roku 2022 na Slovensku evidovaných 17, oproti 7 prípadom v roku 2021.  12 osôb bolo práve z Ukrajiny (po 1 osobe z Talianska, ČR, Indie, Somálska a Vietnamu).

„Ojedinelé prípady sme zachytili aj u nás na Klinike pneumológie a ftizeológie v Košiciach a po zdiagnostikovaní boli títo pacienti preložení do Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch za účelom pokračovania v ústavnej liečbe. Niekoľko pacientov so známym ochorením v pokračovacej fáze liečby kontaktovalo naše ambulancie kvôli predpisu liekov. Na udržanie situácie pod kontrolou je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na to, aby pacienti liečení antituberkulotikami mohli pokračovať v liečbe, aby boli pre nich na našom území dostupné lieky a to aj finančne, ideálne bezplatne,“ popísal P. Joppa.

Nejde však len o utečencov, TBC ochorenie prevažuje aj u našich marginalizovaných skupín, a zvýšil sa jeho výskyt u mladej generácie. A hoci celoslovensky zaznamenávame pokles tuberkulózy,  na východe je situácia horšia. V Košickom kraji je chorobnosť: 4,79/100 000 obyvateľov, v Prešovskom ešte vyššia: 6,12/100 000 obyvateľov. Najnižší výskyt TBC zaznamenávame v Nitrianskom kraji: 1,02/100.000 obyvateľov.

V Univerzitnej nemocnici v Košiciach zrýchlia diagnostiku TBC

V Košiciach pri diagnostike a liečbe tuberkulózy výrazne pomôže nové moderné zariadenie.

„Vďaka novému analyzátoru s vysoko citlivou a rýchlou metodikou PCR budeme môcť oveľa rýchlejšie a presnejšie diagnostikovať TBC,“ vysvetlila RNDr. Zuzana Váczy, vedúca Združenej tkanivovej banky UNLP Košice.

Podľa jej slov to pomôže pri zachytení tuberkulózy u rizikových skupín obyvateľstva, vrátane utečencov z Ukrajiny žijúcich na Slovensku. „Cieľom je zabrániť prepuknutiu výskytu multirezistentných a extrémne rezistentných baktérií na antibiotiká. Prístroj nám umožní diagnostiku a zistenie rezistencie do dvoch hodín od doručenia vzorky do laboratória,“ dodala Váczy.

Do nemocnice poputuje analyzátor vďaka Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), ktorá tieto prístroje v súvislosti so situáciou na Ukrajine dodala do jej susedných krajín. WHO rovnako zabezpečí príslušenstvo a zásobu spotrebného materiálu. Na Slovensko sú pridelené tri analyzátory, okrem UNLP Košice ďalšie dva využijú odborníci v Bratislave a tiež v NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy.

Zároveň odborníci z Kliniky pneumológie a ftizeológie z UNLP a tiež zo Združenej tkanivovej banky (ZTB), ktorá bude samotné PCR vyšetrenie realizovať, prejdú aj odborným zaškolením. Podľa UNLP je ZTB pracoviskom, ktoré má kvôli trojročnej pandémii COVID-19 s PCR testovaním rozsiahle skúsenosti.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. október 2024 19:32