Neurochirurgická operácia. UNLP Košice
StoryEditor

Košická neurochirurgia získala uznanie za najväčšie pokroky v liečbe mozgových nádorov

18.10.2022, 07:00
Autor:
redred

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach hostila špičkových neurochirurgov z takmer celého sveta.

V Košiciach sa okrem celosvetovo uznávaných neurochirurgov z Veľkej Británie a Saudskej Arábie stretla slovenská i česká špička neurochirurgie.

Odbornými prednáškami prispeli aj neurochirurgické sestry. Zamerali sa v nich hlavne na ošetrovateľské prístupy po vertebroplastikách, kyfoplastikách a lumbálnych drenážach.

Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Ladislava Šustová.

Ako spresnila, operácie mozgových nádorov sú aktuálne pilierom operatívy neurochirurgov košickej univerzitnej nemocnice, preto jeden celý deň kongresu venovali odborníci práve liečbe v neuroonkochirurgii. 

„Keď sme pred 50 rokmi začínali, úmrtnosť bola 80 percent, dnes musí byť nulová,“ povedal 86-ročný priekopník mikrochirurgie a chirurgie lebečnej bázy v bývalom Československu.

Ocenenie

„Kolektív Neurochirurgickej kliniky košickej univerzitnej nemocnice v týchto dňoch získal aj uznanie verejnosti za  najväčšie pokroky v neuoroonkochirurgii – liečbe mozgových nádorov, na ktoré sa v poslednom období klinika zameriava,“ dodala Ladislava Šustová.

Priblížila, že ročne vykonajú viac ako dvesto operácií zhubných i nezhubných nádorov mozgu. 

„Pilierom našej operatívy je aktuálny neuroonkochirurgický program - operácie mozgových nádorov. Vynikajúce výsledky dlhodobo dosahujeme aj v neurovaskulárnom programe – operácie a endovaskulárna liečba napr. aneuryziem. Na vysokej úrovni je spinálna neurochirurgia a neurotrauma,“ predstavil prácu svojho tímu doc. MUDr. Vladimír Kaťuch, PhD., MBA, odborný garant kongresu a prednosta Neurochirurgickej kliniky UNLP Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ existuje od roku 1981 a lieči pacientov s ochoreniami a poraneniami centrálneho a  periférneho nervového systému a jeho podporných štruktúr.

Liečebno-preventívnu starostlivosť poskytuje pre asi 1,5 milióna obyvateľov celého východoslovenského regiónu.

„A ako jedno z mála pracovísk na Slovensku poskytuje aj neurochirurgickú starostlivosť o detského pacienta,“ zhrnula hovorkyňa.

01 - Modified: 2024-05-06 08:15:39 - Feat.: - Title: Mladý neurochirurg: V Nemecku je jasný systém. Vrátil by som sa iba po zmene týchto podmienok 02 - Modified: 2023-08-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Mladá neurochirurgička priniesla novinku zo zahraničia do Košíc. Testuje sa aj pri depresiách a Alzheimerovej chorobe 03 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 04 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás? 05 - Modified: 2023-04-27 08:20:12 - Feat.: - Title: Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. júl 2024 18:43