Anna Shvets Pexels
StoryEditor

Českí lekári testujú novú liečbu mŕtvice

08.06.2022, 15:00
Autor:
redred

Mikrochirurgickým zákrokom pomohli pacientom, u ktorých zlyhali štandardné postupy.

Českobudějovická nemocnica vyskúšala novú metódu liečby mozgovej mŕtvice.

Mikrochirurgickým zákrokom pomohla pacientom, u ktorých zlyhali štandardné postupy. Pri ňom lekári upchatú cievu rozrezali, spriechodnili a zase zašili, alebo miesto premostili bypassom.

Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Ako spresnila, v takmer 60 percentách prípadov boli pacienti po zákroku opäť sebestační.

Na projekte sa podieľala aj Fakultná nemocnica Ostrava. Zástupcovia oboch nemocníc v utorok 7. júna predstavili výsledky médiám.

„Ide o pilotné dáta a sme prví na svete, kto ich poskytol,“ citovala ČT24 zástupcu primára neurochirurgického oddelenia českobudějovickej nemocnice Jiřího Fiedlera.

Bežný postup

Štandardný postup pri mozgovej mŕtvici je podanie liekov na rozpustenie krvnej zrazeniny, alebo jej odstránenie katetrizačným drôtom.

„Bez spriechodnenia cievy mozgové tkanivo rýchlo odumiera,“ uviedol pre Českú televíziu vedúci lekár Komplexného cerebrovaskulárneho centra FN Ostrava Martin Roubec.

Pomocou spomínaných metód ostravská a českobudějovická nemocnica v piatich rokoch liečili 1 121 pacientov. Z nich u 47 štandardná liečba nefungovala.

Niektorým z týchto pacientov preto nemocnice ponúkli mikrochirurgický zákrok.

Ako dodal Martin Roubec, proces, ktorý zaistí, že sa metóda stane štandardnou liečbou, ktorú budú zdravotnícke zariadenia ponúkať, potrvá ešte niekoľko rokov.

 

 

01 - Modified: 2023-01-10 17:43:42 - Feat.: - Title: Významný objav: Ostravskí hematoonkológovia zistili, ako zlepšiť liečbu pacientov s rakovinou krvi 02 - Modified: 2022-12-28 16:01:07 - Feat.: - Title: Veľký prehľad o pokrokoch a objavoch v medicíne za rok 2022
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. október 2024 03:49