Na snímke zrekonštruované priestory Oddelenia kardiológie pri príležitosti jeho otvorenia vo Fakultnej nemocnici v Trnave v pondelok 25. apríla 2022. FOTO TASR - Lukáš GrinajTASR
StoryEditor

Odborári: bolo by neférové, ak by zdroje z plánu obnovy išli len do vybraných nemocníc

12.05.2022, 16:00
Autor:
TASRTASR

O výbere nemocníc, ktoré budú financované z plánu obnovy, sa podľa rezortu zdravotníctva ešte nerozhodlo.

Odborári vyzvali vládu, aby pri prideľovaní peňazí z plánu obnovy postupovala transparentne a otvorene.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZASS) by považoval za neférové a diskriminačné, ak by zdroje išli len do pár vybraných nemocníc.

„Ak by padlo rozhodnutie, že o tieto prostriedky sa môžu uchádzať len veľké štátne nemocnice, zdravotníci a pacienti v regiónoch zrejme z tohto balíka určeného pre celé slovenské zdravotníctvo neuvidia nič,“ uviedol predseda zväzu Anton Szalay.

Prehĺbilo by to podľa neho rozdiely medzi štátnymi a ostatnými nemocnicami. V tejto súvislosti požiadal šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského o zvolanie odvetvovej tripartity.

Ešte sa nerozhodlo

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) tento týždeň upozornila, že zdroje z plánu obnovy môžu skončiť len vo vybraných nemocniciach.

Vláda ich podľa nej plánuje takmer všetky alokovať na výstavbu nemocnice v Bratislave. Rezort reagoval, že takéto tvrdenie je aj vzhľadom na objem peňazí neracionálne.

O výbere nemocníc, ktoré budú financované z plánu obnovy, sa podľa neho ešte nerozhodlo.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie.

Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc.

Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. júl 2024 00:35