Shutterstock
StoryEditor

Generickým liekom podľa prieskumu dôveruje menej ako polovica respondentov

10.12.2020, 09:47
Autor:
TASRTASR
Za najväčšiu výhodu generických liekov považujú pacienti, ktorí ich užívajú, cenu, teda minimálny doplatok za liek.

Generické lieky vníma pozitívne 40 percent opýtaných. Ukázal to prieskum agentúry Focus, ktorý zisťoval názory verejnosti na alternatívu k originálnym liekom. Generiká považujú za lieky rovnako účinné, bezpečné a kvalitné ako tie originálne ľudia s vysokoškolským vzdelaním, tvoriví odborní pracovníci a ľudia, ktorí majú reálnu skúsenosť s generickými liekmi. Prieskum sa realizoval na podnet Asociácie výrobcov generických a biosimilárnych liekov Genas v septembri 2020.

Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus je však osobná skúsenosť s generickými liekmi nízka. „V prieskume ju uvádza iba 34 % respondentov, predovšetkým ide o ľudí starších ako 65 rokov, ktorí sa liečia na rôzne chronické ochorenia. Až polovica opýtaných deklaruje, že skúsenosť s generickými liekmi nemajú a pätina opýtaných nevie, či niekedy v minulosti užívali generické lieky,“ spresnil Slosiarik. Dodal, že množstvo pacientov ani v súčasnosti nevie, že užívajú generický liek. Týka sa to najmä liečby kardiovaskulárnych ochorení, hypertenzie, cukrovky, psychických, neurologických, gastrointestinálnych ochorení a alergií. Originálne lieky dominujú predovšetkým v liečbe onkologických ochorení.

Minimálny doplatok

Za najväčšiu výhodu generických liekov považujú pacienti, ktorí ich užívajú, cenu, teda minimálny doplatok za liek. V prieskume to uviedlo až 65 % opýtaných. Respondenti oceňujú aj fakt, že alternatívy k lieku sú dostupnejšie a dajú sa zohnať v lekárni. „Príchod nových generických i biosimilárnych liekov napriek tomu vykazuje klesajúci trend. Kým za rok 2016 to bolo 296 podaných žiadostí o kategorizáciu lieku, v roku 2019 už iba 164 a za posledný rok, podľa údajov z októbra, 126 žiadostí,“ skonštatovala lekárka Terézia Szádocka z asociácie.

Až 72 percent respondentov je presvedčených, že pacient má právo si v lekárni vybrať liek s nižším doplatkom, než ako im bol pôvodne predpísaný. „Najčastejšie ide o pacientov nad 65 rokov, respondentov s vysokoškolským vzdelaním, tvorivých odborných pracovníkov, dôchodcov, respondentov so skúsenosťou s generickým liekom a respondentov, ktorí sa liečia na nejaké ochorenie dlhšie ako rok,“ uviedol Slosiarik.

Prieskum tiež ukázal, že 88 percent z opýtaných hľadá informácie o liekoch u svojho lekára, podobnú dôveru má od pacientov aj lekárnik. „Predpisovanie generík by mohlo pomôcť ušetriť na doplatkoch, znížiť vplyv farmaceutických firiem na lekárov. Až 60 % pacientov však nedostáva od lekára dostatočnú informáciu o cene lieku a jeho alternatívach, Lekárnik má dostatok informácií, aby pomohol pri výbere lieku,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.  

Generický liek je liek obsahujúci liečivá, ktoré nie sú chránené patentom. Ide o liečivá, ktorých patent stratil platnosť alebo vôbec neboli chránené patentom. Podiel generických liekov na trhu SR tvorí asi 70 %. „Z hľadiska účinku sú generické lieky rovnako účinné ako originálne lieky. Sú však oveľa lacnejšie, pretože do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj lieku,“ vysvetľuje na svojej webovej stránke Štátny ústav na kontrolu liečiv.

Bariérou pre širšie využitie generických liekov je podľa asociácie zložitý vstup liekov na trh, netransparentnosť procesov a nepredvídateľné legislatívne zmeny.

01 - Modified: 2024-02-19 10:19:59 - Feat.: - Title: V krízach rastie spotreba liekov, pričom dominujú tri skupiny 02 - Modified: 2023-12-14 12:38:35 - Feat.: - Title: Doručovanie liekov na predpis donáškovou slúžbou nie je na programe dňa 03 - Modified: 2023-07-26 08:01:18 - Feat.: - Title: Liečba v zahraničí (1. časť) – nielen v lete alebo na dovolenke. Môžem si vyzdvihnúť liek v inom štáte Európskej únie? 04 - Modified: 2022-07-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Lieky na predpis si môžete vybrať i na dovolenke v krajinách Európskej únie 05 - Modified: 2022-02-17 07:17:16 - Feat.: - Title: Rozhodnutie o predpisovaní liekov je podpísané. Lengvarský opravil Krajčího novelu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. júl 2024 02:04