StoryEditor

Šéfka Rooseveltovej nemocnice: Hospitalizácia premiéra bola obrovskou zodpovednosťou

25.07.2024, 16:25
Autor:
Dan HimičDan Himič

Ako prvé kontaktovala prednostu ARO, primára operačných sál a primára cievnej chirurgie, lebo ešte úplne presne nevedeli, o aké zranenia ide.

Keď 15. mája previezla ochranka Roberta Fica, ktorého postrelil atentátnik, do handlovskej nemocnice a následne vrtuľník do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, nastal boj s časom.

V nemocnici sa o premiéra Fica staralo okolo 30 ľudí, ktorí sú očitými svedkami udalostí, reagovala riaditeľka nemocnice Ing. MIRIAM LAPUNÍKOVÁ, MBA (44) na konšpirácie, že premiér nebol vôbec zranený. Aká atmosféra a opatrenia boli v nemocnici počas jeho 16-dňovej hospitalizácie? 

Vašu nemocnicu a vás zviditeľnila hospitalizácia premiéra Fica po atentáte. Ako to zmenilo váš život?

Musím povedať, že ja to takto vôbec nevnímam, stále sa cítim ako zamestnanec tejto nemocnice. Som človek, ktorý si robí svoju prácu.

Keď sa pozriete dozadu, spravili by ste niektoré rozhodnutia v rámci jeho hospitalizácie inak?

Myslím si, že prístup nás všetkých bol veľmi pragmatický. Takýmto spôsobom sme sa aj snažili komunikovať celú situá­ciu, ktorá nastala a znamenala veľmi veľa v chode našej nemocnice. Nemyslím to len pre mňa osobne, ale aj ako isté spoločenské memento, ktorého dozvuky budeme vnímať všetci ešte veľmi dlho, a až po čase budeme vidieť, ako to ovplyvnilo celospoločenskú situáciu.

image

Šéf UNB: Mojim predchodcom chýbala odvaha k rozhodnutiam

V kontexte nás, ako Rooseveltky a mňa samotnej, to nechcem nijakým spôsobom bagatelizovať. My sme len robili našu prácu, pretože ktorýkoľvek pacient, čo je k nám privezený, dostáva rovnakú starostlivosť. Pred vami som mala rozhovor v televízii a volal mi prednosta, že k nám doviezli dobodanú ženu a cyklistu, ktorého zrazilo auto. Toto sú polytraumové situácie, mnohopočetné zranenia, ktoré k nám prichádzajú takmer denne. V prípade Roberta Fica však išlo o spoločensky dôležitú osobu, ktorá na seba priťahovala veľmi silný záujem médií. To predstavovalo obrovskú mieru zodpovednosti a, samo­zrejme, aj tlak na samotnú nemocnicu.

Pre nemocnicu to bola situácia, ktorá sa nedá vopred predpokladať a nacvičiť, ako naprí­klad požiar alebo hromadná dopravná nehoda. Čo sa dialo v stredu 15. mája popoludní v Rooseveltovej nemocnici?

Bola som vtedy na rokovaní na ministerstve zdravotníctva v Bratislave, keď ma štátny tajomník zavolal na chodbu a povedal mi, že bol spáchaný atentát na pána premiéra. Najprv ho ochranka zaviezla do handlovskej nemocnice, kde mali primárne identifikovať rozsah zranení a podľa toho rozhodnúť, kam bude prevezený. V hre bola, samozrejme, Bratislava alebo veľká koncová Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-07 12:28:01 - Feat.: - Title: Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici chce zriadiť inovačné centrum 02 - Modified: 2024-05-20 13:31:00 - Feat.: - Title: Rooseveltova nemocnica podpísala zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice 03 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Lapuníková: OSN nie je liekom na nedostatok personálu 04 - Modified: 2024-03-07 09:37:32 - Feat.: - Title: V Rooseveltovej nemocnici urobili päťtisícu roboticky asistovanú operáciu 05 - Modified: 2023-12-13 09:33:47 - Feat.: - Title: Obstarávanie na výstavbu banskobystrickej nemocnice predĺžili o mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. september 2024 17:32