StoryEditor

Nutričná terapeutka z Nemocnice Ružinov: V nemocniciach treba zaviesť nutričný skríning

01.07.2024, 13:10

"Čiastočne sa musíme prispôsobovať aj tomu, aké jedlá pacienti zjedia a aké jedlá sa nám najviac vracajú. Niekedy zistím, že darmo som zaviedla moderný a zdravý recept, keď 90 % porcií sa vráti," hovorí Bc. Monika Krivosudská. K téme sa pre ZdN vyjadrili aj Ing. Vladimír Heriban, PhD., MBA, MSc. z rezortu zdravotníctva a doc. MUDr. Ladislav Kužela PhD., MPH., riaditeľ Nemocnice sv. Michala a gastroenterológ.

Bc. Monika Krivosudská je vedúca nutričná terapeutka v Nemocnici Ružinov Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), v ktorej pracuje 37 rokov. V rámci prevencie karcinómu kolorekta absolvovala viaceré mediálne výstupy a preventívne podujatia Ligy proti rakovine. Aktuálne je členkou pracovnej skupiny na ministerstve zdravotníctva, ktorá rieši postavenie nutričných terapeutov v našom systéme či problém malnutrície pacientov v nemocniciach.

Ako ste sa dostali do zdravotníctva a k práci nutričnej terapeutky?

Mala som 14 rokov, takže za mňa rozhodli rodičia. Hovorili mi, že budem mať biely plášť a budem sa prechádzať po kúpeľoch v Piešťanoch (smiech). Chcela som ísť za farmaceutického laboranta na Strednú zdravotnícku školu na Záhradníckej ulici v Bratislave, čo bola výberová škola. Patrila som medzi premiantov s výborným prospechom, ale vtedy za socializmu som sa tam dostala až na ministerské odvolanie, a to na výberový odbor diétna sestra. Som rada, že rodičia ma nasmerovali do zdravotníctva. Vtedy chodievali náborári aj po domoch. Zazvonili u nás s tým, že hľadajú obrábačov kovov. Babka zobrala moje vysvedčenia, vybehla von a vyhnala ich (smiech). Do Nemocnice v Ružinove som nastúpila v roku 1987, a to pár mesiacov po jej otvorení, do nového čistučkého prostredia.

Ako funguje stravovanie v ružinovskej nemocnici? Kto všetko ho zabezpečuje?

Najpodstatnejší v celom systéme je lekár, ktorý ordinuje diéty. Každý pacient má prideleného ošetrujúceho lekára a ten rozhodne o tom, akú bude mať pacient diétu, či bude mať stravu bez obmedzenia alebo diétne stravovanie. Informáciu administratívne spracujú sestry a cez nemocničný informačný systém ju odošlú na oddelenie liečebnej výživy. Na tomto oddelení pracuje päť nutričných terapeutov a ja ako vedúci nutričný terapeut.

Vedúcim oddelenia je ústavný lekár dietológ vymenovaný vedením nemocnice. Kedysi mali podmienku mať atestáciu z výživy, dnes robia ústavných dietológov v nemocniciach väčšinou lekári s atestáciou v internej medicíne alebo diabetológii. Ústavný dietológ je odborným garantom oddelenia liečebnej výživy, zodpovedá za liečebnú výživu a prácu vedúceho nutričného terapeuta. Takto to vyplýva z vestníka ministerstva zdravotníctva, ktorého posledná inovácia v tejto oblasti bola v roku 1992. Niekedy musel ústavný dietológ aj podpisovať jedálne lístky, ale odkedy majú nutriční terapeuti vysokoškolské vzdelanie, tak táto povinnosť odpadla. Za zostavenie jedálneho lístka zodpovedá vedúci nutričný terapeut, ktorý ho konzultuje s ústavným dietológom.

Ako funguje denná prevádzka? Koľko porcií jedla v ružinovskej nemocnici denne pripravíte?

Z oddelení prichádzajú požiadavky na diéty, vypracovávame jedálne lístky a do skladu sa odovzdávajú žiadanky, na základe ktorých sa vydávajú suroviny. Denne varíme okolo 550 pacientom raňajky, obedy aj večere, plus im poskytujeme desiatu a olovrant. Zamestnanecká strava nespadá pod oddelenie liečebnej výživy, ale pod oddelenie prevádzky stravovacích zariadení na čele s vedúcim kuchyne. Vedúci kuchyne u nás tvorí jedálniček pre zamestnancov. Takto je to rozdelené v celej Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Kto sa ešte podieľa na stravovaní pacientov?

V kuchyni je ďalších asi 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-31 09:04:47 - Feat.: - Title: Lekárka, ktorá vyoperovala zlé oko, už pozná svoj trest 02 - Modified: 2023-12-07 09:54:46 - Feat.: - Title: Nemocnica sv. Michala a fakultné nemocnice v Prešove a Trnave majú nových riaditeľov 03 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 04 - Modified: 2023-09-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Skleróza multiplex: Pri liečbe sa stále väčší dôraz kladie na mikrobióm 05 - Modified: 2023-09-06 16:29:15 - Feat.: - Title: Novým dekanom Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity bude Ladislav Kužela
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. júl 2024 09:45