StoryEditor

Ortopéd Zamborský: Dnes už vieme vyrobiť aj kosť

18.06.2024, 00:00
Autor:
redred

Rozhovor s doc. MUDr. Radoslavom Zamborským (45), PhD., MPH.

Dokážete si predstaviť, že vám v laboratóriu vypestujú náhradné tkanivo, chrupavku do kolenného kĺbu alebo doslova vytlačia novú kosť? Niečo z toho sa už sčasti deje a budúcnosť vyzerá sľubne, hovorí ortopéd doc. MUDr. RADOSLAV ZAMBORSKÝ (45), PhD., MPH. Využitie vidí najmä pri liečení devastačných úrazov, vrodených chybách či rôznych onkologických ochoreniach.

Regeneratívna medicína je pomerne mladý pojem. Čím sa zaoberá?

Bola zavedená ako samostatný pojem s cieľom obnoviť tkanivá alebo jednotlivé časti v ľudskom tele. Jednak prišli do medicíny nové materiály, prírodné i syntetické, tak ako v minulosti napríklad teflon alebo silikón, ktoré sa skúšali na využitie v ľudskom tele. Druhá oblasť sú rôzne bunkové terapie. Tam sa za posledné dekády zlepšil odber biologických materiálov, rozvíja sa kultivácia a expanzia buniek, skúmajú sa podrobné interakcie medzi bunkami. Teda to, ako bunky vedia osídľovať syntetické materiály až po samotnú transplantáciu v laboratórnych podmienkach a neskôr aj do ľudského tela.

Kedy teda vznikla regeneratívna medicína?

V 70. rokoch minulého storočia. Bunkové terapie sú známe posledných 20 – 30 rokov. Najskôr to boli rôzne typy buniek, ako napríklad mezenchymálne bunky, dnes sa využívajú aj štruktúry, ktoré bunky vyprodukujú.

Čiže nie celá bunka, ale už iba niektoré jej špecifické časti, napríklad exozómy, čo sú mechúriky z biomembrány obsahujúce mnohé bioaktívne molekuly.

image

doc. MUDr. RADOSLAV ZAMBORSKÝ, PhD., MPH., ortopéd

Doslova si ich vypestujete?

Áno. Bunky dokážeme pestovať v špeciálnych rastových médiách a nasmerovať ich tak, aby sa vedeli zmeniť na typ tkaniva, aké potrebujeme.

Ako bunku nasmerujete. Dá sa to nejako zjednodušene vysvetliť?

V rámci Lekárskej fakulty UK v Bratislave spolupracujeme s rozšíreným tímom z oblasti biológie, genetiky a bunkovej terapie, v laboratóriách bunky kultivujeme. Keďže z organizmu vieme získať iba malé množstvo zdrojového tkaniva, na ďalšie využitie je potrebné ich namnožiť, takže bunky sa v sterilných podmienkach delia. Keď kultivujeme nejaké bunky, máme nejakú zárodočnú, ktorá sa nazýva pluripotentná a pochádza z určitého tkaniva.

Napríklad z akého?

Napríklad z kostnej drene alebo z tukové...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-06 12:02:54 - Feat.: - Title: Slovenská firma: Umelú inteligenciu sme vytrénovali na záchranu ľudských životov, investovali do nás aj desiatky lekárov z USA 02 - Modified: 2024-05-31 09:04:47 - Feat.: - Title: Lekárka, ktorá vyoperovala zlé oko, už pozná svoj trest 03 - Modified: 2024-05-24 10:53:55 - Feat.: - Title: Biočipy – nová pomoc v medicíne 04 - Modified: 2024-05-13 06:53:09 - Feat.: - Title: Zomrel prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky 05 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. jún 2024 00:02