StoryEditor

Nový šéf VšZP: Zdravotníctvu pomôže regulácia platieb

18.05.2024, 00:00

Ak by neprišlo k dofinancovaniu, ktoré sa zrealizovalo vlani koncom roka v sume 316 miliónov eur, zdravotná poisťovňa by bola opäť určite v strate. Myslí si to doc. JUDr. PhDr. Michal Ďuriš, PhD., generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Premiér Robert Fico sa počas kontrolného dňa na ministerstve zdravotníctva vyjadroval aj k fungovaniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne v minulom volebnom období. Hovoril o rozkrádaní poisťovne po roku 2020. Stotožňujete sa s týmto tvrdením?

Vzhľadom na kontroly, ktoré prebiehajú zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou alebo Najvyššieho kontrolného úradu, nemôžeme, podľa môjho názoru, ešte konštatovať, že by sa vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni také niečo stalo. Ak by sa akékoľvek podo­zrenie potvrdilo, určite využijeme všetky kroky, ktoré právny poriadok umožňuje.

Aj v súvislosti s výrokom o roz­krádaní predseda vlády žiadal, aby bol vykonaný dôsledný audit uzatvorených zmlúv. Začal sa už?

Pokiaľ mám správnu informáciu, takýto audit robila dozorná rada už aj v minulosti, ale keďže výslovne spomínal konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, tak sme obratom požiadali aj útvar vnútornej kontroly, aby bola vykonaná aj interná kontrola. Pokiaľ ide o ostatné kontroly, bežne máme niekoľkokrát počas roka kontroly Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kde predmetom býva aj efektívne vynakladanie prostriedkov zdravotného poistenia a stále prebieha kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý sa zaoberá najmä kontrolou marketingových aktivít a zmlúv s tzv. dohodármi, na ktoré boli v minulosti tiež vynaložené nemalé finančné prostriedky. Mám na mysli dohodárov v súvislosti s prepoisťovacou kampaňou, záver tejto kontroly však zatiaľ nemáme. Sme plne súčinní, všetko, čo je potrebné predložiť, predkladáme, nie je naším cieľom čokoľvek zatajovať. Práve naopak, sme za to, aby sa vykonala kontrola.

V ústrednej štátnej správe má vláda zámer prepustiť tretinu zamestnancov. Vidíte aj vo vašej poisťovni priestor na znižovanie stavu pracovníkov?

V prvom rade sa bu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-03 09:31:50 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne očakávajú stratu vyše štvrť miliardy eur 02 - Modified: 2024-05-22 08:08:24 - Feat.: - Title: Dve zdravotné poisťovne ukončili prvý štvrťrok so stratou 03 - Modified: 2024-05-09 07:39:13 - Feat.: - Title: Súkromné zdravotné poisťovne si vyplatili dividendy vyše 24 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 05 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. júl 2024 13:28