StoryEditor

Šéfka reformy paliatívnej medicíny: Sme na začiatku, na zlepšenie potrebujeme minimálne desať rokov

11.02.2022, 19:00
Dlhodobá a paliatívna starostlivosť dostala podobu zákona. Čo v praxi prinesie, vysvetľuje MUDr. Andrea Škripeková, PhD., primárka Oddelenia paliatívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave a vedúca pracovnej skupiny pre dlhodobú a paliatívnu starostlivosť.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo na Slovensku roky chýba dlhodobá a paliatívna starostlivosť
  • Kto je to krehká osoba a aké má možnosti pomoci 
  • Čo prinesie novela zákona o dlhodobej a paliatívnej starostlivosti
  • Novým prvkom v nemocniciach má byť aj podporný tím na akútnom oddelení. Ako bude vyzerať v praxi?
  • Ako zákon nastaví cestu pacienta z akútneho lôžka
  • Kedy bude na Slovensku reálne, aby pacienti, ktorí si prajú byť v terminálnom štádiu doma, mali zabezpečenú potrebnú starostlivosť 

Vediete pracovnú skupinu pre dlhodobú a paliatívnu starostlivosť na ministerstve zdravotníctva. V čom spočíva vaša práca?

Pracovali sme na Komponente 13 z Plánu obnovy a odolnosti. Ako jeden z legislatívnych míľnikov sme stanovili nové legislatívne normy pre dlhodobú a paliatívnu starostlivosť aj s úpravou úhradových mechanizmov.

Popri tom sme začali robiť aj na projekte na podporu ľudských zdrojov v terénnej dlhodobej a paliatívnej starostlivosti.

Plán obnovy je na podporu tzv. tvrdých výdavkov, ale ako extrémne dôležitú vnímame podporu ľudských zdrojov, zariadení a kapacít dlhodobej a paliatívnej starostlivosti.

O absencii dlhodobej a najmä paliatívnej starostlivosti sa za posledné roky veľa hovorilo, no bez výsledku. Čomu to vy pripisujete?

Vnímala som ten problém nie cez ťažkosti pacientov, ktorým som mohla pomôcť, ale cez tých, ktorým som nemohla pomôcť, a to ma trápilo.

Naša pracovná skupina vychádzala zo snahy z čias ministerky Kalavskej, keď sa položili základy, na ktorých bolo možné stavať. Oslovila som ľudí, ktorí robili na pôvodnom zákone. Na jar 2020 nastúpil na ministerstvo štátny tajomník Peter Stachura, s ktorým sme sa neformálne stretávali asi tri roky, a preto mi bolo prirodzené pokračovať v našej spolupráci aj formálne. Paliatívna medicína a dlhodobá starostlivosť bola jeho „srdcovou záležitosťou“. V práci sme ako pracovná skupina pokračovali za ministra Lengvarského. Dôležitá bola spolupráca s ministerstvom práce. Vnímali sme, že tu existujú určité animozity.

V spoločnej pracovnej skupine sme si zadefinovali ciele a cieľovú skupinu. Cieľovou skupinou je krehká osoba, ktorá môže mať nevyliečiteľné ochorenie a istý stupeň dysfunkcie.

Cieľom je, aby táto krehká osoba mohla čo najdlhšie zotrvať vo svojom domácom a prirodzenom prostredí. To boli prvé základné veci. No len legislatívou sa situácia v zdravotníctve nezmení. Legislatívne zmeny sú vždy len začiatkom zmien, začiatkom smerovania. Takto sa to začínalo aj v krajinách, ktoré sme si zobrali za vzor.

Ktoré to boli?

Napríklad Nemecko, kde boli legislatívne zmeny prijaté v roku 2005. V Katalánsku uro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-10 17:29:39 - Feat.: 0 - Title: Vyššie úhrady pre hospice, viac paliatívnych oddelení. Začína sa dlho očakávaná reforma 02 - Modified: 2021-12-04 10:31:52 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Helena Kmecíková: Veľa ľudí nechce zomierať v nemocnici, chcú byť doma
01 - Modified: 2024-09-11 09:22:32 - Feat.: - Title: Sestrám s odbornou prípravou v Rumunsku by sa mohla uznať kvalifikácia 02 - Modified: 2024-08-14 09:10:15 - Feat.: - Title: Ministerstvo posudzuje súťažné podklady koncových nemocníc v Bratislave 03 - Modified: 2024-08-13 09:35:43 - Feat.: - Title: Šéf VšZP Ďuriš končí vo funkcii 04 - Modified: 2024-08-01 07:29:59 - Feat.: - Title: Kompetencie sestier a pôrodných asistentiek sa rozširujú, komora nevníma systémovú zmenu 05 - Modified: 2024-07-08 08:06:55 - Feat.: - Title: Personálne výmeny pokračujú, súd má posúdiť zmeny zákona o NIHO
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. október 2024 06:49