StoryEditor

Klus v HNtelevízii: Je to debakel, fiasko. A cítim sa do istej miery spoluzodpovedný

24.03.2023, 15:43

V rozhovore s Martinom Klusom sa dozviete:

  • Čo vidí za tým, že neuspel v „grilovaní“ na funkciu v Európskom dvore audítorov.
  • Ako vníma kritiku prezidentky Zuzana Čaputovej aj časti politickej obce.
  • Aké má dôkazy na to, že do procesu výberu na európskej pôde mal zasahovať Richard Sulík.
  • Klus spochybňuje aj iných nominantov, má výhrady napríklad k procesu výberu estónskej ministerky financií.
  • Odpovedal aj na to, aké má skúsenosti s auditom a čo teraz očakáva v procese ďalej.

V stredu ste neuspeli na vypočúvaní na funkciu v Európskom dvore audítorov. Dvadsať členov výboru bolo proti, traja sa zdržali a nikto nebol za. Rozhodujúce slovo má Rada EÚ, ale už sú tu žiadosti, aby ste stiahli kandidatúru, požaduje tak prezidentka Zuzana Čaputová a viacerí politici, premiér povedal, že sa máte tomu postaviť čelom. Platí, že nomináciu nechcete stiahnuť?

Bol to debakel, nebudeme si klamať, zostal som v šoku z toho, čo sa tam udialo. Nemal som ani len náznak, že by to mohlo dopadnúť takto, hoci mi bolo podozrivé, že sa ma nepýtajú žiadne odborné otázky, ktorými by zisťovali, do akej miery som pripravený na výkon tejto funkcie. Venovali sa tomu, čomu sa venovali aj politici na Slovensku. Takže mi to prišlo tak, že asi bolo rozhodnuté ešte skôr, ako som do miestnosti vstúpil, čo je pomerne štandardný postup, že parlamentné rodiny sa koordinujú vopred a už išlo len o tom, aby som dostal len negatívne stanoviská. Je mi to úprimne ľúto, ja som sa naozaj niekoľko mesiacov poctivo pripravoval na toto vypočutie a prečítal som si veľké množstvo dokumentov, bol som v kontakte s viacerými členmi dvora vrátane prezidenta, ktorý mal zhodou okolností vystúpenie predo mnou. Bol som v kontakte aj tu na Slovensku s Najvyšším kontrolným úradom a evidentne to nepomohlo. Asi majú predstavu o inom kandidátovi alebo kandidátke, ako som ja.

image

Ak Klus nestiahne nomináciu do Európskeho dvora audítorov, urobí tak vláda, odkazuje Heger

Moja otázka však bola, či nechcete stiahnuť svoju nomináciu. Ako to je?

Znalosť procesov mi hovorí jasne, že sme v prvej tretine. To je, ako keby hokejový tím prehrával tri nula a tréner rozhodne, že končíme. Ešte stále sa, podľa môjho názoru, s výsledkom niečo dá urobiť. Nie je nič nezvyčajné, že výbor neodporúča, ale plénum má iný názor, a keď plénum nemá iný názor, tak ešte stále má konečné slovo rada. V rade som dva a pol roka sedel, čiže predpokladám, že tam ma poznajú podstatne lepšie a vedia, do akej miery som reálne pripravený pôsobiť na Európskom dvore audítorov, a preto som myslel, že by bolo fajn, keby sme dokončili zápas až do konca tretej tretiny. Zase nepôjdem hlavou proti múru a ak je tu naozaj taký silný politický dopyt, aby som prehodnotil svoje rozhodnutie, tak po rozhovore s premiérom som pripravený to urobiť.

Kedy sa stretnete s premiérom?

Premiér je ešte stále v Bruseli, sme v kontakte, čakám, kedy mi povie, že si nájde na mňa čas. Bezprostredne na to by som bol rád, aby sme sa stretli. Dúfam, že to bude ešte dnes.

image

Klus naznačil, že európski poslanci sú nekompetentní pokrytci

Vy teda hovoríte, že ak tu bude politická snaha o to, aby ste kandidatúru neťahali ďalej, tak to urobíte. Mám to chápať tak, že vy chcete, ale uvidíte, či vám premiér nepovie, že treba ísť od toho?

Dá sa to aj takto chápať. Pre mňa je dosť podstatný aj názor ostatných členov vlády, lebo je to vládna nominácia. Tam mám zatiaľ echo, že by boli radi, keby sme v procese pokračovali, lebo sú stále presvedčení, že kandidát je dobre pripravený. Bohužiaľ, v Európskom parlamente zohrali dôležitejšiu úlohu politické procesy ako samotná osoba kandidáta.

O stiahnutie žiada prezidentka Zuzana Čaputová. Aký je to pre vás signál?

Silný. A práve preto som vôbec pripravený o tejto téme diskutovať. Ja si dlhodobo pani prezidentku vážim a nijako sa netajím tým, že jej názor považujem za relevantný, ale nestotožňujem sa s tým, že dochádza k nejakej škode pre Slovenskú republiku. Minimálne nie v tom v zmysle, že by som sa mal za niečo konkrétne hanbiť. To grilovanie, ako sa to u nás zvykne nazývať, je verejné a nemám pocit, že by som spôsobil reputačnú škodu Slovenskej republike. Viacerí za mnou boli, že to bol dobrý hearing, viacerí aj sekretári výboru mi hovorili, že som mal dobre pripravené podklady, aj pre nich bolo veľké prekvapenie, ako to nakoniec dopadlo.

Z hľadiska zmlúv o Európskej únii má postoj Európskeho parlamentu len odporúčací charakter. No v dotazníku, ktorý ste odovzdali, ste napísali, „neviem si predstaviť, že by som prijal mandát člena európskeho dvora audítorov bez odporúčania Európskeho parlamentu, ak sa mi to nepodarí, okamžite vládu Slovenskej republiky požiadam, aby moju kandidatúru stiahla“. Zmenili ste názor?

Odporúčanie Európskeho parlamentu padne budúcu stredu, toto je len výbor. Je to veľmi podstatné rozhodnutie, ale ak by sme mali naplniť tieto slová, tak potom sa rozprávajme o tom, keď to zle dopadne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-17 10:14:45 - Feat.: 1 - Title: Pri stíhačkách je to jasné. Sú tri dôvody, prečo ich nemôžeme darovať Ukrajine, tvrdí ústavný expert 02 - Modified: 2023-03-20 15:35:28 - Feat.: 1 - Title: Šéf Súdnej rady Mazák je prekvapený, že vláda analýzu o migoch neukázala: Na Ústavný súd sa nemá kto obrátiť 03 - Modified: 2023-03-23 15:37:36 - Feat.: 1 - Title: Macko: Môžeme byť súčasťou Demokratov. A so stiahnutým chvostom sa budem pýtať Hegera, či ponuka platí 04 - Modified: 2023-03-15 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Cigániková v HNtelevízii: Heger je veľkým sklamaním. Radšej by som bola vo vláde s PS ako s Demokratmi 05 - Modified: 2023-03-14 13:46:57 - Feat.: 1 - Title: Exministerka Kalavská: Máme vyššie odvrátiteľné úmrtia ako zvyšok EÚ. Naše zdravotníctvo už je kolabujúce
01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 07:44