Mikuláš Dzurinda FOTO: Jaroslav PavligaFOTO: Jaroslav Pavliga
StoryEditor

Dzurinda: Zúfalo potrebujeme jasnú stratégiu, ako by sa vojna na Ukrajine mala skončiť. Na ťahu je Brusel

16.09.2024, 10:52

V prvej časti nového podcastu A predsa sa točí sa dozviete:

  • Akým výzvam čelí Európska únia?
  • Aké sú dôsledky nárastu popularity krajnej pravice?
  • Ako sa budú vyvíjať vzťahy s partnermi, ako sú USA?
  • A čo s vojnou na Ukrajine?
  • O tom všetkom sme sa rozprávali s bývalým premiérom a súčasným prezidentom think tanku EPP, Centra Wilfrieda Martensa, Mikulášom Dzurindom.

Quo vadis Európa, aké boli očakávania od eurovolieb a aká je ich realita? Očakával sa výrazný úspech krajnej pravice a radikálnych strán, niektorí dokonca predpokladali ich prevahu. 

Podľa Mikuláša Dzurindu v tejto súvislosti tvrdí, že vzhľadom na výsledky volieb nemusíme by nervózni z toho, že by došlo k nejakým nepríjemnostiam pri hlasovaniach. „Samozrejme, kadečo si vypočujeme v Európskom parlamente, ale to k demokracii patrí,“ dodal s tým, že viac ho znepokojuje presadzovanie sa krajnej pravice na národnej úrovni.

Vidíme to podľa neho predovšetkým v dvoch krajinách – v Nemecku a vo Francúzsku. Paríž navyše čelí ekonomickým problémom a Francúzsko je jedným zo siedmich členov Európskej únie, proti ktorým začal Brusel formálne konanie pre nadmerný rozpočtový deficit.

Aj Nemecko má ekonomické problémy a okrem toho diskutuje napríklad aj o sprísnení migračnej politiky. Berlín dokonca oznámil, že znova zavádza dočasné kontroly na všetkých pozemných hraniciach. Cieľom má byť zníženie nelegálnej migrácie a zvýšenie vnútornú bezpečnosť. „Na Nemcov je toho jednoducho veľa,“ dodáva Dzurinda.

Európa okrem toho podľa neho čelí aj ďalším otázkam: aká je budúcnosť dodávania zbraní na Ukrajinu a ako sa postaviť k riešeniu konfliktu?

Dzurinda v tejto súvislosti zdôrazňuje, sa nemôžeme donekonečna pri hľadaní obracať na Ameriku, ktorá má vlastné problémy a zdôrazňuje, že je to európsky problém, pričom stratégiu by mala priniesť Európska komisia.

Čo by mala zohľadňovať a ako by mala postupovať, aj o tom si povieme v prvej časti podcastu A predsa sa točí.

01 - Modified: 2024-09-19 17:16:22 - Feat.: - Title: Miliardy z fondu Európskej únie sa použijú pri náprave škôd po povodniach, hovorí Fico o "obrovskej pomoci" 02 - Modified: 2024-09-19 16:35:28 - Feat.: - Title: Z českého rozpočtu pôjde na obnovu po povodniach 40 miliárd korún, Praha žiada o pomoc aj Úniu 03 - Modified: 2024-09-19 13:43:17 - Feat.: - Title: Ako vyzeralo stretnutie vplyvných sudcov z V4 v Bratislave? Kritika Bruselu aj nedorozumenie 04 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 05 - Modified: 2024-09-16 12:31:38 - Feat.: - Title: EÚ pomáha členským krajinám zasiahnutým živelnými katastrofami, tvrdí euroslankyňa Karvašová
menuLevel = 3, menuRoute = tv/podcasty/a-predsa-sa-toci, menuAlias = a-predsa-sa-toci, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. september 2024 22:00