Človek prechádza množstvom premien a každá vývojová etapa prináša špecifické potreby, čo určuje jeho psychickú orientáciu, takže sa jeho pozornosť upína k určitým oblastiam a témam života. To všetko sa prirodzene odráža aj v snoch. (Téma) FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Psychoterapeut Lukáš Karas: To, čo sa vám sníva, má veľký význam. Sny vyjavujú to, čo vedomie prehliada

08.09.2024, 00:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
  • Varovné, lietacie, detské, veštecké aj liečivé sny – ktoré z nich reflektujú realitu a ktoré nás na ňu ešte len pripravujú? A ako sa naše sny počas života vyvíjajú?
  • To všetko vysvetľuje pre magazín Téma psychoterapeut Lukáš Karas (36), ktorý prostredníctvom snov dokonca lieči.
  • Prečo chodili v staroveku Rimania s niektorými svojimi snami priamo do senátu a akú funkciu má nočné snívanie v 21. storočí? Čo sú to lucidné sny, aký význam má snová séria a prečo môže byť poučné zapisovať si vlastné sny?

Prečo sa ľudia svojimi snami v histórii vlastne zaoberali?

Hlavnými dôvodmi boli sebapoznanie a snaha nahliadnuť do budúcnosti. Naši predkovia mali k snom hlboký vzťah, pretože verili, že v snoch sa blížime k tzv. „druhému brehu“, teda k svetu obývanému nadprirodzenými bytosťami – bohmi a totemickými predkami, napríklad – že vstupujeme do záhrobia a približujeme sa ríši mŕtvych. Prostredníctvom snov sa teda snažili odhaliť vôľu bohov alebo mŕtvych predkov – chodili napríklad spať na cintoríny, pretože keď ste v blízkosti sveta mŕtvych, máte väčšiu šancu, že vám predkovia odhalia budúcnosť. Prespávalo sa aj v chrámoch s cieľom získať sny, ktoré odhalia budúcnosť. V starovekom Grécku sa tak robilo aj v prípadoch liečivých snov. Napríklad v gréckom Epidaure fungovalo komplexné lekárske centrum, kde bol aj chrám zasvätený Asklepiovi (Apolónov syn a boh lekárstva, pozn. red.) a kde sa nachádzala špeciálna miestnosť, v ktorej človek prespával a čakal na liečivý sen. Keď sa mu taký sen sníval, oznámil ho lekárovi, ktorý na jeho základe stanovil diagnózu.

Aj v Biblii sú zmienky o výklade snov...

Áno, bežne sa predpokladalo, že sny slúžia ako most k iným realitám. Z toho dôvodu v staroveku patrilo oneiromantom, vykladačom snov, dôležité spoločenské postavenie. Takí vykladači pôsobili napríklad aj na kráľovských dvoroch spolu s rôznymi mágmi a astrológmi. A zo Starého zákona poznáme príbeh o Jozefovi, ktorý faraónovi vyložil sen, na základe ktorého potom Egypt prečkal roky neúrody. Podobné výklady sú známe aj zo starovekej Mezopotámie, až v stredoveku to mali vykladači snov zložitejšie. Napríklad pápež Gregor (715 – 731) vydal prísny zákaz zaoberať sa snami s cieľom veštiť, pretože vraj pri tejto činnosti mohol človek ľahko obcovať s démonmi a nadväzovať styk s pekelnými silami.

Takže sa potom ľudskými snami zaoberala až moderná veda za čias psychoanalytika Sigmunda Freuda?

Kdeže. Ako zaznamenal francúzsky antropológ Lucien Lévy-Bruhl v knihe Myslenie človeka primitívneho, so snami hojne pracovali už naši archaickí predkovia. V tejto knihe je niekoľko kapitol, z ktorých vyplýva, že sny boli vlastne stredobodom duchovného života vtedajšieho človeka, a na ich základe sa organizovala aj ďalšia činnosť jednotlivých skupín. Niečo podobné platilo aj v starovekom Ríme – tam zas mali tradíciu, že človek, ktorému sa sníval sen, o ktorom sa domnieval, že súvisí s budúcnosťou Rímskej ríše, mohol taký sen predložiť rímskemu senátu. Sú známe aj prípady, keď sa v Sparte na základe snov spisovali zákony, ale niečo podobné platilo aj u amerických Indiánov: keď sa náčelníkovi alebo šamanovi sníval dôležitý sen, predniesol ho celej skupine.

Zdá sa, že ľudia svoje sny sledovali s určitými obavami. Môžete to vysvetliť?

Archaický človek vnímal sny ako želania duše. Pretože vtedy mali ľudia až panickú hrôzu z toho, že by dušu stratili – so stratou duše sa spájal pôvod chorôb a životných katastrof –, chránili sa tým, že svojim snom pozorne načúvali. Tým vychádzali vlastnej duši v ústrety a predchádzali jej možnej strate. Existuje k tomu množstvo zdokumentovaných, mnohokrát aj bizarných prípadov – napríklad od misionára, ktorého Indián zobudil uprostred noci, aby si od neho požičal riad, pretože sa mu práve snívalo o hostine.

To, že človek v sne hľadá určité pokyny, má už asi blízko aj k tomu, ako so snami pracuje dnešná psychoterapia, nie?

Tá podobnosť je v tom, že „duša“ v snoch odhaľuje svoju vôľu a želania, čo je napokon blízke aj spomínanému Freudovi, ktorý hovorí, že sny znázorňujú skryté alebo potlačované želania, sexuálne túžby a podobne.

Ako teda sny využíva terapeut v roku 2024? Všimol som si, že hovoríte o „dialógu s nevedomím“.

Pristupujeme k snom psychologicky, už nehovoríme o bohoch ani mŕtvych predkoch. Berieme sen ako médium,

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc 02 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sú aj vo vysokých a politických kruhoch. Narcisti sú nebezpeční, vedia zničiť život vám aj okoliu 03 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život 04 - Modified: 2023-12-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ani symbolicky! O závislostiach detí prehovoril psychiater a najväčší slovenský odborník na závislosti
01 - Modified: 2024-09-07 08:10:00 - Feat.: - Title: Trpkosladký trubadúr. Karel Kryl bol hovorcom mlčiacej väčšiny, v jeho piesňach spoznávali ľudia samých seba 02 - Modified: 2024-09-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako lieky menia správanie: Anestéziológ vysvetľuje, aká vply má na nás anestézia či obyčajný paracetamol 03 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne postaviť si dvojdom? Advokáti pre HN vysvetľujú, na aké veci si treba dávať pozor (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľka o traumách detstva 90. rokov i odvrátenej strane života v kláštore: Ľudia sa boja, ak je ste iný 05 - Modified: 2024-09-05 13:30:00 - Feat.: - Title: V jadrovej energetike je Slovensko veľmocou. Chceme sa od vás učiť, ako stavať atómové elektrárne (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
09. september 2024 07:56